24 aprilie 2020

Avertisment îngrijorător al medicilor cardiologi: numărul internărilor a scăzut la jumătate în spitalele de cardiologie, dar bolile de inimă nu au dispărut

Avertisment îngrijorător al medicilor cardiologi: numărul internărilor a scăzut la jumătate în spitalele de cardiologie, dar bolile de inimă nu au dispărut

Unde sunt cardiacii români? Avertisment îngrijorător al medicilor cardiologi: numărul internărilor a scăzut la jumătate în spitalele de cardiologie, dar bolile de inimă nu au dispărut

 

Echipa de cardiologi ARES atrage atenția asupra unui aspect de sănătate publică deosebit de important legat de efectele pandemiei COVID-19: diminuarea numărului de prezentări la medic a pacienților cardiaci. În prezent, în spitalele publice și private specializate pe cardiologie din țară, rata internărilor a scăzut la sub 30%. Potrivit dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog, laboratorul de cateterism cardiac de la cel mai important spital public specializat pe cardiologie realizează astăzi aproximativ 50% din totalul de proceduri realizate în luna martie a anului trecut.

Acest fenomen cu efecte potențial letale a fost observat în toată lumea. În SUA, un studiu realizat la cele mai importante 9 spitale de cardiologie, publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, arată că numărul celor care s-au prezentat la spital începând cu luna martie a acestui an a scăzut cu aproximativ 40% față de anul trecut. Situații similare au fost raportate și în alte țări, precum Spania sau Marea Britanie.

Medicii cardiologi atrag atenția că nu este vorba despre o scădere de facto a numărului celor cu probleme cardiace ci, mai degrabă, despre teama de a merge la spital, în ciuda simptomelor, a multor pacienți. Acest fapt ar putea avea consecințe grave în cazul multor pacienți cu probleme cardiovascular.

”Pandemia Covid-19 este prioritatea sistemelor de sănătate, dar urgențele cardiovasculare nu trebuie subestimate. Odată cu acțiunile guvernamentale impuse pentru limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și a fricii de infectare,  s-a observat o scădere a numarului de prezentări (cu pana la 50-70%) sau prezentări tardive la medic, ale pacienților cu urgențe cardiovasculare (în special infarct miocardic acut). Consecințele sunt nefaste având în vedere că patologia cardiovasculară reprezintă una din principalele cauze de deces și de invaliditate la nivel mondial” declară dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog la ARES.

”Printre motivele pentru care pacienții nu apelează la ajutor specializat în această perioadă, dincolo de teama de infectare, se pot număra și consecințele măsurilor luate pentru izolarea populației: pe de o parte, mulți dintre pacienții care suferă de angină pectorală nu mai fac la fel de mult efort, astfel că durerile care i-ar fi făcut să sune la medic nu apar în această perioadă. Pe de altă parte, aerul mai puțin poluat și mâncarea, în teorie, mai sănătoasă pe care o mănâncă zilele acestea pacienții cardiaci acasă pot fi motive pentru care simptomele specifice nu apar. Acest lucru nu înseamnă însă că problemele nu există și că nu ar trebui urmărite îndeaproape. În același timp, însă, activitatea în majoritatea cabinetelor de cardiologie a fost restrânsă, iar pacienții nu pot fi diagnosticați” este de părere dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, directorul ARES.

Amânarea internării în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare poate duce la agravarea simptomelor și a patologiilor. În acest moment, la ARES și la majoritatea spitalelor de cardiologie, sunt tratate urgențele cardiovasculare. Pacienți cu infarct miocardic acut, ischemii severe ale membrelor, care ajung la spital adesea mai târziu decât este dezirabil. Cazuri care pot fi tratate în mod normal fără probleme devin urgențe, iar medicii se luptă pentru a le salva viața pacienților.  În acest context, medicii cardiologi fac un apel la populație să nu ignore simptomele care le-ar putea pune viața în pericol.

”Există anumite simptome care nu trebuie ignorate și necesită prezentare de urgență la medic: pacienții cu angină pectorală cunoscută sau cei cu multipli factori de risc cardiovascular (pacienții fumatorii, hipetensivi, diabetici, dislipidemici) care resimt durere retrosternală intensă care durează mai  mult de 20 minunte și nu cedează la administrarea de nitroglicerină sublingual, durere de obicei însoțită de lipsa de aer sau transpirații abundente (simptome care pot sugera un sindrom coronarian acut);  pacienți cu durere intensă, brusc instalată, la nivelul unui membru, însoțită de răcirea și paloarea tegumentelor; pacienți cu simptome neurologice: tulburări de sensibilitate sau mobilitate la nivelul unui membru, tulburări de vorbire sau de echilibru;  pierderea săarii de conștiență;  durerea toracică violentă;  dispneea intensă; palpitațiile cu ritm rapid însoțite de alterarea stării generale” precizează dr. Daniela Anghelina.

În această perioadă, ARES oferă consultații online gratuite pentru pacienții cardiaci, în cadrul campaniei #staiacasă cu inima sănătoasă. Consultațiile online pot fi programate prin accesarea site-ului www.centrele-ares.ro și completarea unui formular de pre-consultație în care se detaliază problema medicală și se încarcă eventualele documente medicale. Pacienții pot opta pentru o consultație virtuală sau pentru a primi recomandări medicale via e-mail.

În plus, spitalul a luat măsuri extreme de siguranță pentru pacienții ale căror probleme medicale nu pot fi rezolvate online. Triajul pacienților se face în afara clădirii, iar temperatura tuturor celor care intră în spital este măsurată cu ajutorul unor termoscanere. Măsurile de igienă au fost înăsprite, în spital având acces acum numai pacienții și personalul medical.

 

 

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor