Afecțiuni MONZA ARES
AVC (accidentul vascular cerebral) – tipuri, cauze, simptome, tratament
Accidentul vascular cerebral apare în urma întreruperii circulației la nivelul creierului sau rupturii unei artere cerebrale. La nivel mondial, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate. O persoană din cinci moare în prima lună de după AVC, iar 30% dintre pacienți rămân imobilizați la pat.
Adenomul de prostată - cauze, simptome, tratament
Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată este una dintre cele mai frecvente boli ale sexului masculin.
Anevrismul cerebral - cauze, simptome, tratament
Anevrismul cerebral reprezintă o afecțiune ce se dezvoltă în urma apariției unor puncte slabe în peretele arterial ce determină dilatarea anormală a unei artere cerebrale și umplerea sa în exces cu sânge.
Anevrismul de aorta - Cauze, simptome și tratament
Aorta, cea mai mare arteră din corpul omenesc, se întinde de la inimă până în treimea mijlocie a abdomenului unde se bifurcă în cele două artere iliace comune și transportă sângele oxigenat necesar metabolismului organismului.
Angina pectorală – cauze, simptome și tratament
Angina este un tip de durere în piept cauzată de reducerea fluxului sangvin care aprovizionează mușchiul cardiac. Angina este un simptom al bolii coronariene și se poate manifesta atât la femei, cât și la bărbați.
Aritmie cardiaca - cauze, simptome, tratament
Aritmia cardiacă reprezintă anomalie a sistemului electric al inimii, în care inima bate mai repede sau mai încet decât normal și, în anumite cazuri, neregulat. Află din acest articol ce înseamnă aritmie, de câte tipuri este, ce implică stabilirea diagnosticului și ce tratamente se recomandă.
Ateroscleroza - cauze, simptome și tratament
Ateroscleroza este o afecțiune tot mai des întâlnită care pentru multă vreme poate evolua fără simptome, se poate manifesta începând de la de vârsta medie, dar poate fi întâlnită și la tineri, fiind strâns legată de stilul de viață dezechilibrat și de o dietă bogată în grăsimi. Boala poate duce la complicații grave, inclusiv la infarct de miocard, accident vascular cerebral sau ischemie periferică, din acest motiv simptomele nu trebuie neglijate, iar analizele periodice sunt obligatorii.
Ateroscleroza carotidiană – cauze, simptome, tratament
Boala arterelor carotide (boala carotidiană sau stenoza carotidiană) apare atunci când pe arterele care transportă sânge la creier (carotide) se depun produși sangvini, grăsimi și colesterol.
Boala arterială periferică - Cauze, simptome și tratament
Boala arterială periferică prezintă un risc crescut odată cu vârsta, iar fumatul, diabetul, tensiunea arterială, obezitatea și grăsimile crescute în sânge pot provoca declanșarea afecțiunii la vârste mai tinere.
Boala cardiacă ischemică - cauze, simptome și tratament
Boala cardiacă ischemică, numită și boala coronariană sau cardiopatia ischemică, este o afecțiune foarte frecventă după o anumită vârstă și poate avea urmări grave, inclusiv poate pune în pericol viața pacientului. Boala apare atunci când arterele coronare ( de la nivelul inimii) prezintă îngustări ( stenoze) si prin acest mecanism inima nu se alimentează cu sânge și oxigen pentru funcționarea ei corectă.