8 noiembrie 2022

Durerea în piept, semn că inima se află în suferință

Durerea în piept, semn că inima se află în suferință

Cuprins

Cel mai important simptom al infarctului

Deși sunt multe simptome care pot prevesti o boală cardiacă sau un infarct miocardic, cel mai important din acestea rămâne durerea în piept sau în limbaj medical, angina pectorală.

Această durere se resimte ca o “gheară în piept” care apare la efort, dar și în repaos, iar adesea este însoțită de senzația de respirație îngreunată, greață, amețeli, palpitații, chiar și vomă. Nu toți pacienții simt angina pectorală. În unele cazuri, mai ales la pacienții diabetici, angina pectorală poate lipsi – deși inima suferă, această suferință este silențioasă, fără să se manifeste. De aceea, în rândul pacienților diabetici este necesară, dacă nu obligatorie, evaluarea periodică cardiovasculară.

De ce apare durerea în piept?

Atunci când arterele care asigură alimentarea inimii cu sânge sunt blocate de procesul de ateroscleroză, apare această durere în piept.  Angina pectorală ne anunță că la nivelul unui vas de sânge sau al mai multor vase care irigă inima există stenoze, sedimente de grăsime, colesterol și alte materiale din sânge depuse pe artere de-a lungul vieții noastre. În timp, în funcție de stilul de viață și de factorii de risc cardiovasculari modificabili și ereditari, aceste depuneri cresc și ajung să blocheze circulația sângelui.

Cu cât sunt mai mari depunerile, cu atât mai mult crește și riscul de blocaj adică riscul de infarct cardiac.

Angină pectorală la efort – Pacient ARES

Vă prezentăm cazul unui pacient tânăr, în vârstă de 57 de ani cu factori de risc cardiovasculari: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, diabet și un stil de viață sedentar. Acesta a solicitat consult cardiologic la ARES pentru că a observat că atunci când face efort, resimte durere retrosternală care radiază în mâna stângă.

Pentru că simptomele resimțite păreau a fi datorate unei afecțiuni severe ale inimii și investigațiile clinice demonstrau necesitatea unei investigații suplimentare , doctor Caterina Loghin, medic specialist cardiolog la Ares, a indicat evaluarea pacientului prin coronarografie.

Rezultat coronarografie

Angiografia coronariană sau coronarografia este cea mai relevantă investigație a arterelor inimii. Cu ajutorul acesteia, medicii vizualizează interiorul vaselor de sânge ale inimii și pot observa dacă există blocaje sau depuneri de grăsime pe peretele arterelor.

Rezultatul coronarografiei a arătat că inima pacientului era afectată de leziuni tricoronariene severe (trei artere ale inimii aveau depuneri de grăsime în proporții destul de mari, de la50 % la 90%).  

În urma rezultatului coronarografiei și cu acordul pacientului, doctorul Dan Deleanu, medic cardiolog intervenționist la Ares Monza, a realizat implantarea de stenturi pe arterele îngustate pentru a reda circulația sângelui la acest nivel și pentru a salva pacientul de la un pericol iminent.

Rezultat implantare de stent

Rezultatele procedurii sunt foarte bune, nu au există complicații postprocedurale, iar pacientul nu a mai resimțit durerile în piept. A fost supravegheat 24 de ore și a doua zi după procedură, a fost externat. Deși acum se află în afara oricărui pericol cardiac, este important să respecte indicațiile medicului clinician în ceea ce privește regimul igienodietetic și tratamentul prescris, și mai ales, să revină la controalele cardiace periodice.

Pentru a evita un eveniment cardiac major este important să vă adresați unui medic cardiolog pentru efectuarea unui consult de specialitate. Un consult cardiac complet durează aproximativ 60 de minute și implică discuția cu medicul cardiolog (istoricul de boli cardiace din familie, stilul de viață, viciile, starea psihică, etc) , efectuarea electrocardiogramei, măsurarea tensiunii arteriale și evaluarea structurală a inimii prin ecografia cardiacă.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

Copyright © MONZA ARES Conferinta Sinaia  Calculator Risc Cardiovascular  

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor