Pulsul – care sunt valorile normale? Doctor Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog
Pulsul – care sunt valorile normale?
Dr Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog - ARES
Pulsul normal este între 60 și 80 de bătăi pe minut, în repaus. Aceste valori sunt însă diferite de la o persoană la alta, fără a indica neapărat prezența unei patologii. Spre exemplu, bărbații sunt mai parasimpatomimetici adică au un sistem nervos parasimpatic mai dezvoltat și pot fi mai bradicardici, mai ales dacă fac și sport. Un bărbat poate să aibă pulsul puțin peste 50 , fără ca acest lucru să aibă vreo semnificație patologică. Femeile sunt simpatomimetice adică au sistemul nervos simpatic predominant, ceea ce înseamnă că pot avea pulsul în repaus 90-100 de bătăi pe minut, fără să fie determinat de o afecțiune.
La efort fizic, oricne ar trebui să poata atinge frecvența maximală proprie, care înseamnă că din 220 scădem valoarea vârstei. Astfel, un bărbat de 30 de ani ar trebui să poată atinge pulsul 190 fără să existe probleme, atunci când face sport. La efort fizic extrem de intens este normală instalarea tahicardiei. În repaus, însă, aceasta poate ridica semne de întrebare. Dacă avem pulsul 150 stând degeaba, în mod cert este anormal.
Când pulsul este sub 50, poate fi un semnal de alarmă. Noaptea, când dormim, și toate funcțiile sunt la un nivel bazal, atunci acest un puls mic este normal. Dar dacă pulsul este 40 și persoana în cauză a căzut pe stradă, e cu totul altceva. Acest lucru semnifică un posibil bloc și necesită o evaluare și eventual o stimulare cardiacă.
Articole mai noi
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
- Hemangiomul hepatic și opțiunile de tratament: Cazul tratat la MONZA ARES
- Revascularizarea prin dezobstrucție cronică - Dr. Adnan Mustafa
Articole mai vechi
- Boala coronariană | Simptome, riscuri și tratament | Centrele Ares
- Recomandari pre și post-operatorii în cazul angioplastiei coronariene
- Regim alimentar după interventia de implantare de stent
- Fibrom uterin? Cat de mare poate creste un fibrom?
- Masajul cardiac – Cât de important este să cunoaștem tehnica de prim ajutor!