Recomandari pre și post-operatorii în cazul angioplastiei coronariene
Articol medical scris de către Dr. Dan Deleanu, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti
Cuprins
- Recomandari pre și post-operatorii
- Recomandari înainte de procedură
- Cum se realizează angioplastia coronariană
- Tipuri de stent inima
- Recomandari după procedură
- Recuperare dupa interventie
Angioplastia coronariană este o intervenție minim-invazivă, prin care medicul încearcă să lărgească arterele coronare cu ajutorul unui balon și unui stent.
Recomandari pre și post-operatorii
Arterele coronare alimentează inima cu sânge. Când acestea sunt îngustate din cauza depunerilor de grăsimi, circulația este afectată și apare riscul unui infarct de miocard. Dacă urmează să treci printr-o angioplastie coronariană, trebuie să știi care sunt recomandările de dinainte și de după intervenție.
Recomandari înainte de procedură
Dacă intervenția este programată, pacientul trebuie să urmeze, la recomandarea medicului, un tratament cu medicamente care previn formarea de cheaguri, cum ar fi aspirina. Dacă nu a urmat acest tratament, atunci este necesară administrarea unei doze înaintea intervenției.
În dimineața procedurii, pacientul trebuie să se prezinte la spital pe nemâncate, cu toate actele medicale necesare. I se vor face analize de sânge și investigații cardiologice preliminare angioplastiei.
Cum se realizează angioplastia coronariană
Angioplastia coronariană se realizează sub control radiologic – vasele de sânge sunt vizualizate cu ajutorul razelor X. Medicul face o puncție (înțepătură) la nivelul arterei radiale (încheietura mâinii) sau arterei femurale (la baza coapsei, inghinal). Se realizează o anestezie locală și eventual se poate administra un sedativ, pentru a relaxa pacientul. Acesta rămâne treaz pe durata procedurii.
Se montează un dispozitiv din plastic numit teacă arterială, apoi se introduc prin acesta tuburi subțiri din plastic, numite catetere. Cu ajutorul lor, medicul navighează prin sistemul de vase de sânge al pacientului, până ajunge la arterele coronare. La nivelul acestora, injectează o substanță de contrast care va evidenția blocajele.
Apoi, medicul va introduce un fir subțire prin catetere, iar prin acesta va ghida un balon de dimensiuni milimetrice. Odată poziționat, balonul este umflat, pentru a lărgi artera blocată. Dacă umflarea balonului nu redă circulația sangvină, va fi recomandată montarea unui stent. Acesta este expandat la locul blocajului și se fixează pe pereții arteriali. Astfel stentul va menține artera deschisă, iar sângele va putea circula. Uneori, poate fi nevoie de mai multe stenturi.
Tipuri de stent inima
Stentul este un dispozitiv cilindric și flexibil. Există mai multe tipuri de stent:
- Stent simplu – metalic, rămâne permanent fixat pe pereții vasului de sânge.
- Stent farmacologic activ – metalic, impregnat cu substanțe medicamentoase care sunt eliberate lent și previn restenozarea.
- Stent bioresorbabil – non-metalic, realizat dintr-un material care se dizolvă în câțiva ani, impregnat cu medicamente care previn restenozarea și redau arterei funcția normală.
Procedura durează între 30 și 60 de minute. Dacă puncția a fost efectuată la nivelul zonei inghinale, după scoaterea cateterelor, se poate aplica un dop de colagen, pentru a preveni sângerarea. Dacă puncția a fost realizată la nivelul încheieturii, se aplică un pansament compresiv.
Recomandari după procedură
După finalizarea angioplastiei coronariene, pacientul este dus în salon, unde rămâne sub monitorizarea medicilor, până a doua zi. Este verificată tensiunea arterială, pulsul și locul în care a fost înțepat.
Dacă puncția a fost realizată la nivelul coapsei, pacientul trebuie să râmână în poziție orizontală timp de câteva ore. Se recomandă o hidratare optimă, pentru a elimina din organism substanța de contrast, care poate fi toxică pentru rinichi.
După externare, pacientul trebuie să verifice locul puncției. Dacă acesta se umflă sau este dureros sau dacă apare o durere la nivelul pieptului, trebuie anunțat medicul.
Recuperare dupa interventie
Recuperarea după intervenție este una rapidă. Pacientul poate reveni la activitățile zilnice, însă trebuie să evite efortul fizic intens. De asemenea, se poate întoarce la locul de muncă, însă asta depinde de domeniul în care activează (dacă presupune sau nu efort fizic).
În următoarele luni, pacientul va urma un tratament medicamentos cu antiagregante plachetare. Doar în cazul în care procedura se efectuează urgent, după un infarct miocardic, recuperarea poate fi mai îndelungată.
Dacă te pregătești pentru angioplastie coronariană, nu ezita să ceri medicului toate detaliile pe care vrei să le știi.
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi