Varicocelul - cauze, simptome, tratament


Publicat: 29 noiembrie 2019
Ultima actualizare: 17 iulie 2024

Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti

Varicocelul - cauze, simptome, tratament

Cuprins

Acesta este un articol medical

Citește despre procedură: Embolizare varicocel

În prezent, tot mai multe cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate. Cauzele sunt multiple, iar pentru determinarea exactă se efectuează o serie de investigații asupra ambilor parteneri. În cazul bărbaților, trebuie analizată prezența varicocelului - o anomalie a venelor care preiau fluxul sangvin de la nivel testicular. În articolul de mai jos vei descoperi mai multe informații utile despre această afecțiune exclusiv masculină, cauzele și simptomele sale, precum și despre opțiunile de tratament disponibile.

Află mai multe detalii despre aceste proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Ce este varicocelul 

Testiculele tale primesc sânge bogat în oxigen de la arterele testiculare. În fiecare parte a scrotului există o rețea de vene (plexul pampiniform) care preia apoi sângele fără oxigen și-l transportă la venele testiculare, prin care va fi drenat în vena cavă inferioară (responsabilă de transportul sângelui încărcat cu dioxid de carbon din partea inferioară a corpului către atriul drept al inimii).[4]

În mod normal, venele sunt prevăzute cu niște valvule care ajută sângele să circule într-o singură direcție, de la testicul către alte vene și la inimă. Dacă bărbatul suferă de varicocel, atunci valvulele nu sunt funcționale, iar sângele stagnează și lărgește venele. Ca urmare, apare dilatația venelor cordonului spermatic. 

Această anomalie ce afectează vascularizarea testiculelor reprezintă cea mai frecvent identificată cauză a analizei anormale a spermei, a numărului scăzut de spermatozoizi, a motilității scăzute și a morfologiei anormale a acestora. Varicocelul afectează 15% până la 20% dintre bărbați, cu mențiunea că prevalența sa în cazul bărbaților infertili este de aproximativ 40%.[2]

Cauzele varicocelului 

O cauză exactă a varicocelului nu se cunoaște. În 95% până la 98% dintre cazuri, varicocelul poate fi primitiv (idiopatic) și apare la testiculul stâng, fără o cauză stabilă, după vârsta pubertății, între 13 și 30 de ani. Există însă și varicocelul secundar ce poate să apară la ambele testicule, ca urmare a unei afecțiuni ce produce un obstacol în curgerea sângelui din venele spermatice, la bărbații care au între 35 și 40 de ani.

Se consideră că următoarele elemente pot favoriza formarea varicocelului primitiv:

  • vena spermatică stângă este mai lungă cu 10 cm decât cea dreaptă;
  • lipsa valvulelor din vena spermatică stângă; 
  • unghiul de vărsare a venei spermatice stângi în vena renală stângă este drept, iar acest lucru predispune la stază venoasă; 
  • colonul comprimă vena spermatică;
  • traiectul spiralat al arterei spermatice stângi în jurul venei. 

Varicocelul poate apărea și din cauze anatomice, endocrine, constituționale sau funcționale. Exemple de cauze rare ale varicocelului sunt tromboza venoasă profundă, malformațiile arteriovenoase renale și tromboza plexului pampiniform.[2]

Factori de risc varicocel 

Factorii de risc în formarea acestei dilatații țin de statul în picioare pentru mult timp, creșterea presiunii abdominale în caz de efort fizic exagerat ori strănut, predispoziție constituțională ereditară sau peretele venos slab calitativ. Deoarece varicocelul este o afecțiune caracterizată de inflamarea și dilatarea venelor de la nivelul scrotului, boala este foarte asemănătoare cu venele varicoase ce apar pe picioare.

Simptomele varicocelului 

Infertilitatea este unul dintre semnele existenței acestei anomalii, unii experți fiind de părere că stagnarea sângelui ce se asociază cu creșterea temperaturii locale afectează fertilitatea. 

