Corectia defectului septal atrial / ventricular


Anestezielocală/generală
Durată procedură1-3 h
Durată spitalizare24-48 h
Tratament Defect septal Atrial | ARES | Inovatie in Cardiologie

Cuprins

Ana Maria Bogdan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Ana Maria Bogdan îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Ana Maria Bogdan, consultant medical

Generalități despre defectul septal atrial/ventricular

Malformatiile congenitale cardiace au o frecventa destul de ridicata. Aproximativ 9 din 1000 de copii se nasc cu o malformație congenitală cardiacă.

Malformațiile congenitale cardiace pot apărea în momentele diferite ale vieții intrauterine și reprezintă consecința unei opriri sau a unei mutații în dezvoltarea normală a aparatului cardiovascular.

 Cele mai comune tipuri de MCC:

DSA (defect septal atrial) -  comunicarea anormală între cele două atrii (camerele superioare ale inimii, unde sângele se întoarce prin vene la inimă).

DSV ( defect septal ventricular) - comunicarea anormală între cele doi ventriculi (camerele inferioare ale inimii, de unde sângele este pompat în artere).

Presiunea din cavitățile stângi ale inimii (atriul și ventriculul stâng) sunt mai mari decât presiunea din cavitățile drepte ale inimii (atriul și ventriculul drept) și astfel un defect de sept atrial sau ventricular va permite în mod anormal trecerea sângelui din cavitățile stângi în cavitățile drepte (șunt stânga-dreapta).

Cantitatea de sânge care trece din partea stânga a inimii în cea dreaptă depinde de mărimea defectului septal și de diferența de presiune între cavități. Acest lucru duce la creșterea volumului de sânge în partea dreaptă a inimii și în plămâni și forțarea ventriculului stâng.

Creșterea fluxului de sânge la nivelul ventriculului drept și plămânilor face ca ventriculul drept să lucreze mai mult și să se dilate. În cele din urmă, ventriculul drept nu mai poate pompa eficient sângele spre plămâni. În timp, acest lucru duce la stagnarea sângelui la nivelul abdomenului, membrelor inferioare (așa numita insuficiență cardiacă dreaptă). Creșterea fluxului de sânge la nivelul plămânilor favorizează apariția unor modificări de structură care vor determina apariția hipertensiunii pulmonare și într-un final, presiunea din cavitățile drepte o depășește pe cea din cavitățile stângi, iar în acel moment, șuntul se inversează devenind șunt dreapta-stânga.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Simptomele defectului septal atrial/ventricular

Aceste defecte sunt înnăscute și multă vreme pacientul nu prezintă simptome (depinzând de dimensiune, localizarea sa și diferența de presiune între cavitățile stângi).

Cu timpul, pot apărea simptome precum creștere necorespunzătoare în greutate în cazul copiilor, dificultăți de respirație în timpul efortului, infecții pulmonare repetate, palpitații, oboseală, și în evoluție, cianoza pielii și a unghiilor (o colorație albăstruie care indică scăderea încărcării cu oxigen a sângelui arterial), edeme la nivelul picioarelor.

În funcție de localizare, defectele de sept atrial se împart în:
 • de tip ostium primum – este situat în partea de jos a septului atrial și este aproape întotdeauna însoțit de o anomalie a valvei mitrale sau valvei tricuspide. Din cauza localizării și complexității malformației, închiderea acestuia se face pe cale chirurgicală.
 • de tip ostium secundum – este situat în zona centrală a septului care separă atriul stâng de atriul drept. Este cel mai frecvent tip de DSA și poate fi închis prin proceduri intervenționale, minim invazive.
 • de tip sinus venos – este situat în apropiere de vărsarea venelor la nivelul atriului drept
 • de tip sinus coronar – sinusul coronar este vena cea mai importantă care drenează sângele provenit de la nivelul mușchiului inimii; el se deschide în atriul drept, iar DSA de tip sinus coronar apare când există o comunicare între această venă și atriul stâng.

La fel, există mai multe tipuri de defecte septale ventriculare, în functie de localizarea acestuia

 • de tip membranos (70 – 80%) – cel mai frecvent la adulți, situat în apropierea valvei tricuspide.
 • de tip muscular (5 – 20%) – cel mai frecvent la nou născuți, se închide spontan, cel mai frecvent.
 • de tip infundibular (outlet, dublu angajat subarterial) (5 – 7%) – defectul septal ventricular este situat în zona anterosuperioară a septului interventricular și se poate complica cu insuficiență a valvei aortice.
 • de tip inlet (5 – 8%) – este situat sub valva tricuspidă.

Defectul septal atrial mic nu determină apariția complicațiilor și se închide spontan aproape întotdeauna în timpul copilăriei.

Defectele septale atriale mari pot determina următoarele complicații:

 • Hipertensiunea pulmonară
 • Sindromul Eisenmenger – din cauza apariției unor modificări structurale la nivelul arterelor pulmonare se dezvoltă o hipertensiune pulmonară pe parcursul mai multor ani și apare o inversare a direcției sângelui din cavitățile drepte în cavitățile stângi. Apare cianoza și prin stimularea producerii de globule roșii care ajută la creșterea aportului de oxigen în țesuturile periferice, apare poliglobulia cu ale ei complicații.
 • Insuficiența cardiacă dreaptă – prin incapacitatea ventriculului drept de a îndeplini funcția de pompare cu stagnarea sângelui la nivel abdominal (determină balonare, scăderea apetitului, greața, vărsături) și la nivelul membrelor inferioare (cu apariția edemelor).
 • Aritmii cardiace – fibrilația atrială, flutterul atrial, tahicardia atrială și boala de nod sinusal.
 • Accident vascular cerebral – prin migrarea unui cheag de sânge format de exemplu la nivelul membrelor inferioare printr-un DSA mare la nivelul creierului.
Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Elena Preda, ARES Helper

Cum te pregătești pentru această procedură?

 • 1. Vei face un examen clinic complet
  1. Vei face un examen clinic complet
 • 2. Vei face un set complet de analize de sânge
  2. Vei face un set complet de analize de sânge
 • 3. Vei face o ecografie cardiaca transesofagiana TEE
  3. Vei face o ecografie cardiaca transesofagiana TEE
 • 4. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc
  4. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc

Programeaza-te printr-un simplu click!

Completează formularul și vei fi contactat

Cât durează internarea?

Comparativ cu chirurgia cardiacă, procedura intervențională are avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Durata de spitalizare este, în general, de două zile, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații.

Riscuri

Complicațiile sunt rare și riscul de complicații e scăzut printr-o pregătire corespunzătoare și o supraveghere permanentă a pacientului.

 • reacții alergice la substanțele administrate
 • reacții la anestezice
 • fistule arteriovenoase la nivelul puncției vasculare
 • mici sângerari la nivelul puncției vasculare
 • febră
 • cefalee, migrenă
 • infecție
 • embolie gazoasă
 • aritmie cardiacă
 • extrem de rar: perforație cardiacă și tamponadă cardiacă (prin perforarea peretelui cardiac și sângerare în sacul pericardic care comprimă din exterior astfel mușchiul cardiac
 • hemoliză
 • embolizare sau migrare a umbreluței
 • eroziune a mușchiului cardiac la contactul cu proteza
 • accident vascular cerebral
Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Elena Preda îți răspunde la toate întrebările legate de această procedură.

Elena Preda, consultant medical

Ce se întâmplă în timpul procedurii intervenționale

Unele malformații cardiace simple se pot închide spontan. Însă majoritatea defectelor necesită închidere intervențională sau chirurgicală înaintea dezvoltării sindromului Eisenmenger.

Închiderea DSA este recomandată în prezența simptomelor, a persistenței unui șunt stânga-dreapta înainte de dezvoltarea unei hipertensiuni pulmonare fixe. Sau în prezența dilatării ventriculului drept și a apariției unor accidente vasculare arteriale ca urmare a trecerii unui cheag de sânge prin DSA în circulația sistemică.

Închiderea DSV se recomandă în următoarele cazuri de semne de supraîncărcare de volum sau funcție scăzută a ventriculului stâng, DSV cu hipertensiune pulmonară nu foarte evoluată sau/și care răspunde la tratamentul specific sau la testare cu substanțe vasodilatatoare și la pacienții cu antecedente de endocardita infecțioasă. DSV-urile mici, fără afectare hemodinamică nu se vor închide.

Procedura intervențională de închidere a defectelor nu se poate efectua în cazul tuturor defectelor. Nu se va efectua dacă există alte malformații cardiace care necesită intervenție chirurgicală, dacă amplasarea umbreluței afectează funcția sau structura formațiunilor din jur (valve, aortă), dacă defectul este prea mare sau dacă venele prin care se avansează cateterele sunt prea mici.

Procedura se efectuează sub anestezie generală. Astfel, după anestezie, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin această incizie, medicul va introduce un tub subțire, îngust și prin acesta, va introduce un cateter pe care îl va avansa prin vene până la nivelul inimii. În continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluță (în acest moment dispozitivul este pliat). Îl va avansa până în dreptul defectului. Odată în poziția dorită, umbreluța care prezintă două componente asemănătoare unor discuri atașate în porțiunea centrală, se va deschide și va obstrua defectul. Inițial, acest device va fi menținut la nivelul defectului din cauza diferențelor de presiune între cavitățile stângi și drepte.  În timp, urmează să fie încorporat la nivelul septului interatrial. Astfel, imediat postprocedural pot persista mici defecte la marginea discurilor, dar care vor dispărea treptat.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Hemostaza

După terminarea procedurii se scot cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresia arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 24 de ore pentru a se evita sângerările.
În ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica să păstreze repaus la pat. În anumite situații, există indicația de a monta un sistem hemostatic la nivelul puncției femurale. Acesta se montează în sala de angiografie, imediat după terminarea intervenției. AngioSeal este mic dop de colagen și se introduce în interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obținerea hemostazei în doar două ore. Astfel, pacientul își poate mișca piciorul în voie și se poate ridica din pat.

Ce dispozitive medicale sunt folosite?

Pentru inchiderea malformatiilor congenitale cardiace de tipul defectului septal atrial sau defectului septal ventricular sunt folosite dispozitive biocompatibile de tip "umbreluta", un dispozitiv medical cu doua discuri, prinse intre ele, care dupa implantare vor sigila septul atrial sau ventricular prin acoperirea acestuia pe ambele parti. Daca doriti sa vedeti in realitate cu arata un dispozitiv de tip umbreluta, aceste dispozitivele pot fi vazute in cadrul clinicii ARES.

Dispozitivul Amplatzer tip

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce se întâmplă după procedură?

 • 1. Vei fi transferat în unitatea de ATI
  1. Vei fi transferat în unitatea de ATI
 • 2. Vei fi monitorizat permanent
  2. Vei fi monitorizat permanent
 • 3. Vei primi un tratament medicamentos
  3. Vei primi un tratament medicamentos
 • 4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații
  4. Vei fi supus mai multor examene clinice și investigații

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Dacă ai fost supus unei astfel de proceduri, trebuie să revii la controlul cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluție. Imediat după externare vei face recuperare fizică.

Testimonialul pacientului

Intrebari frecvente:

Mai pot face investigatii RMN dupa implantarea de umbreluta?

- Da, la 3 luni de la implant se pot efectua investigatii de tip RMN, indiferent de zona de investigat.

Umbreluta trebuie inlocuita in timp?

- Nu. Dispozitivul de inchidere de tip „umbreluta” va ramane permanent in peretele inter-atrial al pacientului, si este suficienta o singura interventie pentru tratarea permanenta a malformatiei cardiace congenitale.

Umbreluta poate suferi modificari in timp – poate „rugini”?

- Nu. Umbreluta este formata dintr-un material biocompatibil, cu memoria formei, care nu sufera modificari de forma sau structura in timp.

Dupa implantarea umbrelutei mai pot zbura cu avionul?

- Da, fara restrictii

Dupa implantarea umbrelutei mai pot face sport?

- Da, dupa o perioada care variaza de la 14 zile la 60, in functie de tipul interventiei si sportul pe care doriti sa il practicati.

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Call Center031 9300

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.