Boala arterială periferică - Cauze, simptome și tratament

Boala arterială periferică - Cauze, simptome și tratament

Cuprins

Acesta este un articol medical

Citește despre procedură: Angiografie artere periferice

Boala arterială periferică

Similară cu boala arterială coronariană, boala arterială periferică reprezintă îngustarea arterelor periferice, cele care transportă sângele oxigenat și substanțele nutritive de la inimă către restul organismului. Atunci când arterele picioarelor se îngustează și se blochează din cauza depunerilor de colesterol, țesuturile ajung să nu mai primească suficient  sânge pentru a funcționa normal. În acest caz intervine boala arterială obstructivă periferică, iar cauza cea mai frecventă de îngroșare a arterelor este ateroscleroza.

Aorta este cea mai mare arteră a corpului și se ocupă cu transportarea sângelui pompat de inimă către restul corpului. Sub nivelul ombilicului, în interiorul abdomenului, aorta se bifurcă în cele două artere iliace, care conduc sângele către membrele inferioare. În zona inghinală, arterele se bifurcă din nou, formând arterele femurale, mai apoi bifurcându-se către zona genunchilor, unde sunt din nou împărțite în ramuri mai mici, dirijând sângele către degetele picioarelor. 

Cauzele bolii arteriale periferice

Aceste artere sunt, în general, elastice și permeabile, dar odată cu înaintarea în vârstă, ele se blochează treptat printr-un proces numit ateroscleroză (rigidizarea sau îngroșarea arterelor). În pereții arterelor încep să se depună colesterolul, calciu și țesut fibros, care ajung să formeze plăci ateromatoase. Volumul plăcilor începe să crească, iar suprafața arterelor se îngustează tot mai mult, provocând fluxul sangvin să scadă treptat.

null

Simptomele bolii arteriale periferice

Pe măsură ce arterele se îngustează, simptomele bolii arteriale periferice sunt diverse și variază în funcție de individ și de severitatea afecțiunii. În timpul mersului sau a efortului fizic ce pune presiune pe membrele inferioare, pacientul poate resimți durere musculară, necesarul de oxigen pentru funcționarea normală a mușchilor fiind diminuat. Acest factor duce la apariția celui mai comun simptom în cazul bolii arteriale periferice - claudicația intermitentă. Cu toate că durerea este severă, aceasta dispare odată cu repausul. 

În cazul în care boala avansează, arterele nu vor mai transporta suficient sânge, ca în timpul repausului durerea să devină inexistentă. Se instalează durerea permanentă la nivelul degetelor și al picioarelor și începe să crească în intensitate, iar pacientul ajunge să nu poată dormi din cauza disconfortului. 

În stadiul grav al afecțiunii, apar răni la nivelul membrelor inferioare, țesuturile încep să moară și apare gangrena.

Diagnosticul pus de către medicul specialist apare în urma investigațiilor, testelor și analizelor, cum ar fi:

  • Analize de sânge pentru colesterol și glicemie (nu mâncați și nu beți nimic, în afară de apă, cu 9-12 ore înaintea vizitei la medic)
  • Indicele gleznă-braț, unde este comparată tensiunea arterială a ambelor glezne cu cea de la mână, cu ajutorul unui aparat Doppler. În cazul în care tensiunea gleznei este mai mică decât cea de la mână, atunci arterele sunt îngustate sau blocate.
  • Ecografia Doppler - folosește ultrasunete pentru măsurarea fluxului sangvin și a gradului de blocaj al arterelor
  • Angiografia Seldinger - produce radiografii ale arterelor, prin injectarea unui colorant special, cu ajutorul căruia devin vizibile arterele îngustate sau blocate
  • Angiografia CT sau angiografia RMN - arată îngroșarea sau îngustarea arterelor, blocajul acestora, anevrismele, depozitele de calciu
  • Angiografia de artere periferice

Tratamentul bolii arteriale periferice

În condițiile în care boala arterială periferică este diagnosticată din timp, cea mai importantă măsură de luat este schimbarea stilului de viață, pentru a putea menține sub control evoluția afecțiunii.

În cazurile pacienților fumători, este recomandată renunțarea la fumat. Pacienții care suferă de diabet, sunt sfătuiți să își controleze foarte strict glicemia. Alte modificări ale stilului de viață privesc dieta și exercițiile fizice. Este recomandată o dietă sănătoasă pentru inimă și artere, bogată în fructe, legume și cereale integrale. Foarte importantă este evitarea grăsimilor de origine animală, cum ar fi carnea de porc, smântâna, frișca, untura sau untul. 

Mersul pe jos și exercițiile fizice zilnice vor ajuta pierderea în greutate, dacă este cazul, menținerea mușchilor antrenați și buna circulație a sângelui. Mersul de jos este un exercițiu fundamental în cazul claudicației intermitente.

Stresul este un factor ce  împinge evoluția bolii. Respirațiile profunde si controlarea nivelului de stres sunt recomandate în cazul bolii arteriale periferice. Un control atent al membrelor inferioare este indicat zilnic, mai ales dacă pacientul suferă de diabet. Este indicat să fie evitate tăieturile sau rănile la nivelul picioarelor. 

Tratamentul medicamentos poate încetini sau chiar opri efectele bolii arteriale periferice și în general, recomandările sunt:

  • Hipocolesterolemiante (statine) - contribuie la scăderea colesterolului LDL și ca urmare, formarea depozitelor de grăsimi poate fi încetinită sau chiar oprită. Alături de acest tratament, dacă sunt practicate exercițiile fizice, va fi stimulată creșterea colesterolului HDL, numit și colesterol „bun”
  • Antiagregantele plachetare - pe baza de aspirină, prevenind trombocitele din a forma cheaguri în arterele îngustate
  • Hipotensoarele - menite să scadă tensiunea arterială până la normalizarea ei, contribuind la încetinirea evoluției aterosclerozei

Intervențiile chirurgicale sunt recomandate în stadiul avansat al bolii, atunci când tratamentul medicamentos nu este suficient și este necesară refacerea curgerii normale a sângelui, printr-o operație de by-pass sau endarterectomie. Din păcate, există cazuri în care pacienții se prezintă la medicul specialist prea târziu, cu arterele blocate, cu ulcere sau răni întinse, iar intervenția chirurgicală, chiar dacă este reușită, ulcerul este atât de întins și de profund încât vindecarea devine imposibilă. Un stil de viață sănătos, o dietă corectă și exercițiile fizice sunt foarte importante pentru a scădea riscul de apariție al bolilor vasculare.

Află mai multe detalii despre aceste proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor