Stenturile pentru tratarea vaselor îngustare ale inimii
Cuprins
Ce sunt stenturile si cat este de important ca pacientul cu indicatie de implantare de stent in inima sa cunoasca beneficiile interventiilor minim invazive?
Procedura de implantare de stent in inima denumita şi angioplastie coronariana este o interventie minim invaziva foarte uşor de tolerat de catre pacient. De regula, aceasta indicatie de implantare de stent o primesc pacientii cardiaci ai caror artere coronariene prezinta ingustari semnificative care incetinesc fluxul de sange de la nivelul inimii, ingustari formate din placi ateromatoase care pot conduce, in timp, la infarct daca vasul afectat este obstructionat complet (obstructia totala a vasului datorata unui tromb, cheag de sange blocat in portiunea stenozei provoaca infarctul inimii).
Anterior procedurii de implantare de stent se efectueaza procedura de angiografie coronariana (coronarografie) in scop diagnostic. Practic, ambele proceduri se efectueaza in acelaşi mod şi este de preferat sa se realizeze in aceeasi procedura. Coronarografia este metoda de diagnostic şi evidentiaza eventualele zone stenozate. Daca in timpul acestei investigatii se observa calcifieri semnificative ale arterelor coronariene, procedura poate avansa spre angioplastie coronariana adica tratarea cu stent a zonelor ingustate. Angioplastia coronariana se efectueaza in sala de angiografie, sub anestezie locala şi consta in introducerea unui cateter prin artera femurala (de la nivelul piciorului) sau artera radiala (nivelul mainii), pana la nivelul arterolor inimii unde se injecteaza substanta de contrast pe baza de iod pentru a se realiza opacifierea arterelor coronare observandu-se astfel eventualele ingustari sau blocaje. Dupa ce au fost identificate leziunile, se introduce un cateter special, prevazut cu stent care are rolul de a dilata zona ingustata, aplatizand placa de aterom. Astfel, artera ingustata este revascularizata iar circulatia sangvina işi recapata fluxul normal. Dupa terminarea procedurii, se scot cateterele folosite şi se efectueaza compresia zonei de punctie. Spitalizarea pacientului este de doar 24 ore. Dupa externare, pacientul va urma un tratament prescris de medicul cardiolog şi va reveni pentru control periodic post interventie.
In prezent exista 3 tipuri de stenturi coronariene. La indicatia medicului cardiolog, in functie de natura, localizarea şi gradul de ingustare a arterei coronariene şi, bineinteles, cu acordul pacientului, se va recurge la implantarea stentului. Prima generatie de stenturi coronariene au fost confectionate din metal. Se folosesc şi in prezent, in cazul infarctului miocardic acut insa acest tip de stent prezinta un risc mare de restenozare, la aproximativ 6 luni de la implantare. Al doilea tip de stent este cel farmacologic activ. Acesta este confectionat din aliaje de nichel, cobalt-crom, titan, etc insa sunt acoperite cu polimeri pe care sunt absorbite medicamente cu efect antiagregant, antiinflamator şi antiproliferativ, medicamente cu rol de a impiedica restenozarea arterei. Ultima generatie de stenturi coronariene este reprezentata de stenturile bioresorbabile. Acestea se resorb complet in circa 2 ani de zile de la implantare, lasand artera coronariana lipsita de orice corp strain, reparand astfel functionalitatea vasului afectat.
Este important ca pacientul sa se prezinte la o consultatie cardiologica in vederea internarii pentru procedura de diagnostic anume coronarografia şi, daca este cazul, pentru procedura de implantare de stent la inima, angioplastia coronariana.
Acest articol a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi