10 octombrie 2022

Tratamentul infarctului miocardic la Tulcea

Tratamentul infarctului miocardic la Tulcea

Cuprins

null

Infarct Miocardic

Infarctul miocardic este o urgență medicală care apare atunci când una sau mai multe dintre arterele care alimentează inima cu sânge sunt blocate. Infarctul miocardic este cunoscut și ca atac de cord și trebuie tratat cu maximă seriozitate, atunci când se manifestă, pentru că prezintă risc letal.

Descriere caz infarct

Vă prezentăm cazul pacientei noastre, în vârstă de 73 de ani care a solicitat ajutorul medicilor ARES din spitalul județean Tulcea. Atunci când a prezentat dureri în piept și respirație îngreunată, pacienta s-a adresat serviciului de ambulanță Tulcea.

În urma consultului medical, diagnosticul a fost de infarct miocardic acut fără supradenivelare de segment ST.

Ce este coronarografia?

Pentru a primi tratamentul corespunzător, pacienta a fost transferată către departamentul de Cardiologie intervențională ARES din incinta spitalului județean Tulcea, unde doctorul Leonard Licheardopol a efectuat procedura de coronarografie.

Coronarografia este cea mai relevantă investigație a arterelor inimii și poate indica medicului cardiolog intervenționist dacă pe vasele de sânge care hrănesc inima există blocaje, îngustări formate din depuneri de colesterol și alte grăsimi.

Cum se efectuează coronarografia?

După ce a efectuat puncția la nivelul arterei femurale și a navigat prin interiorul vaselor de sânge până la nivelul arterelor inimii, doctorul Leornard Licheardopol a injectat substanța de contrast și a observat că la nivelul arterei descendente anterioare există o stenoză importantă care îngustează vasul și  îngreunează circulația sângelui.

Fără tratament imediat, mușchiul din această porțiune intră într-un proces de necrozare, celulele cardiace mor și astfel pacienta își poate pierde viața.

Tratament infarct

După diagnosticul concret, doctorul Leornard Licheardopol, medic intervenționist la ARES Tulcea a implantat un stent metalic la nivelul stenozei și astfel a redat circulația normală a sângelui la acest nivel.

Această intervenția poartă numele de angioplastie coronariană, iar stentul este un dispozitiv metalic de dimensiuni foarte mici care ajunge să fie implantat în interiorul unui vas de sânge unde există o stenoză. Stentul aplatizează depunerile cumulate pe pereții arterei și permite sângelui să aibă un flux normal. Prin montarea acestuia în artera coronară, stentul menține vasul de sânge permeabil, iar pacientul este salvat de la infarctul miocardic acut.

Rezultat angioplastie

Pacienta noastră a scăpat de pericolul unui eveniment cardiac major și la scurt timp după intervenție, a fost condusă în salon unde a rămas sub supraveghere medicală timp de 24 de ore.

După o angioplastie cardiacă, medicii recomandă evaluarea periodică la 3, 6 și 12 luni post procedură și bineînțeles, respectarea tratamentului și recomandărilor medicale.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor