30 august 2019

Recuperare după infarct - Stil de viață

Recuperare după infarct - Stil de viață
Articol medical scris de către Dr. Nicolae Cârstea, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti, Pitesti, Constanta, Constanța

Cuprins

Acesta este un articol medical

Citește despre procedură: Angioplastie coronariana cu stenturi

Despre infarct

După un infarct miocardic, organismul este slăbit fizic, iar pacientul poate rămâne cu traume psihice (anxietate, depresie), din cauza șocului. De aceea, acesta are nevoie de o perioadă de recuperare.

Mai mult decât atât, există posibilitatea repetării infarctului de miocard, ceea ce impune schimbarea stilului de viață, pentru a-l preveni. Să vedem ce trebuie să facă o persoană care a trecut prin acest eveniment neplăcut! 

Ce se întâmplă în organism în timpul infarctului miocardic?

În timpul infarctului miocardic, alimentarea inimii cu sânge oxigenat este oprită. Blocajele de la nivelul arterelor coronare întrerup trecerea sângelui către inimă. Astfel, apare ischemia cardiacă – o porțiune a inimii nu mai primește sânge cu oxigen și, ca urmare, celulele din zona respectivă, mor. Bolnavul simte o durere puternică în piept, gât, maxilar, braț stâng și poate să-și piardă starea de consțiență. 

Recuperarea după infarct miocardic

Deoarece o parte dintre celule au necrozat (au murit), inima rămâne cu traume. De aceea, este nevoie de o atenție sporită asupra sănătății și o perioadă de recuperare. Medicul poate prescrie medicamente și un plan de recuperare cardiacă. Dacă pacientul simte anxietate sau depresie, este recomandat să discute cu medicul despre ceea ce îl îngrijorează.  Este nevoie de vizite regulate la medic, pentru a monitoriza starea pacientului și evoluția sa. Deși pacientul își poate relua activitățile normale, efortul fizic trebuie depus într-o limită impusă de medic.

Schimbarea stilului de viață

Stilul de viață este foarte important pentru a ține sub control bolile cardiovasculare. 

  • Cel mai important lucru este ca pacientul să renunțe la fumat, iar dacă nu este fumător, să nu schimbe acest aspect.
  • Dacă pacientul suferă și de alte boli, precum diabetul, este necesar să le țină sub control pentru a nu apărea complicații.
  • Este necesară renunțarea la consumul de alcool, în perioada imediat următoare atacului de cord și limitarea acestuia la doze mici, după aceea.
  • Trebuie desfășurate activități fizice ușoare. Sedentarismul este una dintre cauzele bolilor cardiovasculare. Efortul fizic îmbunătățește activitatea mușchiului cardiac.
  • Greutatea trebuie controlată prin regim alimentar, pentru a evita instalarea obezității care înrăutățește situația.
  • Cafeaua trebuie consumată în cantități foarte mici sau deloc.
  • Trebuie evitat consumul de dulciuri: ciocolată, bomboane, cornuri cu ciocolată, sucuri. Glucoza consumată în exces se depune în țesutul adipos sub formă de trigliceride, ceea ce duce la obezitate. În locul dulciurilor, consumați fructe.
  • Consumul de sare trebuie limitat, întrucât ridică tensiunea arterială.
  • Este nevoie de o hidratare corectă, însă nu în exces, deoarece este posibil ca organismul să o rețină, ceea ce poate duce la hipertensiune și alte afecțiuni.
  • Trebuie redus consumul de grăsimi saturate care se găsesc în alimentele de origine animală (carne roșie, untură, slănină) și de grăsimi de tip trans care se găsesc în produsele fast-food, prăjeli, produse de patiserie. În schimb, se poate consuma carne albă de pasăre (dar pielea trebuie îndepărtată), uleiuri vegetale în stare crudă, migdale, nuci, caju, fistic, alune, avocado, semințe, pește. Acestea conțin grăsimi nesaturate care reduc colesterolul rău responsabil pentru ateroscleroză (cauză a infarctului). De asemenea, acesta poate fi redus prin consum de fibre (tărâțe, cereale, fructe și legume).
  • Tensiunea arterială trebuie monitorizată zilnic, iar stresul trebuie ținut sub control prin activități plăcute și comunicare cu cei dragi. 

Toate aceste lucruri vor ajuta pacientul să se recupereze după infarctul de miocard și să scadă riscurile de a-l repeta.

În concluzie, schimbarea stilului de viață are un rol foarte important în prevenirea unui nou infarct miocardic.

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor