Boala coronariană | Simptome, riscuri și tratament | Centrele Ares
Articol medical scris de către Dr. Mihai Melnic, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti, Bucuresti
Cuprins
- Ce este boala coronariana?
- Boala coronariană – simptome
- Cauzele instalării bolii coronariene
- Cum poate fi prevenită boala coronariană?
- Tratamentul bolii coronariene
Ce este boala coronariana?
Boala coronariană se încadrează în grupul bolilor cardiovasculare, fiind o afecțiune foarte des întâlnită.
Practic, boala coronariană reprezintă incapacitatea vaselor de sânge de a asigura un aport suficient de oxigen, pentru o funcționare corectă a inimii. Acestea ajung să fie îngustate sau blocate din cauza depozitelor de grăsimi. Spre exemplu, de calciu sau alte substanțe, cunoscute și sub denumirea de „plăci de aterom”. În lipsa tratamentului, aceste depuneri se măresc și pot provoca blocarea parțială sau totală a fluxului sanguin care irigă inima.
Boala coronariană – simptome
Cel mai comun simptom al bolii coronariene este durerea în piept. Aceasta poate radia către umăr, brațul stâng, spate, gât sau chiar maxilar. În anumite situații, cei care suferă de boala coronariană pot acuza arsuri în capul pieptului sau dificultăți în a respira corect, ori bătăi neregulate ale inimii. Cei mai mulți dintre cei care sesizează prezența acestor simptome le pun pe seama oboselii sau a unor altor dureri, manifestările fiind foarte ușor de confundat.
De cele mai multe ori, simptomele apar în timpul exercițiilor fizice, a unui efort fizic serios sau a unui stres emoțional. Însă după întreruperea acestor evenimente, simptomele pot să dispară, mai ales dacă sunt urmate de o perioadă de odihnă.
Există și situații în care boala coronariană nu prezintă niciun simptom. În acest caz, doar un control de rutină, efectuat regulat, poate salva o inimă afectată de boala coronariană. În caz contrar, boala poate degenera foarte ușor într-un infarct miocardic.
Diagnosticul de boală coronariană va fi pus doar în urma unui examen clinic de specialitate, care presupune o electrocardiogramă și o ecografie cardiacă și ulterior, o coronarografie.
Cauzele instalării bolii coronariene
O cauză concretă a bolii coronariene nu poate fi stabilită, însă se poate vorbi de câțiva factori care favorizează instalarea acesteia. Principalii factori de risc:
- fumatul
- alcoolul în exces
- obezitatea
- nivelul prea ridicat al colesterolului
- hipertensiunea arterială
- diabetul zaharat
- sedentarismul
Cum poate fi prevenită boala coronariană?
Rețeta pentru a preveni boala coronariană începe cu o dietă echilibrată, completată de un program de exerciții fizice efectuate regulat. Menținerea unei greutăți constante a corpului și renunțarea la vicii precum fumatul sau consumul de alcool sunt și ele extrem de benefice.
Tratamentul bolii coronariene
Medicii pot recomanda medicamente suplimentare, printre care se pot număra aspirina, nitroglicerina sau beta-blocantele, menite să subțieze sângele, să dilate vasele și să descompună cheagurile, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin pe interiorul arterelor îngustate. Foarte importantă este și menținerea sub control a tensiunii arteriale a pacientului. Totodată, medicii vor urmări și limitatea riscurilor de rupere și migrație a plăcilor de aterom și reducerea severității leziunilor produse inimii.
În situația unui sindrom coronarian acut, tratamentul va viza desfundarea vasului obstruat, cunoscut și sub numele de revascularizare, care poate fi realizat prin angioplastie. Practic, procedura medicală presupune montarea unui stent pe vasul afectat, mic dispozitiv metalic care redă fluxul sanguin normal.
În cazurile severe ale bolii, specialiștii pot îndruma pacienții către intervenții de tipul bypass coronarian. Astfel de intervenții presupun realizarea unei derivații, cunoscută și sub numele de punte), leziunea fiind ocolită. Medicii chirurgi vor asigura o circulație bună în zona afectată a vasului de sânge cu ajutorul unor grefoane.
În concluzie, boala coronariană netratată la timp poate duce la afectarea gravă a mușchiului inimii și la infarct sau chiar moarte subită.
Articole mai noi
- Revascularizarea prin dezobstrucție cronică - Dr. Adnan Mustafa
- Succesul unei intervenții complexe: Restabilirea circulației periferice după ocluzia arterială completă
- Pacient cu stenoze la nivelul picioarelor, salvat de la amputație prin CTO la MONZA ARES București - Dr. Nicolae Cârstea
- Screening cardiac gratuit pentru copii - Campania "Nicio zi fără joacă" revine la MONZA ARES
- Trei proceduri EVAR efectuate cu succes la Spitalul MONZA ARES din Cluj Napoca în cazul unor pacienți cu diagnostic de anevrism de aorta abdominală infrarenal