5 februarie 2018

Tipuri de fibrom și sângerările excesive

Tipuri de fibrom și sângerările excesive
Articol medical scris de către Dr. Cristiana Boitan, Obstetrică ginecologie la MONZA ARES Bucuresti, Bucuresti

Cuprins

Introducere

Pentru viața reproductivă a unei femei, regularitatea ciclului menstrual este strâns asociat cu sănătatea acesteia, în timp ce ciclurile menstruale neregulate pot reprezenta de cele mai multe ori, un semnal de alarmă, o anormalitate a activității corpului.

În multe cazuri, fibroamele uterine sunt cauza acestor sângerări menstruale frecvente și neregulate.

Se cunosc trei tipuri de fibrom: intramural, subseros si submucos. În funcție de tipul și localizarea fibromului/fibroamelor, acestea pot cauza diferite simptome. Fibroamele intramurale și cele submucoase au ca și prim simptom, hemoragia din timpul menstruației, adică o sângerare abundentă.

În urma studiilor efectuate, specialiștii consideră că aceste sângerări sunt cauzate de felul în care fibroamele alterează contracția musculară a uterului, contracție care ar trebui să controleze cantitatea de sângerare din timpul unui ciclu menstrual.

Tipuri de fibrom uterin:

După cum spuneam mai devreme, hemoragiile sunt provocate fie de fibroamele intramurale , regăsite adânc în interiorul peretelui uterului, fie de fibroamele submucoase, regăsite chiar sub endometru (sub mucoasa care este în cavitatea uterină). Felul în care fibroamele deformează cavitatea uterului  favorizează formarea de cheaguri și prelungesc menstruația. Odată cu sângerarea menstruală excesivă, se pierd și nutrienții. Pierderea repetată a acestor nutrienți determină anemie. Astfel apar simptome precum slăbiciune, oboseală, crampe puternice în abdomen și în spate. Poți afla mai multe detalii despre tipurile de fibrom, aici.

Simptome:

Femeile care au experimentat menstruații abundente și dificile, cu simptome precum cele prezentate mai sus, nu se gândesc la diagnosticul de fibrom uterin. Dacă aceste simptome se repetă, dacă apar menstruații anormale,  sângerări nocturne excesive, recomandarea principală este aceea de a discuta cu medicul  ginecolog pentru o evaluare ginecologică completă, care să determine cauza exactă a acestor sângerări excesive.

Dacă, în urma consultației ginecologice, se vor descoperi fibroame uterine, nu ezitați să solicitați părerea unui medic intervenționist. Acesta v-ar putea explica metoda de tratament a fibromului prin embolizarea acestuia.  Tratamentul prin embolizare fibrom uterin este o alternativă a chirurgiei clasice, mai ales pentru femeile tinere care își doresc să râmână însărcinate. Această terapie nu afectează fertilitatea și nu presupune o lezare directă a țesutului sau a peretelui uterin.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

Copyright © MONZA ARES Conferinta Sinaia  Calculator Risc Cardiovascular  

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor