19 septembrie 2019

Masajul cardiac – Cât de important este să cunoaștem tehnica de prim ajutor!

Masajul cardiac – Cât de important este să cunoaștem tehnica de prim ajutor!
Articol medical scris de către Conf. Dr. Eliza Cinteza, Cardiologie pediatrică la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Despre resuscitare

Resuscitarea cardio-pulmonară este salvatoare de vieți în anumite situații, dacă aceasta este efectuată corect și la timp chiar și de o persoană fără pregătire medicală.

Primul ajutor presupune, în primul rând, o evaluare primară a semnelor vitale, urmată de verificarea respirației și a pulsului. Dacă victima și-a pierdut starea de conștiență, iar respirația și pulsul sunt inexistente, resuscitarea trebuie să fie efectuată în cel mai scurt timp. 

Resuscitarea cardio-pulmonară este o tehnică utilizată în mai multe situații de urgență, așa cum ar putea fi infarctul miocardic sau înecul. În lipsa oxigenului, creierul poate fi grav afectat în doar câteva minute, iar decesul victimei este iminent. 

Pe lângă masajul cardiac, resuscitarea mai presupune și administrarea respirației artificiale, cunoscută și sub denumirea de „respirație gură la gură”, pentru ca fluxul sangvin să ajungă la creier și la celelalte organe vitale.

Cum se acordă primul ajutor?

 1. Verificați siguranţa mediului/locului și dacă există alte persoane în zonă care ar putea suna la 112.
 2. Verificați dacă victima răspunde. 
 3. a) Dacă victima răspunde, o veți lăsă în poziţia găsită și veți încearca să o țineți conștientă adresându-i întrebări despre starea ei.
 4. b) Dacă victima nu răspunde.  Încercați să găsiți pe cineva care să apeleze serviciul de ambulanță. În acest timp, asezați victima pe spate şi eliberați căile aeriene (o mână se poziţionează pe fruntea victimei, iar capul se așează în hiperextensie, în timp ce cu cealaltă mână se ridică madibula).
 5. Verificați dacă victima respiră prin metoda PAS. 
 6. a) Priveşte (se urmăresc mişcările toracelui)  
 7. b) Ascultă (se ascultă cu urechea poziţionată în dreptul gurii victimei) 
 8. c) Simte 

Victima poate să respire superficial și foarte neregulat în primele minute după ce a suferit un stop cardiac. De aceea, nu veți evalua victima mai mult de 10 secunde. Dacă vă îndoiți de modul în care respiră victima, este important să luați o atitudine conformă cu cea din cazul în care victima nu respiră. 

 1. a) Dacă respiră normal, veți aseza victima în poziţia de siguranţă și veți solicita ajutorul serviciului de ambulanță. Veți rămâne alături de victimă și îi veți verifica permanent starea de conștiență până la sosirea ambulanței.
 2. b) Dacă nu respiră normal, veți ruga pe cei din jur să sune la serviciul de ambulanță și veți începe executarea masajului cardiac extern.

Cum se face masajul cardiac?

Vă veți poziţiona mâinile, una peste alta, cu podurile palmelor în centrul toracelui victimei și veți comprima sternul aproximativ 4-5 cm adâncime. Atenție! Frecvenţa compresiilor trebuie să fie de 100 de compresii pe minut.

 1. Va trebuie să combinați compresiile toracice cu ventilaţia artificială – respirația gură la gură. Astfel după 30 de compresii toracice, veți cuprinde nasul cu degetele și veți executa 2 respiraţii succesive. Veți continua cu alternanţa compresii:respiraţii 30:2 până la revenirea stării de conștiență a pacientului sau până la sosirea echipajului de prim ajutor.

Pentru a înțelege mai bine manevra de resuscitare prin tehnica de masaj, poți urmări un clip video aici

 

Resuscitarea la copii

 

Manevrele de resuscitare prezentate mai sus pot fi aplicate și copiilor, însă cu anumite rețineri legate de vârsta acestora. Copilul sub un an, adică sugarul, trebuie ventilat artificial prin gură și prin nas concomitent, iar celui de peste un an i se poate aplica aceeași tehnică de respirație gură la gură prezentată anterior, pentru victime adulte. Peste 8 ani, manevrele de resuscitare vor fi realizate ca la adulți. 

 

În cazuri urgente, în care observați o victimă care are nevoie de ajutor pentru a nu își pierde viața, apelați numărul de urgență 112 și aplicați măsurile de urgență descrise mai sus.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor