Fibromul Uterin: Histerectomie, miomectomie sau embolizare?
Ce înseamnă mai exact embolizarea fibromului uterin?
“Embolizarea presupune întreruperea cu sânge a fibroamelor prin metode ce țin de radiologia intervențională. Aceasta presupune injectarea de material emboligen în arterele ce asigură “hrănirea” cu sânge a fibroamelor. Anestezia este doar locală și presupune injectare de soluție cu Xilină la locul puncției; pacienta poate pleca din spital în 24 de ore de la intervenție”, a explicat dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog cu competență în radiologie intervențională, în cadrul Centrelor de Excelență ARES.
Date fiind: caracterul minim invaziv, posibilitatea de menținere sau de dobândire a fertilității pacientei, recuperarea de doar câteva zile, spitalizarea de 24 de ore, anularea anumitor riscuri asociate administrării de anestezie generală și inciziilor deschise, embolizarea este considerată cea mai indicată abordare, pentru pacientele ce prezintă indicație pentru ea, a explicat dr. Nechifor.
Ce condiții trebuie să întrunească pacientele care apelează la embolizare:
Acestea nu trebuie să depășească 50 de ani, nu se află în menopauză, nu sunt însărcinate și uterul per ansamblu nu depășește 20 cm.
Cât costă o astfel de terapie minim invazivă?
“Costurile embolizării sunt ușor mai reduse decât cele ale unei terapii clasice dacă luam în calcul și perioada de recuperare necesară după intervenția chirurgicală. Problema principală rămâne însă cine plătește tratamentul în condițiile în care în România prea puține persoane au o asigurare privată de sănătate. În prezent statul (CAS-ul) plătește mai mult pentru o procedura mai veche, mai agresivă și mai riscantă. În America toate asigurările de sănătate preferă embolizarea fiind mai ieftină, cu recuperare mult mai rapidă și cu un risc mult mai mic de complicații”, a explicat dl. Iulian Plescan, Manager de Operațiuni în cadrul Centrelor de Excelență ARES.
Articole mai noi
- Pulsul – care sunt valorile normale? Doctor Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog
- Recomandari pre și post-operatorii în cazul angioplastiei coronariene
- Boala coronariană | Simptome, riscuri și tratament | Centrele Ares
- Regim alimentar după interventia de implantare de stent - Centrele Ares
- Fibrom uterin? Cat de mare poate creste un fibrom?
Articole mai vechi
- Simți o gheară în piept? Primul lucru pe care trebuie să-l faci de urgență
- Ce este si cum se tratează corect adenomioza, o boală confundată frecvent cu fibromul uterin?
- ARES | Pastila de sănătate | Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog în cadrul Centrelor Ares
- Dr. Rares Nechifor - Ce afecțiuni pot ascunde durerile menstruale? - Centrele ARES
- Jurnalul medicului - De ce iubesc cardiologie? Dr. Lucian Zarma