Ai fibrom uterin? Când este recomandat să aplici metoda "Urmărește și Așteaptă"?
Articol medical scris de către Dr. Cristiana Boitan, Obstetrică ginecologie la MONZA ARES Bucuresti, Bucuresti
Cuprins
- Despre fibrom
- Această metodă se recomandă adesea în cazurile în care:
- Astfel, dacă împreună cu medicul ginecolog, hotărâți să aplicați metoda „Urmărește și Așteaptă”, este bine să stabiliți următoarele lucruri:
Despre fibrom
Această abordare este recomandată pacientei cu fibrom uterin asimptomatic, adică fără simptome sau pacientei cu simptome minime, ușor de controlat.
Logica acestei metodei constă în faptul că unele fibroame uterine pot dispărea de la sine sau vor cauza simptome ușoare și nu vor evolua. Câte tipuri de fibroame există? Așadar, în unele circumstanțe, atunci cand esti diagnosticat cu fibrom uterin, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să urmărești evoluția fibromului și să aștepți.
Această metodă se recomandă adesea în cazurile în care:
– fibroamele sunt mici și nu prezintă simptome
– fibroamele nu îți cauzează alte probleme de sănătate
– nu te confrunți cu dureri puternice, sângerări excesive, anemie datorată hemoragiei, slăbiciune cronică, etc.
– fibroamele par a nu se dezvolta rapid
– nu urmărești să râmăi însărcinată
Fibroamele afectează radical o sarcină atunci când:
– fibroamele care remodelează forma cervixului pot afecta numărul de spermatozoizi capabili să ajungă în uter
– fibroamele care blochează tuburile Falopiene pot îngreuna traseul ovului fertilizat, astfel implantarea acestuia (nidația) fiind dificilă sau chiar imposibilă; sau să rezulte într-o sarcină extrauterină
– fibroamele care schimbă forma uterului pot deteriora mucoasa uterină , locul de implantare al embrionului sau pot reduce spațiul uterin necesar pentru dezvoltarea embrionului
– fibroamele care cresc în volum și reduc spațiul de dezvoltare al fătului determină avorturi (în trimestrul II) sau chiar nașteri premature cu riscurile aferente acestora.
– fibroamele care slăbesc mucoasa cavității uterine sau micșorează alimentarea cu sânge a embrionului în curs de dezvoltare, pot provoca avort spontan.
Astfel, dacă împreună cu medicul ginecolog, hotărâți să aplicați metoda „Urmărește și Așteaptă”, este bine să stabiliți următoarele lucruri:
– Cât timp să așteptați? Stabiliți o limită rezonabilă de timp.
– Ce faceți dacă fibroamele încep să își mărească volumul și să provoace simptome dificil de suportat?
– Cunosc toate opțiunile mele de tratament? Este posibil ca medicul ginecolog să vă vorbească despre miomectomie (scoaterea chirurgicală a fibromului), de histerectomie( scoaterea uterului și a anexelor acestuia), și de embolizare a fibromului respectiv.
În majoritatea cazurilor nu va fi nevoie de vreuna dintre intervențiile chirurgicale enumerate mai sus, proceduri care sunt asociate cu un risc mare de complicații intraoperatorii.
De cele mai multe ori, prin embolizarea fibromului, femeile își recâștigă sănătatea, păstrând astfel și integritatea uterului, ceea ce în cazul intervențiilor chirurgicale, nu va mai fi posibil.
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi