Cum se montează un stent
Articol medical scris de către Dr. Marin Postu, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti
Cuprins
- Despre stent
- De ce este necesar un stent?
- Ce este un stent?
- Cum se realizează angioplastia cu stent?
- Reguli de sănătate pe care trebuie să le respecte pacienții
Despre stent
Stentul este un dispozitiv metalic de dimensiuni foarte mici. Acesta ajunge să fie implantat în interiorul unui vas de sânge care are nevoie de lărgire, pentru a permite sângelui să aibă un flux normal.
De ce este necesar un stent?
Inima primește în mod constant sânge oxigenat prin vasele de sânge, care formează o adevărată rețea în jurul inimii și care poartă numele de artere coronare. În timp, acestea pot suferi îngustări sau chiar blocaje. Motivul este depunerea de colesterol în interiorul vaselor, accelerată de obiceiuri nesănătoase. Când mai mulți factori de risc de cumulează, șansele de apariție a bolii coronariene și a leziunilor coronariene cresc, punând viața pacientului în mare pericol. Orice îngustare a uneia dintre cele trei artere principale care alimentează inima poate reduce fluxul de sânge, iar miocardul poate avea de suferit.
Fiind un organ vital, inima are nevoie să păstreze un flux constant de sânge pe care îl primește și pe care îl redirecționează mai departe către restul corpului. Atunci când arterele coronare sunt îngustate sau prezintă leziuni, riscul unui infarct miocardic este foarte mare. Pentru a evita un episod neplăcut în viața pacientului, medicul cardiolog intervenționist poate impune montarea unui stent,
Ce este un stent?
Stentul este un dispozitiv metalic de dimensiuni foarte mici. Acesta ajunge să fie implantat în interiorul unui vas de sânge care are nevoie de lărgire, pentru a permite sângelui să aibă un flux normal. Prin montarea acestuia în artera coronară, stentul menține vasul de sânge permeabil. Intervenția poartă numele de angioplastie coronariană.
Cum se realizează angioplastia cu stent?
În primul rând, e important de știut că angioplastia coronariană cu stent este salvatoare de vieți, întrucât aceasta va restabili rapid fluxul de sânge normal către mușchiul cardiac. Procedura se poate realiza în urgență în cazul pacienților care s-au confruntat cu un infarct miocardic. Angioplastia are mai mulți pași:
- efectuarea punctiei, locul pe unde se va introduce un cateter.
- ghidarea cateterului prin artere până la nivelul arterelor inimii.
- traversarea zonei de stenoză (îngustare) cu un cateter foarte subțire.
- alegerea stentului de dimensiuni adecvate și poziționarea lui la locul stenozei;
- expandarea stentului cu ajutorul unui balon – odată expandat, stentul va rămâne permanent implantat în artera respectivă.
- retragerea instrumentelor medicale și compresia la locul de puncție..
Reguli de sănătate pe care trebuie să le respecte pacienții
Medicul poate indica schimbarea anumitor comportamente și obiceiuri nesănătoase pe care pacienții le aveau înainte de angioplastie. Medicul cardiolog poate îndruma postoperatoriu la renunțarea totală la fumat, reducerea greutății corporale, controlul tensiunii arteriale. Un rol important în a menție sănătatea îl are și renunțarea la alimentația pe bază de produse cu un nivel ridicat de colesterol. De asemenea, cardiologul va impune urmarea zilnică a unui tratament medicamentos.
La fel de importante sunt și controalele medicale efectuate după procedura de montare a unui stent. Mai exact, pacientul va trebui să se prezinte la un control cardiologic, la o lună, trei luni și un an după procedură.
În ceea ce privește zborul cu avionul, acesta nu reprezintă o contraindicație pentru un pacient care a trecut printr-o angioplastie.
În cazul programării altor intervenții chirurgicale noncardiace, pacientul este dator să informeze cadrele medicale că este purtătorul unui stent și să oprească, la indicația medicilor, tratamentul administrat.
Articole mai noi
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
- Hemangiomul hepatic și opțiunile de tratament: Cazul tratat la MONZA ARES
- Revascularizarea prin dezobstrucție cronică - Dr. Adnan Mustafa