6 ianuarie 2023

Când și de ce trebuie schimbat un stimulator cardiac?

Când și de ce trebuie schimbat un stimulator cardiac?
Articol medical scris de către Dr. Horia Roșianu, Electrofiziologie și Aritmologie la MONZA ARES Cluj-Napoca, Cluj-Napoca

Cuprins

Ce sunt dispozitivele cardiace implantabile ?

Dispozitivele cardiace electronice implantabile reprezintă o categorie eterogenă de aparate a căror destinație este tratamentul tulburărilor de conducere a impulsului electric prin inimă și, în unele cazuri, prevenirea morții subite cardiace prin tulburări de ritm amenințătoare de viață.

Tipuri de dispozitive cardiace implantabile

Se clasifică în :

  • Stimulatoare cardiace, care sunt destinate situațiilor în care inima bate rar, cu frecvență de regulă sub 40 bătai/minut. Acestea pot fi echipate cu o sondă (stimulatoarele unicamerale) sau cu două sonde (cele bicamerale).
  • Defibrilatoare implantabile, care au ca scop principal, oprirea tulburărilor de ritm cardiac severe, amenințătoare de viață, care altfel ar duce la stop cardiac. În același timp asigură și întreaga activitate de stimulare a inimii, deci le considerăm și ca niște stimulatoare cardiace mult mai sofisticate, care supraveghează în permanență ritmul cardiac. În cazul identificării unei tahicardii severe (situație în care inima bate foarte repede și ar putea chiar să se oprească), declanșează șoc electric și opresc aritmia.
  • Dispozitive de resincronizare cardiacă (stimulatoare sau defibrilatoare), aparate cu trei sonde care sunt destinate în primul rând tratamentului avansat al insuficienței cardiace, în completarea tratamentului cu medicamente. Aceste aparate stimulează mușchiul inimii în trei locuri și produc o contractilitate uniformă ceea ce reduce simptomele insuficienței cardiace.

Stimulator cardiac

Componente dispozitive cardiace implantabile

Toate aceste aparate sunt alcătuite din circuite electronice miniaturizate, conectate la o baterie din litiu-ion, toate încapsulate ermetic într-o cutiuță de titan, un metal nobil care nu ruginește și este foarte bine tolerat de organismul uman. Prin urmare, funcționarea acestor aparate este dependentă de capacitatea bateriei, care, ca orice baterie, se descarcă în timp până ajunge la epuizare.

Astfel de baterii, evident, nu pot fi reîncărcate. Ele au o bună durabilitate, în medie de 9-10 ani, în funcție de diverși parametri, însă la un moment dat vor trebui înlocuite. Pentru optimizarea parametrilor de lucru ai unui stimulator cardiac și pentru aprecierea duratei restante a bateriei (adică ce interval de timp a mai rămas până la epuizarea bateriei și necesitatea înlocuirii stimulatorului) se impun controale periodice, cel puțin o dată pe an, în centrele care au tehnologia adecvată și medici cardiologi cu competență în implantarea și urmărirea stimulatoarelor cardiace.

Atunci când medicul constată că bateria aparatului se apropie de epuizarea totală, se impune înlocuirea dispozitivului. Bateria și circuitele electronice sunt încapsulate etanș în cutiuța de titan, deci nu se poate scoate și înlocui doar bateria ci se impune înlocuirea întregului aparat.

ATENTIE! Sunt pacienți care nu au ritm propriu deloc, adică viața lor este total dependentă de funcționarea stimulatorului. Dacă nu vin regulat la control și aparatul nu este schimbat la timp, acești pacienți au risc să moară odată cu oprirea aparatului.

În ce situații se înlocuiesc stimulatoare cardiace?

1. În cazul în care medicul aritmolog constată la control, în urma interogării și verificării aparatului, că bateria a slăbit și se apropie de epuizare, va programa pacientul pentru înlocuirea aparatului. Înlocuirea unui stimulator cardiac este o operație chirurgicală și se efectuează în aceeași sală de operație în care se face și implantarea stimulatorului, singura diferență este ca nu se înlocuiește și sonda (dacă aceasta nu este defectă).

2. Sunt situații în care a fost implantat un stimulator bazal de urgență, cu o singură sondă, fie pentru că în spital nu era disponibil un aparat mai complex, fie pentru că la momentul implantării s-a considerat că un astfel de stimulator ar putea fi suficient necesităților pacientului. Bolile însă evoluează în timp, și poate apărea momentul în care indicația medicală inițială se schimbă astfel că se va considera că un stimulator cu două sonde sau chiar cu trei ar fi soluția ideală pentru pacient, pentru a-i crește șansa de supraviețuire și, de asemenea, pentru a-i crește calitatea vieții. Aceasta este o indicație de înlocuire a stimulatorului existent cu unul mai performant, deși bateria aparatului este încă bună și ar permite mai mulți ani de funcționare. În acest caz înlocuirea presupune extragerea vechiului aparat și introducerea în plus a unei sonde sau chiar până la a treia sonda, care vor fi conectate la un nou stimulator, bicameral sau tricameral, după caz.

3. O situație particulară care presupune de asemenea înlocuirea unui stimulator cardiac cu un defibrilator implantabil este aceea în care un pacient purtător de stimulator, din cauza progresului bolii, ajunge să facă tulburări severe de ritm ventricular sau chiar să fie resuscitat după un episod de moarte subită cardiacă. În acest caz stimulatorul nu îl mai ajută. Indicația medicală este fie extragerea sondei de stimulare, manevră medicală extrem de dificilă și cu riscuri mari pentru pacient, fie abandonarea sondei de stimulare și introducerea unei noi sonde, cea de defibrilare. Aceasta se va conecta la un nou aparat, de data aceasta un defibrilator implantabil.

4. O altă situație în care stimulatorul trebuie înlocuit este cazul apariției unor complicații grave, cum ar fi infecția buzunarului subcutanat în care este plasat aparatul, sau necroza pielii care duce la ieșirea parțiala sau totală prin piele a stimulatorului sau/și a sondei, sau în cazul unei infecții a sondelor din inimă, boală care se numește endocardită infecțioasă și care este foarte gravă.

Acesta este un articol medical

Citește despre procedură:Implantare stimulator cardiac

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor