Ce este si cum se tratează corect adenomioza, o boală confundată frecvent cu fibromul uterin?
Cuprins
- Care este diferenţa între adenomioză şi fibrom uterin?
- Cum poate fi diagnosticată corect adenomioza?
Dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog, supraspecializat în proceduri de radiologie intervenţională şi terapie endovasculară, vine la Adevărul Live să ne spună care sunt simptomele afecţiunii, cum se pune diagnosticul şi care sunt terapiile salvatoare.
În multe cazuri, această boală este diagnosticată eronat ca fibrom uterin, avertizează medicul primar radiolog Rareş Nechifor, supraspecializat în proceduri de radiologie intervenţională şi terapie endovasculară. Aflăm la Adevărul Live câte din femei suferă de adenomioză, care sunt manifestările acestei afecţiuni, cum se pune diagnosticul de certitudine şi cum se tratează corect fără a compromite integritatea feminină.
Ce este adenomioza? Dacă ciclul menstrual este abundent şi dureros sau amândouă, primul semn de întrebare este dacă nu cumva pacienta are adenomioză. Adenomioza înseamnă îngroşarea peretelui uterin din cauza unor galnde din endometru care cresc prea mult şi pătrund în grosimea peretelui uerin. Adenomioza este frecventă, una din trei femei are boala. Dar şi fibromul uterin e frecvent, ea poate să fie singură sau să se asocieze cu fibromul uterin. Şi atunci avem adenomioză mixtă: avem şi petere îngroşat şi noduli fibromatoşi. Adenomioza este puţin cunoscută pentru că este prost diagnosticată. De obicei e confundată cu fibromul uterin.
Care este diferenţa între adenomioză şi fibrom uterin?
Fibromul uterin înseamnă dezvoltarea unei tumori beningne din stratul mijlociu muscular al uterului, în timp ce adenomioza înseamnă multiplicarea unor glande din peretele uterin. Simptomele pot să fie asemănătoare: durere, sângerare, ciclu menstrual abundent. Tratamentul din punct de vedere al soluţiilor ginecologice chirurgicale diferă. Dacă fibromul se poate trata prin miomectomir, adenomioza de foarte puţine ori se poate rezolva chirurgical. Un diagnostic greşit de fibrom uterin le poate face pe paciente să intre în intervenţia chirurgicală şi intraoperator să se constate că formaţiunea nu este bine delimitată, ci prost delimitată şi se poate ajunge la histerectomie, la pierderea uterului, din cauza caracterului difuz al adenomiozei. Tratamentul medicamentos sau steriletul nu sunt tratamente eficiente, sunt simptomatice, pot reduce din durere, din sângerare, dar nu tratează afecţiunea. Orice ciclu menstrual dureros şi abundent trebuie investigat.
Cum poate fi diagnosticată corect adenomioza?
La consultul ginecologic trebuie făcută şi o ecografie abdominală sau transvaginală. Dacă rezultatul ecografic indică un uter fibromatos, cu fibroame „prost delimitate“, un astfel de diagnostic ar trebui să ridice suspiciunea de adenomioză. Orice femeie care a primit un astfel de rezultat trebuie să meargă mai departe şi să investigheze. Mai departe trebuie făcută fie o ecografie de foarte bună calitate, fie examenul RMN. Administrarea de pilule contraceptive în adenomioză este un tratament simptomatic, nu rezolvă problema. La fel şi steriletul cu încărcare hormonală. Histerectomia nu este o soluţie, ci un eşec pentru că nu putem considera scoaterea organului bolnav o soluţie. Incidenţa adenomiozei creşte dacă uterul a fost traumatizat. Endometrul şi stratul de sub el. Aceasta înseamnă femei care au născut, care au suferit cezariene sau avorturi multiple. Undeva după 30 de ani e incidenţa maximă. Nu e o regulă, dar factorii mecanici sunt favorizanţi. În ce constă tratamentul prin embolizare fibrom uterin, singurul tratament eficient în cazul adenomiozei care păstrează uterul femeii întreg este embolizarea uterină.
Embolizarea înseamnă injectarea unor microparticule care închid acele vase mici de sânge ce alimentează glandele care au crescut prea mult. Acestea nefiind hrănite involuează, îşi reduc volumul, se resorb, peretele uterin îşi reduce din grosime, uterul scade din dimensiuni. În prima lună de la intervenţie pacienta nu mai are durere şi nici sângerare abundentă. Internarea în spital durează 24 de ore, înainte de intervenţie se fac analize de sânge şi de secreţie vaginală pentru a nu exista vreo infecţie activă. Dacă există suspiciuni se face şi un test de sarcină. Intervenţia durează o jumătate de oră, timp în care pacienta este trează, nu există tăieturi şi nici anestezie generală. Apare o durere la nivelul pelvisului din acest motiv se pune o perfuzie cu anumite medicamente. După o săptămână de la intervenţie pacienta îşi reia activitatea normală. Ratamentul nu diferă mult de fibromul uterin, doar dimensiunea particulelor folosite.
Pentru adenomioză particulele sunt mai mici. După două luni se face un control ecografic de foarte bună calitate.
Adenomioza nu afectează fertilitatea femeii şi nici procedura de embolizare. Celulele care formează glandele care au crescut au pe suprafaţa lor nişte receptori. Asupra acestor receptori trebuie acţionat pentru a opri creşterea. Tratamentul hormonal şi cel naturist se adresează acestor receptori. Problema este că celuelel din adenomioză au mai puţini receptori decât cele normale. Cu cât sunt mai puţini, cu atât răspunsul la tratament este mai slab. De aceea tratamentele hormonale sau naturiste nu dau rezultate satisfăcătoare.
Citeste mai mult: adev.ro/obl5ij
Articole mai noi
- Pacient cu stenoze la nivelul picioarelor, salvat de la amputație prin CTO la MONZA ARES București - Dr. Nicolae Cârstea
- Screening cardiac gratuit pentru copii - Campania "Nicio zi fără joacă" revine la MONZA ARES
- Trei proceduri EVAR efectuate cu succes la Spitalul MONZA ARES din Cluj Napoca în cazul unor pacienți cu diagnostic de anevrism de aorta abdominală infrarenal
- Grupul MONZA ARES și Philips, parteneriat în beneficiul medicilor și pacienților români
- Screening pentru depistarea varicocelului la Spitalul MONZA ARES Cluj Napoca
Articole mai vechi
- Fibromul Uterin: Histerectomie, miomectomie sau embolizare?
- Simți o gheară în piept? Primul lucru pe care trebuie să-l faci de urgență
- ARES | Pastila de sănătate | Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog în cadrul Centrelor Ares
- Dr. Rares Nechifor - Ce afecțiuni pot ascunde durerile menstruale? - Centrele ARES
- Jurnalul medicului - De ce iubesc cardiologie? Dr. Lucian Zarma