23 noiembrie 2019

Angina pectorală – cauze, simptome și tratament

Angina pectorală – cauze, simptome și tratament

Cuprins

Acesta este un articol medical

Citește despre tratament : Angioplastia coronariana

Angina pectorală – cauze, simptome și tratament

 

Articol scris de Dr. Liudmila Frunza - Medic Specialist Cardiolog la Centrele ARES Bucuresti

Angina este un tip de durere în piept cauzată de reducerea fluxului sangvin care aprovizionează mușchiul cardiac. Angina este un simptom al bolii coronariene și se poate manifesta atât la femei, cât și la bărbați.

Angina, cunoscută și ca angină pectorală, este descrisă de majoritatea pacienților ca o senzație de presiune, greutate sau tensiune în piept. Mulți dintre cei care au resimțit angina pectorala au descris senzația ca pe o gheară în piept.

Află mai multe detalii despre aceste proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Cauzele anginei pectorale – când apare angina?

Angina pectorala este cauzată de faptul că la inimă ajunge un flux redus de sânge. Mușchiul cardiac are nevoie de oxigenul pe care îl transportă în mod normal sângele. Atunci când fluxul sangvin este redus, inima nu primește suficient oxigen și apare ischemia cardiacă (infarct miocardic).

Cea mai frecventă cauză pentru ischemia cardiacă este boala coronariană cronică. Pe arterele coronare (arterele care alimentează inima cu sânge) se depune, în timp, o placă de aterom formată din calciu, colesterol și alți produși sangvini. Acest proces se numește ateroscleroză. Îngustarea arterelor, prin procesul de ateroscleroză, determină o reducere semnificativă a cantității de sânge care ajunge la inimă.

Totuși, deși inima nu primește suficient oxigen, angina pectorală nu se manifestă permanent. Acest lucru se întâmplă pentru că în anumite cazuri, de exemplu atunci cînd pacientul se află în stare de repaus, cantitatea de oxigen primită de mușchiul cardiac este suficientă. Lucrurile stau diferit atunci când crește nevoia de oxigen, când pacientul depune efort fizic și apar durerile în piept.

Angina pectorala este de mai multe tipuri:

Angina pectorala stabilă

– este provocată de obicei de efortul fizic. Poate apărea atunci când pacientul urcă scările, face exerciții fizice sau merge pe jos. Situațiile stresante, temperaturile scăzute, mesele copioase sau fumatul pot fi alți factori declanșatori pentru angina pectorală.

Angina pectorala instabilă

-  poate fi semnul unei urgențe medicale. Angina instabilă apare atunci când depozitele de grăsime de pe pereții arterelor se rup și se formează cheaguri, arterele se îngustează brusc iar fluxul de sânge este redus considerabil. Acest tip de angină nu cedează la repaus și nici la tratamentul obișnuit. Dacă fluxul de sânge nu este reluat poate apărea infarctul miocardic. De aceea, situațiile când angina durează mai mult de câteva minute și nu cedează la tratament trebuie considerate urgențe.

Angina Prinzmetal

– cunoscută și ca angorul lui Prinzmetal. Este un tip de angină provocată de un spasm al arterei coronare care produce efectul de îngustare temporară a arterei. Această îngustare reduce fluxul sangvin și provoacă durerile în piept. Stresul emoțional, fumatul sau uzul substanțelor stupefiante ilegale pot avea acest efect.

Simptomele anginei pectorale – cum se manifestă angina pectorala?

 • Durere in piept
 • Durere în braț, gât, maxilar, umăr sau spate
 • Amețeli
 • Oboseală
 • Dificultăți de respirație
 • Transpirații
 • Greață 

Este important ca la debutul acestor simptome să te prezinți la un medic cardiolog care să stabilească dacă suferi de angină stabilă sau instabilă. În timp ce angina stabilă poate fi ținută sub observație și tratament, angina instabilă poate indica iminența unui infarct miocardic.

