Cum să prevenim apariția bolilor coronariene? - Centrele ARES | Lider in Cardiologie
Cuprins
- Putem să prevenim și să controlăm mulți factori de risc ai bolilor coronariene ținând cont de câteva sfaturi legate de stilul de viață.
- Cum să ne schimbăm stilul de viață?
- Sfaturi:
- Dieta sănătoasă:
- Exercițiile fizice:
- Menținerea greutății corporale:
- Renunțarea la fumat
- Reducerea stresului
Putem să prevenim și să controlăm mulți factori de risc ai bolilor coronariene ținând cont de câteva sfaturi legate de stilul de viață.
În ceea ce privește sănătatea inimii, nu putem controla factorii de risc precum vârsta și istoricul familiei însă unii dintre factorii de risc pe care îi putem controla și de care trebuie să ținem neaparat cont sunt:
– Colesterolul ridicat
– Hipertensiunea arteriala
– Greutatea corporala
– Obezitatea
Pentru a preveni apariția bolilor coronariene cât și a unui atac de cord, trebuie să controlăm fiecare dintre factorii de risc enumerați anterior. Vestea bună e ca dacă ne schimbăm stilul de viață putem controla majoritatea factorilor de risc. Pentru exemplu, exercițiile fizice pot să reducă hipertensiunea arterială, ajută la prevenirea diabetului și prediabetului, reduc stresul și totodată ajută și la menținerea în greutate.
În timpul copilăriei, ne dezvoltăm anumite obiceiuri care nu sunt tocmai în tandem cu stilul de viață sănătos. Totuși, părinții și familiile ar trebui să își încurajeze copiii să urmeze o dietă sănătoasă și să aibă o viață activă.
Cum să ne schimbăm stilul de viață?
Un stil de viață sănătos reduce riscul aparițiilor bolilor coronariene. În cazul în care sunteți deja diagnosticat cu astfel de boală, stilul de viață sănătos va preveni agravarea stării acesteia.
Sfaturi:
– Dieta sănătoasă
– Exerciții fizice
– Menținerea greutății
– Renunțarea la fumat și alcool
– Reducerea stresului
Dieta sănătoasă:
– Alimente care au un nivel scăzut de grăsimi saturate ( anumită carne, produse lactate, ciocolată, produsele de patiserie, produsele prăjite în ulei și hrană procesată). Astfel de alimente cresc nivelul lipoproteinei (LDL) care facilitează depunderea lipidelor pe pereții arterelor.
– Alimente care au un nivel ridicat de grăsimi regăsite în carnea de pește sau uleiul de măsline. Aceste grăsimi sunt bogate în acizi grași omega-3 care reduc riscul atacului de cord, ajutând la prevenirea formării cheagurilor de sânge.
– Alimente bogate în fibre. Fibrele se găsesc în cerealele integrale, fructe și legume. O dietă bogată în fibre nu numai că vă ajută la reducerea nivelul LDL (lipoproteinei –colesterolululi) dar produc și nutrienți care ajută la prevenirea apariției bolilor coronariene.
– Reducerea consumului de sare și zahăr. O dietă cu mai puțină sare ajută la reglarea tensiunii arteriale iar cea cu mai puțin zahăr ajută la prevenirea creșterii în greutate, apariției diabetului sau prediabetului.
Exercițiile fizice:
Nu trebuie să devii atlet pentru a preveni apariția bolilor coronariene. Doar 60 de minute pe săptămână de activitate aerobică de intensitate moderată te pot ajuta.
Pentru majoritatea problemelor de sănătate, sunt recomandate 150 de minute (2 ore și jumătate) de activitate aerobică de internsitate moderată sau măcar 70 de minute de activitate aerobică de intensitate energică.
Cu cât ești mai activ, cu atât mai bine. Dacă suferi de obezitate sau nu ai o condiție fizică excelentă, poți să începi cu exerciții ușoare care în timp, trebuie să își mărească intensitatea.
Menținerea greutății corporale:
Faptul că urmezi o dietă sănătoasă și ai activitate fizică, te poate ajuta să îți menții greutatea corporală la un nivel sănătos. Controlând greutatea corporală, controlezi de fapt, riscurile apariției bolilor coronariene.
Pentru a îți putea menține greutatea sau pentru a slăbi în cazul în care suferi de obezitate, încearcă să reduci aportul de calorii și să faci cât mai multă mișcare fizică. Mănâncă porții micii, cu nivel scăzut de calorii.
Renunțarea la fumat
Dacă fumezi, renunță. Fumatul crește riscul aparițiilor bolilor coronariene și de atac de cord. Vorbește cu medicul tău despre produse sau metode care te pot ajuta să renunți la fumat.
Reducerea stresului
Încearcă să te relaxezi și să faci față problemelor care îți pot influența sănătatea psihică și emoțională. Având persoane de încredere în viața ta, cu care poți să împărtășești anumite gânduri negative, te poate ajuta să te eliberezei de stres.
Poți încerca terapia de relaxare sau poți începe să practici un anumit sport. Trebuie să îți dorești să depășești starea de stres făcând lucruri care îți intensifică stările de relaxare și de meditare.
Articole mai noi
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
Articole mai vechi
- TAVI: Intervenţii gratuite şi la privat
- Dr. Mihai Melnic, un nou medic intervenționist în cadrul Centrelor de Excelență Ares - București
- Dr. Ionuț Stanca, un nou medic de excepție în cadrul Centrelor de Excelență Ares - București
- Dr. Vlasios Ninios, un nou medic de excepție în cadrul Centrelor de Excelență Ares - București
- Din 5 Ianuarie, într-o nouă locație