24 mai 2023

Primul cel mai mic stimulator cardiac din lume implantat la ARES București

Primul cel mai mic stimulator cardiac din lume implantat la ARES București

Cuprins

Ce este stimulatorul cardiac Medtronic Micra?

Stimulatorul cardiac Micra este un dispozitiv medical de ultimă generație, proiectat să ofere stimulare cardiacă pacienților cu tulburări de ritm cardiac cu frecvență joasă (bradiaritmii). În prezent, este cel mai miniaturizat stimulator cardiac permanent din lume.

Stimulatorul Micra, cel mai mic stimulator din lume

Acest mic dispozitiv face parte din familia de device-uri minim invazive ceea ce presupune că implantarea lui în inimă se efectuează endovascular, prin venele corpului.

Stimulatorul cardiac este proiectat pentru a ajuta inima să se contracte în cazul pacienților cu frecvente cardiace joase. Ca orice stimulator cardiac, are două funcții esențiale: detectează ritmul cardiac și stimulează mușchiul inimii, atunci când frecvența cardiacă este mai mică decât cea la care este el programat.

Carateristici stimulator cardiac Micra

Dimensiuni reduse:

Față de stimulatoarele convenționale, Micra este cu 93% mai mic având aproximativ dimensiunea unei capsule mari de vitamine.

Fără sonde:

Acest stimulator nu are sondă, descarcă impulsuri electrice direct în inimă,  fiind ancorat direct în interiorul inimii, în ventriculul drept, pe calea venei femurale.

Procedură minim invazivă:

Implantarea stimulatorului Micra se realizează printr-o procedură minim invazivă, percutană. În regiunea inghinală, se efectuează puncția venei femurale, și se introduce sub control radiologic, până în interiorul inimii, sistemul ce conține la capătul distal stimulatorul. Acesta este fixat la nivelul ventriculului drept, cu ajutorul unor ancore.  Această tehnică reduce riscul de complicații asociate cu intervențiile chirurgicale convenționale.

Durata de viață a bateriei:

Stimulatorul Micra este alimentat de o baterie internă, iar durata de viață a bateriei poate ajunge până la 12 ani, comparabilă cu a stimulatoarelor convenționale, în funcție de necesitățile individuale ale pacientului.

Stimulatorul Micra înainte de a fi implantat în corp

Când este indicată implantarea unui stimulator cardiac de tip Micra?

Stimulatorul cardiac Micra este destinat pacienților care suferă de tulburări de ritm cardiac bradicardice și au anumite particularități anatomice care fac dificilă implantarea sondelor, sau au contraindicație pentru implantarea unui stimulator cardiac convențional :

  • pacienți vârstnici, fragili, cu multiple afecțiuni, cu patologie vasculară în teritoriul cav superior
  • pacienți cu patologie oncologică, la care s-a efectuat radioterapie la nivelul toracelui, ceea ce poate duce la sclerozarea venelor
  • pacienți cu insuficiență renală în program de dializă pe cateter sau fistulă
  • pacienții care au indicația implantării unui stimulator convențional și doresc un aparat performant care reduce la zero riscul de complicații determinat de prezența sondelor sau a buzunarului subcutanat. Chiar și prejudiciul estetic al buzunarului subcutanat și a cicatricei, poate fi un argument pentru alegerea stimulatorului Micra.

Bradicardia reprezintă o dereglare a ritmului cardiac în care inima bate prea rar. În mod normal, ritmul cardiac este cuprins între 60-100 de bătăi pe minut. În caz de bradicardie, pulsul scade sub 60 de bătăi pe minut și inima nu reușește să pompeze în organism suficient sânge bogat în oxigen.

Află care sunt simptomele bradicardiei.

Primul stimulator fără sonde - Medtronic Micra implantat la Ares București

Vă prezentăm astăzi cazul unui pacient în vârsta de 60 de ani cunoscut cu bloc atrioventricular grad II cu perioade Wenckeback si tip 2:1 intermitent, simptomatic.

BAV sau blocurile atrioventriculare afectează transmiterea semnalului electric între camerele superioare (atrii) și cele inferioare (ventriculi) ale inimii.

În timp ce unii pacienți nu prezintă simptome cardiace majore, iar tulburarea de ritm de tip bloc atrioventricular este diagnosticată în timpul unui consult cardiac de rutină, majoritatea pacienților acuză lipsă de aer, oboseală accentuată, slăbiciune, amețeli, stare de leșin până la pierderea stării de conștiență.

Pacientul nostru s-a adresat echipei medicale ARES unde a fost consultat de dr. Marilena Lincă, medic specialist cardiolog. Doamna doctor i-a explicat opțiunile terapeutice, respectiv implantare unui stimulator conventțonal, cu sonde, sau a unui stimulator Micra. După evaluarea raportului risc/beneficiu asociat procedurii, pacientul a optat pentru un stimulator fără sonde - Medtronic Micra

Dr. Iulia Popa și Dr. Horia Roșianu, în timpul proceduri de implantare Medtronic Micra

Echipa medicală formată din Dr. Horia Roșianu, medic primar cardiolog cu competență în Aritmologie și Dr. Iulia Popa, medic specialist cardiolog cu competență în Aritmologie, alături de echipa de anestezie și terapie intensivă condusă de Dr. Flaviu Șteiu și asistentele de sală, As. Laura Paraschiv și as. Oana Brumă, a realizat cu succes implantarea stimulatorului Micra.

Cum se implantează Micra?

Ajuns în sala de electrofiziologie, pacientului i s-a efectuat sedarea profundă urmată de anestezia locală cu Xilină, în zona inghinală. Procedura a continuat cu puncționarea venei femurale dreapte și introducerea  tecii portante a stimulatorului. Dr. Horia Roșianu a avansat cateterul de livrare până la nivelul ventriculului drept și după ce s-a asigurat de buna poziționare, a ancorat dispozitivul în mușchiul inimii.

Stimulatorul Micra după implantare

Au urmat măsurătorile de detecție și stimulare pentru a se asigura că aparatul funcționează corect. Stimulatorul fiind bine ancorat și funcționând la parametrii optimi, tecile portante au fost retrase,  iar asistentele au efectuat pansamentul compresiv la locul de puncție. La sfârșitul procedurii, dispozitivul a fost programat conform necesităților pacientului.

Procedura a fost un real succes, iar pacientul prezintă o stare generală foarte bună. Urmează să fie externat cu recomandările specifice purtătorilor de stimulator cardiac. Pacienții care au implantat un stimulator Micra, pot efectua examinare RMN însă este necesară o discuțiă în prealabil cu medicul aritmolog și programării aparatului în condiții de securitate.

Ai nevoie de mai multe informații?

Citește totul despre Micra!

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor