4 mai 2021

Nou în Constanța: Pacienții cu flutter atrial pot fi tratați prin ablație cu radiofrecvență la ARES

Nou în Constanța: Pacienții cu flutter atrial pot fi tratați prin ablație cu radiofrecvență la ARES

Articol medical scris de către Dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog la ARES Bucuresti

Cuprins

  Ablatie aritmie cardiaca

  Programeaza-te printr-un simplu click!

  Pentru prima dată în Constanța, la ARES sunt disponibile proceduri minim-invazive pentru tratamentul flutterului atrial, una dintre cele mai des întâlnite aritmii cardiace.

  Prima procedură de ablație cu radiofrecvență a flutterului atrial a avut loc la Constanța, vineri, 23 aprilie, în cadrul centrelor ARES din Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Apostol Andrei”. Pacientul tratat este în vârstă de 59 de ani și suferea de un flutter atrial atipic, care recidivase chiar și după aplicarea șocurilor electrice și a tratamentului medicamentos. Intervenția a fost un succes și reprezintă o premieră medicală pentru Constanța și zona Dobrogei.

  La ARES ai consultantul tau medical!

  La ARES ai consultantul tau medical!

  031 82 82 328

  Iulia Lipan - Ares Helper

  Flutterul atrial este o tulburare de ritm cardiac care apare la nivelul atriului drept. Din cauza funcționării anormale a unor circuite electrice, în atriul drept se produc bătăi foarte rapide, în jur de 250-350 de bătăi pe minut, în condițiile în care pulsul normal este între 60-100 bătăi pe minut. Pacientul resimte palpitații și senzația unei fluturări puternice la nivelul pieptului, respirație dificilă și stări de anxietate, din cauza bătăilor rapide ale inimii. Netratat, flutterului atrial poate duce la accident vascular cerebral.

  În cazul pacientului constănțean prezentat la ARES, tentativele de tratament prin cardioversie electrică (aplicarea unui șoc electric pentru corectarea ritmului cardiac) și medicamente antiarimice eșuase, iar flutterul atrial era recidivant. 

  Medicii de la ARES au decis să efectueze ablația cu radiofrecvență, o procedură minim-invazivă prin intermediul căreia a fost identificat și înlăturat circuitul electric care provoca aritmia. Pacientului i-au fost introduse prin artera femurală două catetere care au fost ghidate, sub control radiologic, până la nivelul atriului drept. Aici a fost realizat un studiu electrofiziologic, o hartă a circuitelor electrice ale inimii și s-a identificat zona în care se producea circuitul anormal. Cu ajutorul tirurilor de radiofrecvență (asemănătoare microundelor) îndreptate în acea zonă, circuitul anormal a fost ars iar flutterul atrial corectat.

  Procedurile de ablație a flutterului atrial vor fi de acum disponibile la Constanța. O astfel de procedură se realizează în 60-90 de minute și este foarte eficientă, mai ales în cazul flutterului atrial recidivant, care nu răspunde la tratamentul medicamentos sau electric. Pacientul se recuperează ușor, iar durata spitalizăriii nu depășește 24-48 de ore.

  Afla mai multe detalii

  Completeaza formularul si te sunam noi!

  ”Ne dorim să aducem soluțiile medicale inovatoare cât mai aproape de pacienții din toată țara, pentu ca aceștia să nu mai fie nevoiți să se deplaseze pe distanțe mari pentru a avea acces la tratamente moderne. Această primă intervenție de electrofiziologie de la Constanța deschide drumul pentru astfel de proceduri de care pacienții constănțeni să poată beneficia cât mai aproape de casă” a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical și fondatorul ARES.

  ”Suntem preocupați constant să dezvoltăm atât rețeaua de clinici și spitale ares din Romania dar și să aducem noi terapii inovatoare în centrele noastre. Pacienții au nevoie de acces rapid la tratament. Centrul ARES din Constanța este singurul din Dobrogea care tratează infarctul miocardic acut. Ne mândrim cu faptul că anual reușim să salvăm viețile a cel puțin 1000 de constănțeni. Acum vom putea să tratăm și aritmiile cardiace. Prin această investiție, ajutăm pacientul să aibă tratament inovator chiar la el în oraș” a declarat Iulian Pleșcan, directorul de dezvoltare al Grupului ARES.

  Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

  Call Center031 9300

  ARES Constanta - SCJU Constanta

  Bulevardul Tomis 145,
  Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

  SOM - Enayati

  Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

  Cluj

  Bld. Republicii nr. 8
  Cluj Napoca

  ARES - Spitalul Monza

  Str. Tony Bulandra nr. 27
  Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

  Tulcea

  Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

  ARES Pitesti - Muntenia Hospital

  Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
  Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

  Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.