2 septembrie 2019

Angioplastia - când este recomandată?

Angioplastia - când este recomandată?
Articol medical scris de către Dr. Dan Deleanu, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Ce este angioplastia?

Angioplastia este o procedură medicală intervențională prin care poate fi tratate îngustările vaselor de sânge din corp. Ateroscleroza este o afecțiune frecventă a vaselor de sânge: reprezintă depunerea unor plăci de aterom care îngustează canalul vaselor de sânge și îngreunează circulația.

Ateroscleroza poate afecta orice regiune a organismului. Placa de aterom este o acumulare de grăsimi, care în timp se calcifică și întrerupe fluxul sangvin. 

Angioplastia este o procedură minim-invazivă prin care vasele de sânge îngustate sunt lărgite cu ajutorul unui balon sau unui stent. Procedura se efectuează printr-o mică puncție, prin care medicul introduce tuburi subțiri de plastic (catetere) și le ghidează spre locul afectat. La acest nivel, introduce un balon mic, pe care îl umflă pentru a lărgi diametrul vasului, iar apoi îl îndepărtează. Dacă îngustarea vasului este mare, iar dilatarea cu balon nu este de ajuns, medicul va monta un stent pentru a menține artera deschisă.

 

Stentul este un dispozitiv metalic cilindric, care rămâne fixat pe peretele vasului de sânge și permite circulația normală a sângelui. Stenturile pot fi de mai multe feluri:

  • Stent simplu
  • Stent farmacologic activ (Drug Eluting Stent – DES) – eliberează medicamente care previn reîngustarea vaselor de sânge.
  • Stent non-metalic bioresorbabil (BioVascular Scaffold – BVS) – impregnat cu medicamente, se dizolvă în 2-3 ani

Când este recomandată angioplastia?

Angioplastia se recomandă în urma investigațiilor care au demonstrat existența unor stenoze (îngustări) la nivelul vaselor: angiografia coronariană, angioCT, angioRMN, coronarografie (examinarea arterelor coronare care irigă inima). Aceste investigații sunt recomandate atunci când există anumiți factori de risc (fumat, hipertensiune, diabet zaharat, obezitate, colesterol crescut, vârstă înaintată) și simptome ale aterosclerozei (durere la nivelul pieptului, brațelor, picioarelor, paloare, amorțeli ale membrelor, parestezii etc).

 

Dacă în urma investigațiilor se pune diagnosticul de boală coronariană sau boală arterială periferică (BAP), se recomandă efectuarea unei angioplastii. 

 

Boala arterială periferică este o afecțiune cauzată de ateroscleroză, care se localizează la nivelul arterelor membrelor (cel mai des, cele inferioare), arterelor tubului digestiv, arterelor rinichilor sau gâtului. 

Boala coronariană afectează arterele coronare care alimentează inima cu sânge. Depunerile de grăsimi de pe pereții acestora îngreunează circulația sangvină la acest nivel, ceea ce poate duce la apariția infarctului de miocard. 

 

Angioplastia are rolul de a corecta vasele de sânge afectate și de a preveni complicațiile cauzate de acestea.

Cum se realizează procedura?

Înainte de procedură, pacientul va fi internat, nu are voie să mănânce sau să consume lichide. De asemenea, este necesară epilarea în zona inghinală înaintea intervenției. 

 

Etapele procedurii:

  1. Se efectuează o anestezie locală la locul puncției (inghinal sau la încheietura mâinii). Pacientul rămâne conștient pe durata intervenției și nu va simți nicio durere.
  2. Se montează o teacă (dispozitiv mic din plastic). Prin aceasta este introdus un cateter (tub foarte subțire din plastic). Medicul va ghida cateterul sub ecran radiologic. Se verifică constant poziția cateterului până ajunge la nivelul stenozei.
  3. La locul stenozei se introduce un balon care va fi umflat pentru a dilata vasul de sânge. Dacă acest proces nu este suficient, medicul va monta un stent. Montarea stentului este asemănătoare dilatării stenozei cu balon. În acest caz cateterul este prevăzut cu un balon cu stent. Astfel, în momentul umflării balonului, stentul va fi automat expandat.
  4. Se retrag cateterele și se execută compresia la locul puncției.
  5. Pacientul rămâne internat pentru 24 de ore sub supraveghere medicală.

 

Procedura durează 1-2 ore, iar recuperarea după intervenție este rapidă. După externare, pacientul poate reveni la activitățile obișnuite, fără a efectua însă efort fizic intens. Riscurile intervenției sunt mici, iar complicațiile sunt foarte rare. Acestea includ reacții alergice la substanțele injectate, la metale sau la anestezic, febră, sângerări la locul puncției, dureri de cap. 

 

Prin urmare, angioplastia este foarte importantă pentru tratarea îngustărilor vaselor de sânge. Este o procedură medicală modernă, care implică riscuri reduse și o recuperare rapidă a pacientului.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor