9 mai 2016

CLICK! – 4 metode sa prevenim bolile de inima

CLICK! – 4 metode sa prevenim  bolile de inima

Cuprins

Articol Medical scris de Dr. Oren Iancovici - Medic Specialist Cardiolog

Prima cauză de mortalitate la nivel mondial, bolile cardiovasculare au început să ”atace” persoane tot mai tinere. Pentru că media de vârstă la care sunt depistate aceste afecţiuni a scăzut la 35 de ani, specialiştii ne dau câteva sfaturi.

“Conform datelor oferite de către Ministerului Sănătătii, în 2014, la medicii de familie au fost semnalate peste 1.000.000 de cazuri noi de diverse afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, incidenţa bolilor cardiovasculare în rândul tinerilor a crescut, media de vârstă la care sunt depistate acestea scăzând la 35 de ani”, afirmă dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog. 

Iată ce ne sfătuieşte specialistul.

Alimentaţia 

În ceea ce priveşte sănătatea inimii, factorii de risc precum vârsta şi istoricul familiei nu pot fi controlaţi. Cu toate acestea, în cazul în care nu este vorba despre o predispoziţie genetică, mulţi factori de risc ai bolilor cardiovasculare pot fi evitaţi prin modificarea şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Spre exemplu, cu ajutorul unei alimentaţii sănătoase, bazate pe legume, fructe şi cereale integrale, se reduce nivelul LDL (lipoproteinei –colesterolului) şi se produc nutrienţi care ajută la prevenirea apariţiei bolilor cardiovasculare. Consumul unor alimente cu conţinut ridicat de acizi graşi omega-3 scade tensiunea arterială, reduce riscul unui atac de cord, ajutând astfel la prevenirea formării cheagurilor de sânge. De asemenea, în ceea ce priveşte grăsimile, cele saturate ar trebui înlocuite cu grăsimi mononesaturate şi polinesaturate care scad nivelul colesterolului rău. Aportul de sare trebuie redus considerabil la persoanele hipertensive, iar, în general, aportul caloric trebuie ţinut sub observaţie pentru a preveni excesul ponderal. 

Controale cardiologice regulate

Începând cu vârsta de 45 de ani, pacienţii trebuie să se prezinte la medic, o dată pe an, pentru un examen cardiologic complet. Până la această vârstă, un control cardiologic se poate efectua o dată la cinci ani. Consultaţia cardiologică, electrocardiograma şi ecocardiograma reprezintă unele dintre analizele esenţiale pentru verificarea sănătăţii inimii.

Exerciţiile fizice constante 

Sportul practicat regulat, minimum 45 de minute pe zi, şi menţinerea unei greutăţi în limite normale măresc şansele de prevenţie a afecţiunilor cardiovasculare, atât în rândul tinerilor, cât şi în ceea ce priveşte persoanele cu o vârstă înaintată. 

Renunţaţi la fumat!

Atât fumatul pasiv, cât şi cel activ afectează în mod real aparatul cardiovascular, crescând riscul apariţiilor bolilor coronariene sau atacurilor de cord.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor