8 noiembrie 2022

Leziuni tricoronariene severe tratate în urgență la ARES Tulcea

Leziuni tricoronariene severe tratate în urgență la ARES Tulcea

Cuprins

Diagnosticul infarctului

Atunci când apar primele simptome ale infarctului miocardic acut, pacienții trebuie să apeleze imediat serviciul de ambulanță. Reacția imediată, diagnosticul timpuriu și tratamentul de urgență le poate salva viața!

Este și cazul unei paciente în vârstă de 65 de ani care a solicitat ajutorul serviciului de ambulanță pentru că acuza dureri în piept, stări de leșin și respirație îngreunată. După ce a fost preluată și transportată de urgență la spitalului județean Tulcea, medicul de gardă i-a efectuat consultația de urgență și pentru că a suspicionat un infarct miocardic acut la debut, a indicat necesitatea unei investigații amănunțite a arterelor care alimentează inima cu sânge.

Tratamentul infarctului în sala de cateterism cardiac

Pacienta a fost transportată în sala de cateterism cardiac a spitalului județean Tulcea unde doctorul Leonard Licheardopol, medic cardiolog intervenționist la ARES Tulcea, a efectuat o coronarografie. Această procedură este cea mai relevantă investigație a arterelor inimii pentru că arată medicului dacă în interiorul acestora există blocaje în calea curgerii normale a sângelui.

Blocajele sau îngustările de artere sunt datorate înaintării în vârstă, a procesului de ateroscleroză și a mai multor factori de risc cardiovasculari care favorizează progresia depunerilor de calciu și colesterol pe artere. Printre factorii de risc cardiovascular putem enumera: fumatul, obezitatea, sedentarismul, un stil de viață dezechilibrat, diabetul, s.a.m.d.

Coronarografia – cum se face?

În timpul procedurii de coronarografie sau angiografie coronariană, medicul intervenționist face o anestezie locală cu xilină la nivelul arterei femurale (la nivelul piciorului) sau la nivelul arterei radiale (încheietura mâinii). După anestezie, va face o puncție în artera aleasă ca abord unde, după ce montează un dispozitiv mic de plastic (teacă), va introduce un cateter (o sondă foarte subțire).

Pentru a putea vedea în interiorul vaselor de sânge ale inimii, medicul intervenționist va ghida acea sondă, prin artere, până ajunge la nivelul arterelor coronare. Aici, va injecta substanță de contrast, un lichid solubil menit să opacifieze vasele de sânge și să ajute medicul să observe eventualele blocaje din interiorul acestora.

Implantarea de stenturi

În cazul acestei paciente, odată ce doctorul Leonard Licheardopol a injectat substanța de contrast, a observat că artera coronară dreaptă suferea de două leziuni semnificative seriate, care îngustau artera în proporții de maxim 90% (fig 1). Pe lângă acestea, medicul a observat și o subocluzie de trunchi coronarian comun (fig.3). Leziunile atât de severe i-ar fi putut pune viața în pericol pacientei noastre.

Imagine angiografica inainte si dupa implantarea stentului

Aceste tipuri de îngustări ale vaselor de sânge reprezintă o procedură cu risc înalt. Doctorul Leonard Licheardopol a discutat cu pacienta și cu aparținătorii acesteia și le-a explicat că există două metode de a rezolva cazul. Fie optează pentru abordul intervențional și anume implantarea de stenturi coronariene menite să restabilească circulația normală a sângelui, fie prin abord chirurgical, și anume prin bypass coronarian.

Pacienta a optat pentru tratamentul intervențional astfel că doctorul Leonard Licheardopol a implantat trei stenturi coronariene la nivelul blocajelor, procedura având un rezultat extrem de bun.

Angioplastia coronariană este o procedură care se efectuează doar cu anestezie locală și nu implică incizii chirurgicale. Prin aceeași puncție efectuată la începutul coronarografiei, medicul introduce un cateter predispus cu balon și stent, instrument pe care îl ghidează prin artere până la nivelul blocajului. Aici, prin manevre intervenționale, medicul umflă balonul care expandează stentul și aplatizează depunerile de grăsime din interiorul vasului de sânge. Se va injecta substanță de contrast pentru a se observa rezultatul.

Odată ce este redată circulația normală a sângelui, medicul retrage instrumentele și la locul de puncție se va face un pansament compresiv. Stentul va rămâne în locul implantat și are rolul de a menține fluxul normal al sângelui prin arteră. (Fig.2 și Fig. 4)

Stenoza de trunchi coronarian comun

Implantarea de sten pe trunchi comun

Pacienta noastră se simte bine, angina pectorală a dispărut imediat post-procedură. A fost externată la 5 zile după intervenție, fără angină și cu un prognostic bun. Pentru a își menține inima sănătoasă, este important să respecte recomandările medicilor și să revină la controalele periodice.

Pentru rezolvarea acestui caz de infarct miocardic, doctorul Leornard Licheardopol a avut alături o echipă medicală excepțională formată din medici cardiologi clinicieni, medici și asistenți ai secției de Terapie Intensivă, cât și asistenți medicali și infirmieri ai secției de Cardiologie Intervențională.

Le mulțumim pe această calea tuturor celor care ne ajută zi de zi să salvăm cât mai multe inimi!

Iulia Lipan îți răspunde la toate întrebările despre procedură!

Iulia Lipan, Ares Helper

Iulia Lipan îți răspunde la toate întrebările despre procedură!

Iulia Lipan îți răspunde la toate întrebările despre procedură!

Iulia Lipan, Ares Helper

Iulia Lipan îți răspunde la toate întrebările despre procedură!

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună