WATCHMAN - O nouă premieră medicală în România - Centrele ARES | Lider in Cardiologie
Cuprins
Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES au efectuat în premiera națională primele 2 proceduri WATCHMAN, procedura dedicată pacienților cu fibrilație atrială!
Acesta este cea de-a 6-a premieră efectuată de către Centrele de Excelență ARES, în cei 3 ani de activitate!
Fibrilația atrială afectează peste 60 de milioane de persoane, fiind cea mai frecventă aritmie cardiacă. Peste 40% din populația globală de peste 65 de ani a avut cel puțin un episod de fibrilație atrială de-a lungul vietii.
Fibrilația atrială este o afecțiune ce ne amenință viața ca urmare a complicațiilor pe care le generează, cea mai gravă dintre complicații fiind accidentul vascular ischemic. Mai exact studiile arată că 20% dintre accidentele vasculare ischemice au drept cauză fibrilația atrială.
Un episod de fibrilație atrială poate dura de la câteva minute, la câteva ore, zile sau chiar săptămâni. Aceasta se asociază cel mai frecvent cu bolile coronariene, hipertensiunea arterială și afecțiunile tiroidiene.
Implantarea dispozitivului Watchman reprezintă soluția revoluționară pentru eliminarea riscurilor survenite în urma fibrilației atriale
Fibrilația atrială se caracterizează prin tendința sângelui de a stagna la nivelul inimii, ceea ce favorizează formarea trombilor la acest nivel (cheaguri de sange), locul predilect de formare fiind la nivelul urechiușei stângi ( “extensie” a atriului stâng având și denumirea de auricula atrială). Acești trombi pot migra în circulație, putând ajunge în orice vas și producând consecințe serioase (AVC, infarct miocardic, ischemie mezenterică, ischemie acută de membre). În acest context, persoanele cu fibrilația atrială necesită tratament anticoagulant pentru a preveni formarea trombilor, dar și acest tratament implică riscuri de sângerare dacă nu se efectuează o monitorizare strictă a testelor de coagulare (INR).
Pentru a preveni aceste complicații se impun noi măsuri de control, una dintre cele mai bune metode de prevenție fiind implantarea dispozitivului Watchman la nivelul urechiușei stângi.
În această ecuație intervine tratamentul realizat în premieră în România! Dispozitivul Watchman sigilează încăperea în care se formează trombii, respectiv auricula stângă, în urma unei proceduri minim invazive, realizată în sala de angiografie.
Etapele realizării intervenției Watchman
Înainte de a începe procedura propriu-zisă se practică ecografie transesofagiana pentru a evidenția prezența sau absența trombilor și pentru a determina dimensiunile optime ale dispozitivului care va fi implantat.
De asemenea este necesară o valoare INR mai mare de 1.5 pentru a putea efectua procedura (INR este un parametru care evaluează coagularea sângelui la pacienții care primesc tratament anticoagulant oral; la pacienții cu fibrilație atrială trebuie să fie între 2 și 3 pentru ca tratamentul să fie eficient).
Ulterior, după asepsia locală și anticoagulare optimă, medicul intervenționist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la rădăcina coapsei) pentru a vizualiza vena femurală. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teacă, ulterior pe teacă se introduc catetere până la nivelul inimii.
Se injectează substanță de contrast și se practică angiograme seriate pentru a verifica în permanență poziția cateterelor. Folosind ecografia transesofagiană intraprocedural se pune în evidență partea septului interatrial (peretele care desparte cele două atrii) care este cea mai adecvată pentru puncția transseptală și, la acest nivel ghidul va fi trecut din atriul drept în atriul stâng.
Ulterior, vor fi înaintate la acest nivel cateterul și dispozitivul ales pe baza măsurătorilor efecuate cu ajutorul ecografiei. Dispozitivul va fi poziționat la nivelul gurii de deschidere a auriculei atriale. Se verifică poziția lui prin ecografie transesofagiană și angiografie.
Dacă poziția dispozitivului Watchman este corectă, atunci acesta va fi eliberat. În caz contrar, va fi repoziționat și noua poziție va fi reverificată. Odată ce s-a stabilit că dispozitivul este în poziție corectă, se vor îndepărta toate cateterele și procedura se consideră încheiată.
Important este de menționat faptul că procedura este una minim invazivă, se realizează printr-o puncție de 5 mm la nivelul piciorului, iar pacientul este externat după doar 24 de ore!
Până în prezent ARES a realizat:
A fost primul Centru European de Training și Excelență în Terapia Fibroamelor Uterine din România!
A deschis PRIMA Secție Destinată Închiderii Percutane a Malformațiilor Congenitale Cardiace din România
A efectuat prima procedură de montare a unui stent complet bioresorbabil (ABSORB) din Europa
A efectuat în premieră națională în sistemul medical privat prima procedură de Denervarea Arterelor Renale – Tratamentul Endovascular al Hipertensiunii Arteriale
A deschis Prima Secție de Angiologie Pediatrică din Sud Estul Europei
Vineri, 20.06.2014, am realizat cea de-a 6-a premieră în domeniul medical din România!
„Vom continua să revoluționam sistemul medical din România prin implementarea în țara noastră a ultimelor tehnologii la nivel mondial. Ne bucurăm enorm că pacienții noștri sunt acei pacienți care îmbrățișează noile terapii și noile performanțe medicale. Crezul nostru îl reprezintă terapia conservatoare, în acest domeniu vom excela. Vom continua revoluția minim invazivă începută în anul 2011!” – Iulian Pleșcan – Director Operațional Centrele de Excelență ARES.
Articole mai noi
- Pacient cu stenoze la nivelul picioarelor, salvat de la amputație prin CTO la MONZA ARES București - Dr. Nicolae Cârstea
- Screening cardiac gratuit pentru copii - Campania "Nicio zi fără joacă" revine la MONZA ARES
- Trei proceduri EVAR efectuate cu succes la Spitalul MONZA ARES din Cluj Napoca în cazul unor pacienți cu diagnostic de anevrism de aorta abdominală infrarenal
- Grupul MONZA ARES și Philips, parteneriat în beneficiul medicilor și pacienților români
- Screening pentru depistarea varicocelului la Spitalul MONZA ARES Cluj Napoca