Varicocelul este uneori asimptomatic la debut și este diagnosticat târziu, când provoacă dureri. Simptomele acestei afecțiuni includ:

  • senzația de greutate în scrot, mai ales după efort fizic sau stat prelungit în picioare;
  • durere scrotală intensă după contact sexual;
  • micțiuni frecvente;
  • incontinență urinară;
  • mâncărime la nivelul scrotului;
  • diferențe de mărime între testicule;
  • jenă testiculară însoțită de durere continuă.

În funcție de dimensiunile varicocelului, acesta poate fi vizibil, deasupra testiculului formându-se o masă descrisă adesea ca un „sac cu viermi”. Un varicocel mai mic nu va fi vizibil, dar poate fi simțit la palpare.[4]

Pe lângă cele menționate mai sus, în anumite situații, apar tulburări sexuale și psihonevrotice, durerea se intensifică seara și se ameliorează în poziție culcată. De multe ori, boala nu prezintă niciunul dintre aspectele menționate și este descoperită în urma unor investigații de rutină sau analiza cauzelor infertilității.

Diagnosticare varicocel

Diagnosticul de varicocel se va stabili în urma examinării fizice, după efectuarea unei ecografii a scrotului, măsurarea venelor și a cordonului spermatic. 

În cadrul unui examen obiectiv, pacientul va prezenta volum mărit al hemiscrotului afectat cu evidențierea venelor spermatice dilatate prin pielea subțire scrotală. La palpare, acest conglomerat de vene va fi moale, foarte mobil și nedureros. Vei fi examinat atât în poziție orizontală, cât și în poziție verticală. Ca parte a acestui examen, ți s-ar putea cere să îți ții respirația și să simulezi efortul din timpul procesul de defecație timp de câteva secunde. Această tehnică poartă denumirea de manevra Valsalva și poate ușura examinarea varicocelului.[4]

Pot fi observate 4 grade de varicocel:

  • gradul 0 (varicocel subclinic) - nu este palpabil; poate fi depistat doar în urma unei ecografii; 
  • gradul I (varicocel mic) - palpabil numai în timpul manevrei Valsalva; 
  • gradul II (varicocel mediu) - palpabil și fără manevra Valsalva; 
  • gradul III (varicocel mare) - vizibil, fără a mai fi necesară palparea.[1]

Tratamentul pentru varicocel 

Nu este necesar întotdeauna un tratament anume pentru varicocele. În unele cazuri, cum ar fi de exemplu, cel al pacienților asimptomatici ori atunci când nu este afectată fertilitatea, este suficientă monitorizarea atentă a afecțiunii, prin intermediul controalelor anuale.[4][5] 

Atunci când varicocelul este simptomatic trebuie tratat pentru a nu conduce la o alterare a funcției testiculare. Tratamentul poate fi ales, mai degrabă, ținând cont de gradul de disconfort creat de această afecțiune ori problemele de infertilitate pe care le cauzează. Este strict chirurgical și constă în ligatura venelor spermatice afectate, dacă vorbim de metoda clasică, sângele venos al testiculului fiind deviat prin alte căi venoase. Prin această operație de varicocel se sigilează porțiunea de venă afectată, iar în caz de infertilitate tratamentul venelor varicoase poate îmbunătăți calitatea spermei.

Tratamentul intervențional poate presupune embolizarea varicocelului transvenos, sclerozarea venelor varicoase, intervenție clasică prin ligatura înaltă a venei spermatice, laparoscopic, prin cliparea venei la nivel iliac, sau microchirurgical, respectiv inghinal sau subinghinal. După o astfel de operație va trebui să eviți antrenamentele sportive și contactul sexual pentru cel puțin două săptămâni.

Pentru pacienții care nu vor să își trateze varicocelul prin intervenție chirurgicală se recomandă evitarea statului în picioare timp îndelungat și purtarea suspensorului pentru susținerea organelor genitale. De asemenea, bărbații care suferă de varicocel pot lua și medicamente analgezice pentru ameliorarea disconfortului sau a durerilor.