Simptome Angina stabilă:

 • Apare la efort, când faci exerciții fizice sau urci scările
 • Durerea este similară la fiecare episod de angină
 • Episoadele durează puțin, nu mai mult de 5 minute
 • Durerea dispare dacă te odihnești sau iei tratamentul prescris de medic

Simptome Angina instabilă:

 • Apare chiar și în repaus
 • Durerea este diferită față de episoadele obișnuite de angină
 • Episodul este neașteptat
 • Durerile sunt mai puternice și durează mai mult decât în cazul anginei stabile, uneori chiar și 30 de minute
 • Durerea nu cedează la repaus sau tratamentul obișnuit
 • Poate marca debutul unui infarct miocardic acut

Simptome Angina Prinzmetal:

 • Apare în repaus
 • Durerile sunt puternice
 • Cedează la tratamentul prescris de medicul cardiolog

 

Angina la femei

Femeile pot resimți simptomele anginei diferit față de bărbați. Acest lucru duce, de obicei la amânarea unui control medical. Durerea în piept specifică anginei poate fi înlocuită în cazul femeilor de:

 • Stări de vertij
 • Dificultăți de respirație
 • Dureri abdominale
 • Disconfort la nivelul gâtului, maxilarului sau al spatelui
 • Senzația de ”junghi” în locul ”ghearei în piept”

Programeaza-te la o consultatie !

Completeaza formularul si te sunam noi!

Tratamentul anginei – când trebuie să mergi la doctor?

Dacă simți pentru prima dată simptomele anginei pectorale este important să faci o vizită medicului cardiolog, pentru a stabili de ce tip de angină suferi. Dacă ești în evidențele medicului cardiolog cu angină stabilă, apelează serviciul de urgență atunci când durerea este mai puternică, durează mai mult de 5 minute și nu cedează la tratamentul obișnuit.

Pentru a diagnostica angina pectorală, medicul cardiolog va face o serie de teste și investigații:

Metode diagnostic angina:

Electrocardiograma – oferă informații importante despre ritmul electric al inimii. Pot apărea modificări pe electrocardiogramă dacă mușchiul cardiac nu beneficiază de suficient oxigen, din cauza bolii coronariene.

Testul de efort – angina este mai ușor de depistat atunci când pacientul face efort.

Escografia cardiacă – pe imaginile obținute ecografic se pot identifica porțiunile din mușchiul cardiac care au avut de suferit din cauza lipsei de oxigen.

Analize de sânge – prezența anumitor enzime în sânge indică faptul că a avut loc un infarct miocardic.

Coronarografie sau Angiografia coronariană – această metodă de diagnostic folosește razele X pentru a examina interiorul arterelor coronare și a stabili dacă acestea sunt îngustate

Examenul CT cardiac – computer tomografia cardiacă oferă informații despre nivelul de stanozare a arterelor, precum și daca mușchiul cardiac este mărit.

RMN-ul cardiac – această metodă de diagnostic oferă informații relevante despre structura inimii și a atrerelor coronare.

Metode tratament angina :

Tratamentul anginei pectorale diferă în funcție de tipul de angină de care suferi. Tratamentul anginei constă în schimbări ale stilului de viață, administrarea de medicamente sau intervenții minim invazive ori chirurgicale. Scopul tratamentului este să reducă frecvența simptomelor anginei pectorale și să prevină apariția unui infarct miocardic acut.

Angioplastia coronariană – este recomandată în cazurile de angină instabilă sau atunci când tratamentul medicamentos nu mai este suficient pentru a ține sub control angina stabilă cronică. În cadrul aceste proceduri minim-invazive, arterele îngustate sunt dilatate cu ajutorul unui balon sau al unui stent. În urma angioplastiei, mușchiul cardiac este revascularizat iar simptomele anginei sunt reduse sau dispar complet.

By-pass-ul coronarian – este tratamentul chirurgical în cadrul căruia o porțiune dintr-o venă sau arteră prelevată din altă parte a corpului este folosită pentru a devia circulația sângelui în zona stenozată. În urma acestei intervenții chirurgicale fluzul sângelui este reluat iar simptomele anginei pectorale sunt reduse sau dispar.

Tratamentul medicamentos – constă în administrarea de substanțe ( antiagregant plachetar ) care relaxează pereții arterelor, împiedică coagularea sângelui, reduc bătăile inimii, nivelul colesterolului din sânge sau tensiunea arterială.

Schimbări ale stilului de viață – renunțarea la fumat, o dietă echilibrată, fără grăsimi saturate, exerciții fizice regulate, odihnă și evitarea stresului pot contribui la reducerea frecvenței cu care apar simptomele anginei pectorale.

Află imediat costurile investigatiilor acestei afectiuni!

Completează formularul și vei fi contactat

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor