ARES | Îți poate afecta inima o singură țigară pe zi?
Cuprins
Dacă fumezi „doar” atât, există un risc mult mai mare decât crezi, ca să dezvolți afecțiuni ale arterelor coronare sau să faci un accident vascular cerebral.
Specialiștii spun că rezultatele studiilor efectuate până acum au consecințe importante pentru fumătorii care cred că, dacă fumează „doar” câteva țigări pe zi, impactul asupra corpului este nesemnificativ. Aceiași specialiști susțin că fumătorii ar trebui să se oprească definitiv din a mai fuma, pentru a reduce semnificativ riscul de a dezvolta probleme cardiace sau de a suferi un accident vascular cerebral.
Această informație ar putea fi folositoare la început de an pentru că, în această perioadă, mulți dintre fumători se gândesc să fumeze mai puțin sau chiar să se lase de fumat.
Studiile arată că fumatul unui număr redus de țigări (între una și cinci pe zi) este asociat cu un risc ridicat de a dezvolta boli de inimă. O echipă de specialiști, condusă de profesorul Allan Hackshaw, a analizat rezultatele a 141 de studii efectuate la Institutul de Cancer UCL, din cadrul Universității College London. Studiul a evaluat riscul asociat în trei situații: fumatul unei singure țigări pe zi, a 5 țigări pe zi sau a 20 de țigări pe zi.
Bărbații care au fumat o singură țigară pe zi au 46% risc de dezvoltare al bolilor cardiace și 41% în a dezvolta accident vascular cerebral, aproape același risc asociat cu fumatul a 20 de țigări pe zi.
Femeile care au fumat o singură țigară pe zi au avut 31% risc să dezvolte afecțiuni cardiace, și 34% risc de accident vascular cerebral, din nou, aproape același risc asociat cu fumatul a 20 de țigări pe zi.
„Am demonstrat că o mare parte din riscul de a dezvolta boala coronariană și de a suferi un accident vascular cerebral, provine din fumatul a doar câteva țigări pe zi.”, a spus profesorul Allan Hackshaw.
„Probabil că această veste a surprins foarte mulți oameni. Dar există și mecanisme biologice care ne ajută să explicăm riscul neașteptat de mare asociat cu un nivel scăzut de fumat.”
Lucrarea științifică a Universității College London este prima care combină rezultatele mai multor studii, care acoperă atât boala coronariană, cât și accidentul vascular cerebral, ” fiind o referință valoroasă ce poate fi folosită pentru a susține campaniile de sănătate publică și în a oferi un stimulent puternic, pentru ca fumătorii să se oprească complet din a mai fuma (în special femeile).”
Afecțiunea cardiovasculară, nu cancerul, este cel mai mare risc de mortalitate pentru fumători, cauzând 48% dintre decesele premature asociate cu fumatul.
Autorul ajunge la următoarea concluzie: „Fumătorii ar trebuit să se lase de fumat, în loc să rărească țigările, chiar să apeleze la diverse metode, dacă este necesar, pentru a reduce semnificativ riscul acestor două afecțiuni atât de frecvente.”
Articole mai noi
- Pacient cu stenoze la nivelul picioarelor, salvat de la amputație prin CTO la MONZA ARES București - Dr. Nicolae Cârstea
- Screening cardiac gratuit pentru copii - Campania "Nicio zi fără joacă" revine la MONZA ARES
- Trei proceduri EVAR efectuate cu succes la Spitalul MONZA ARES din Cluj Napoca în cazul unor pacienți cu diagnostic de anevrism de aorta abdominală infrarenal
- Grupul MONZA ARES și Philips, parteneriat în beneficiul medicilor și pacienților români
- Screening pentru depistarea varicocelului la Spitalul MONZA ARES Cluj Napoca
Articole mai vechi
- Tipuri de fibrom și sângerările excesive
- Ai fibrom uterin? Când este recomandat să aplici metoda "Urmărește și Așteaptă"?
- Reduceri și consultații cardiologice la Centrele Ares
- TAVI: Intervenţii gratuite şi la privat - Centrele ARES | Lider in Cardiologie
- ARES | Surprize plăcute pentru inimile pacienților