Hemangiom - cauze, simptome, tratament
Publicat: 4 decembrie 2019
Ultima actualizare: 17 iulie 2024
Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti
Cuprins
Ce este hemangiomul?
Dacă la început se prezintă ca o pată roșie, mai târziu pe locul acesteia se formează o tumoră spongioasă, care crește până la un anumit punct când stagnează, după care dispare treptat. De regulă, acest hemangiom apare la bebeluși în primele două săptămâni de la naștere sau în următoarele 2-4 luni. Este o tumoră vasculară benignă ce poate să dispară de la sine până la vârsta de 10 ani. Se dezvoltă mai des în cazul copiilor născuți prematur și al celor cu tenul deschis la culoare, fiind mult mai vizibil la fete, în raport de 3:1. Un hemangiom poate să apară și la adult, sub formă rotundă, dimensiuni de câțiva milimetri și într-un număr destul de mare.
Hemangiom – cauze
Hemangiomul poate apărea oriunde pe piele, cele mai frecvente localizării fiind pe față, scalp, piept, mâini, gât, zona din spatele urechilor și spate, dar și la nivelul organelor interne. Se estimează că unul din cinci copii prezintă o astfel de afecțiune, dar la cei mai mulți acest hemangiom nu se remarcă decât după 5-6 săptămâni de la naștere. Își modifică dimensiunile pe măsură ce copilul crește, dar până la vârsta de 10 ani vor rămâne prea puține urme vizibile ale acestuia. Este deranjant și inestetic să ai un hemangiom, dar această excrescență benignă nu prezintă riscuri semnificative asupra sănătății. Totuși, în anumite cazuri pot apărea și complicații.
După cum am precizat deja, un hemangiom reprezintă o rețea densă de vase de sânge anormale, dar cauza apariției sale nu este cunoscută. Însă, se acceptă că există și se presupune că are la bază și o componentă ereditară. Astfel, poate fi moștenit de la părinți și apare spontan, drept urmare nu sunt identificate măsuri care ar putea preveni dezvoltarea sa.
Hemangiom – simptome
Tumora benignă ce rezultă din proliferarea celulelor endoteliale debutează cu mici pete roșii înconjurate de un halou. În timp, se mărește și devine o excrescență moale, de culoare roșu intens. În primul an de viață al copilului crește rapid și devine o masă spongioasă, proeminentă, apoi orice hemangiom intră într-o fază de repaus, după care dispare treptat. Nu se manifestă prin durere și nici nu influențează funcțiile zonei unde apare, dar poate deranja pacientul prin aspect. Se aplatizează de la sine și își pierde nuanța, dar poate lăsa semne sau pete discromice pe piele.
Pielea care acoperă un hemangiom este mai palidă sau poate prezenta ușoare dilatații ale unor mici vase de sânge. În anumite cazuri, tumora poate fi evidențiată pentru prima dată ca o ulcerație. Dacă vorbim de o situație în care există hemangioame multiple, respectiv cel puțin 5 astfel de formațiuni cutanate, există riscul ca acestea să fie localizate la nivelul organelor, fiind frecvent identificate la ficat, creier, tract digestiv sau plămâni.
Dacă pe pielea copilului se observă anumite pete ce seamănă cu un hemangiom, sângerează sau are dureri, cel mai bine ar fi să primească un consult de specialitate.
Hemangiom – tratament
Cele mai multe semne pe care un copil le are din naștere sunt inofensive și nu necesită nici un fel de tratament. În anumite situații, un hemangiom poate să dispară în timp, pe când pot fi și cazuri când este permanent dacă nu se tratează. De asemenea, un hemangiom trebuie îndepărtat dacă blochează căile respiratorii ale copilului, devine inflamat, afectează vederea ori include motive de ordin estetic.
În 25% dintre cazuri, un hemangiom generează complicații, printre care interferența cu funcția unui organ, hemangiomatoză difuză ce îi poate fi fatală unui nou-născut, fenomenul Kasabach-Merritt ce se caracterizează prin sechestrarea trombocitelor sau sindromul Pelvis ce constă în hemangiom în zona perineului. Dacă tumora prezintă risc, tratamentul include:
- Medicamente
Se pot aplica beta blocante local, mai ales dacă este vorba de un hemangiom superficial. Astfel de medicamente au ca efecte secundare scăderea tensiunii arteriale și creșterea glicemiei. Pentru nou-născuții care au nevoie de tratament medicamentos pentru a împiedica dezvoltarea unui hemangiom se folosește adesea propranolol.
Dacă nu au rezultate beta blocantele, o opțiune medicamentoasă sunt corticosteroizii ce pot fi injectați în nodulul hemangios, aplicați local sau administrați pe cale orală. În cazul acestora, printre efectele secundare se numără problemele de somn sau încetinirea creșterii.
- Intervenție chirurgicală sau cu laser
În situația unei evoluții nefavorabile, este nevoie de intervenția chirurgicală sau cu laserul pentru a îndepărta un hemangiom. Poate fi vorba de embolizare hemangiom, excizia chirurgicală sau tratarea prin chirurgie laser.
Hemangiomul este cea mai frecventă tumoare benignă ce apare la copii. În mod normal, nu are o importanță patologică, dar ocazional pot exista complicații ce conduc uneori la situații extreme de pierdere a unei funcții vitale, infecții, cicatrici sau afectare psihologică.