Complicațiile varicocelului 

Varicocelul, netratat, este o afecțiune ce poate cauza reducerea dimensiunilor testiculului afectat (atrofie testiculară), flebite spermatice sau infertilitate. Pentru a fi depistată la timp, este indicată autopalparea periodică a zonei începând cu vârsta de 19 ani și prezentarea la medicul urolog pentru un examen amănunțit în cazul sesizării unor modificări. Varicocelul este o anomalie masculină foarte răspândită și potențial agresivă pentru funcția reproductivă, de aceea pot exista și cazuri când tratamentul chirurgical este folosit ca metodă preventivă.

Metode de prevenire a varicocelului 

Dat fiind faptul că nu se cunosc cauzele exacte ale varicocelului, nu au fost identificate nici metode clare de prevenire a acestei afecțiuni.[5] 

Varicocelul la copii 

Varicocelul este o afecțiune mai rar întâlnită în rândul băieților cu vârsta sub 10 ani. În cazul adolescenților, în schimb, prevalența afecțiunii variază între 10% și 15%. S-a observat că numărul cazurilor este mai ridicat însă în rândul celor care au rude de gradul I (în special frați) care suferă de aceeași afecțiune.

În majoritatea cazurilor de varicocel la copii sau adolescenți nu este necesară tratarea afecțiunii. Cu toate acestea, sunt situații în care se poate interveni, ca atunci când varicocelul este asociat cu durere în timpul efortului fizic. De asemenea, posibilitatea ca în viitor băieții să se confrunte cu probleme de fertilitate face ca tratamentul chirurgical să fie sugerat uneori chiar și în lipsa durerii. 

O altă posibilă indicație de tratament poate fi reprezentată de existența unei discrepanțe notabile de dimensiune între cele două testicule. Nu există însă un consens în ceea ce privește gradul de asimetrie testiculară ce indică necesitatea unei intervenții (10%, 15% sau 20%). Pe lângă criteriile menționate mai sus, și rezultatul analizei spermei poate reprezenta un factor de care se va ține cont înainte de a lua decizia dacă este sau nu necesar un tratament anume. În cazul în care pacientul cu varicocel face parte din această categorie de vârstă, se pune foarte mult accent pe monitorizarea modului în care se dezvoltă ambele testicule pe măsură ce acesta trece prin pubertate.[1][3]

Varicocelul este o anomalie a venelor ce asigură drenajul sângelui venos de la nivel testicular și afectează aproximativ 15% până la 20% dintre bărbați și până la 15% dintre adolescenți. Care sunt cauzele exacte ce duc la apariția acestei afecțiuni nu se știe încă, însă, în majoritatea cazurilor, ea nu provoacă niciun simptom și nici nu cauzează probleme. Faptul că ai fost diagnosticat cu varicocel nu înseamnă neapărat că vei avea probleme în a concepe un copil. Totuși, dacă acest aspect te îngrijorează, se pot efectua anumite investigații în urma cărora se va stabili dacă se impune sau nu tratarea varicocelului. Există mai multe opțiuni de tratament, cu rate de succes și de recurență variate[4][2]. Care dintre procedurile indicate în astfel de cazuri este cea potrivită pentru tine ți se poate spune numai după un consult de specialitate

Bibliografie: 

  1. De los Reyes, Thomas, et al. „Varicoceles in the Pediatric Population: Diagnosis, Treatment, and Outcomes” Canadian Urological Association Journal, vol. 11, no. 1-2S, 16 Feb. 2017, p. 34, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5332232/, 10.5489/cuaj.4340. Accessed 2 Feb. 2023.
  2. Leslie, Stephen W, et al. „Varicocele” Nih.gov, StatPearls Publishing, 28 Nov. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448113/. Accessed 2 Feb. 2023.
  3. „Varicocele” HealthyChildren.org, 2023, www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/genitourinary-tract/Pages/Varicocele.aspx. Accessed 2 Feb. 2023.
  4. “Varicocele” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicocele/symptoms-causes/syc-20378771. Accessed 2 Feb. 2023.
  5. „Varicoceles”, BSIR, 2022, www.bsir.org/patients/varicoceles/. Accessed 2 Feb. 2023.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor