Infarctul în rândul persoanelor tinere - ARES Constanța
Cuprins
Prezentare caz pacient
Vă prezentăm astăzi cazul unui pacient de 37 ani care a apelat serviciul de urgență pentru dureri toracice resimțite la eforturi moderate în ultimele 2 săptămâni cu agravare progresivă pâna la durere de repaus.
Pacientul nu are un istoric familial de boală cardiacă ischemică, este normoponderal însă suferă de dislipidemie (valori crescute ale colesterolului) și este fumător.
Pentru a determina cauza durerilor toracice, medicul cardiolog intervenționist, dr. Adnan Mustafa a recomandat efectuarea unui examen angiografic numit coronarografie (angiografie coronariană).
Angiografia coronariană
Această investigație durează aproximativ 30 de minute, se efectuează cu anestezie locală, iar pacientul este treaz pe întreaga durata a procedurii.
Coronarografia este cea mai concludentă investigație cardiologică și ne arată dacă în interiorul arterelor care alimentează inima cu sânge bogat în oxigen, există depuneri de grăsime.
Dacă există îngustări, în timp și în lipsa tratamentului intervențional, există riscul ca vasul de sânge să fie blocat complet și pacientul să sufere un infarct miocardic.
Tratament
În ceea ce îl privește pe pacientul nostru, în timpul coronarografiei, doctorul Adnan Mustafa a descoperit la nivelul uneia dintre arterele inimii, LAD (artera descendenta anterioara, principala arteră a inimii), o depunere de grăsime aparent nesemnificativă ca și grad de ingustare, dar care avea caracteristicile unei leziuni instabile cu potențial evolutiv ridicat, ceea ce reprezintă și particularitatea acestui caz. Ținând cont de aceste aspecte, de faptul că în ciuda tratamentului optimal simptomatologia persistă, pentru a preveni o evoluție ce i-ar fi putut pune în pericol viața acestui tânăr, doctorul Adnan Mustafa a tratat stenoza respectivă prin implantarea unui stent metalic, un mic dispozitiv sub forma unui arc de pix care are rolul de a menține circulația normală a sângelui în artera respectivă.
Rezultatul procedurii este unul foarte bun, pacientul a fost externat total asimptomatic atât în repaus cat și la efort cu recomandări medicale de care va trebui să țină cont pentru menținerea sănătății.
Poți citi mai multe despre coronarografie, aici > Coronarografie - Ce este, cum se face si cat dureaza?
Articole mai noi
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
Articole mai vechi
- De la diagnostic la tratament interventional, la ARES vei găsi cea mai experimentată echipă de medici cardiologi
- Ce este ateroscleroza carotidiana?
- Te poti salva singur de la un potential infarct atunci cand recunosti simptomele prevestitoare!
- Ce boli de inima poate diagnostica coronarografia?
- Investigații cardiologice decontate CAS la Spitalul ARES Cluj