18 martie 2022

Salvat de la amputație cu ajutorul Shockwave - Premieră ARES

Salvat de la amputație cu ajutorul Shockwave - Premieră ARES

Medicina minim invazivă poate da șanse noi pacienților diabetici. Este cazul unui pacient Ares cunoscut cu diabet zaharat de tip II, insulino-dependent, cu obezitate grad I, diagnosticat cu leziuni trofice semnificative de artere membre inferioare, bilateral. Mai exact, pacientul în vârstă de 71 de ani se confruntă cu o arteriopatie cronică obliterantă de membre inferioare stadiul IV Leriche, afecțiune care a condus la întreruperea circulației normale a sângelui în membrul stâng.  Pentru că durerile din timpul mersului au devenit din ce în ce mai severe și pentru că fără tratament ar fi ajuns la amputarea piciorului, pacientul a solicitat ajutorul echipei medicale ARES pentru diagnostic și tratament.

În urma investigațiilor, echipa medicală formată din doctor Veronica Soare, medic specialist cardiolog la ARES - Spitalul Monza și doctor Nicolae Cârstea, medic cardiolog intervenționist în cadrul aceluiași spital, a propus salvarea piciorului pacientului prin două proceduri simultane: Terapia Shockwave pentru membre inferioare efectuată în premieră la ARES București, urmată de  dilatarea cu balon farmacologic activ, adică o angioplastie periferică clasică.

 

În urma arteriografiei de membre inferioare - procedura care ne ajută să identificăm obstacolele în calea curgerii normale a sângelui -  s-au observat stenoze calcificate în proporție de 70-80%, stenoze pentru care s-a decis, cu acordul pacientului, angioplastia cu baloane farmacologice active.

Pentru a putea efectua procedura de angioplastie cu balon farmacologic activ, doctorul Nicolae Cârstea a decis să efectueze – ca prim pas - procedura Shockwave, o procedură complementară folosită în astfel de cazuri de calcifieri severe.

Imagine angiografică cu balon Shockwave

Terapia Shockwave dezintegrează calciul care obstruează artera pentru ca, ulterior,  medicul să poată dilata, cu ajutorul unui balon, artera îngustată. Balonul, impregnat cu medicamente care împiedică și scad riscul de restenozare, este umflat progresiv pentru a aplatiza placa de aterom.

Aceste manevre medicale s-au efectuat cu succes de către echipa medicală Ares, iar rezultatul procedurii este unul excelent. Circulația sanguină și-a reluat fluxul normal, iar pacientul este în afara pericolului de amputație.

În următoarele 24 de ore post procedură, acesta va fi monitorizat permanent urmând ca, după evaluarea medicală, să fie externat.

Echipa care a efectuat procedura:

Dr. Nicolae Cârstea, medic cardiolog intervenționist

Dr. Veronica Soare, medic specialist cardiolog

As. Alexandra Ghiurcă, asistent sală de angiografie

As. Mihaela Ciobanu, asistent medical

Elena Preda - ARES Helper

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor