Dr. Alexandra Postu: Cum tratăm infarctul miocardic acut prin cardiologie intervențională?

Dr. Alexandra Postu: Cum tratăm infarctul miocardic acut prin cardiologie intervențională?

Cuprins

Ce este infarctul, când apare el?

Infarctul miocardic este complicația cea mai gravă a BCI. Din cauza închiderii acute a unei artere care alimentează mușchiul inimii (artera coronară), o anumită cantitate din mușchi suferă un proces de necroză (moarte celulară).  Principala cauză a infarctului miocardic este ateroscleroza. Boala se manifestă prin formarea unor plăci de aterom  pe pereții vaselor de sânge. Ca rezultat, lumenul arterei se îngustează progresiv. În anumite situații aceste plăci se pot fisura și pe suprafața lor se formează un cheag, care duce la ocluzia arterei. Cu cât mai lungă este durata de timp în care artera este închisă, cu atât mai extinsă va fi zona de necroză miocardică.

Pacientul cu infarct miocardic prezintă durere intensă, persistentă, localizată la nivelul toracelui. Această durere poate iradia în umărul stâng, în brațe, spate, regiunea cervicală sau chiar mandibulă. Uneori apar senzația de greață, vomă, transiprații profunde și anxietate.

Cum se tratează infarctul?

În ultimii ani s-a înregistrat o tendință spre scăderea mortalității imediate și pe termen lung după un infarct miocardic. Acest lucru se datorează dezvoltării unor protocoale foarte clare de diagnostic și tratament precoce a unui pacient cu suspiciune de IMA. Scopul principal este aplicarea cât mai rapidă a unui tratament de deschidere a arterei ocluzionate și restabilirea fluxului  de sânge coronarian. Metoda cea mai eficientă este angioplastia primară cu implantare de stent. Astfel, toți pacienții care se prezintă la  mai puțin de 12 ore de la debutul infarctului, trebuie să ajungă cât mai rapid la cel mai apropiat spital. Spitalul trebuie să aibă un departament de cardiologie intervențională. Dacă durata transportului se estimeaza a fi peste 120 minute, pacientul este trimis după administrarea în primele 10 minute de la contactul medical, a unui medicament  trombolitic (pentru dizolvarea cheagului de sange ).

În laboratorul de cateterism cardiac, cu ajutorul unor catetere introduse printr-o artera periferică, este desfundată artera coronariană care a produs infarctul. În majoritatea cazurilor este montat un stent coronarian, cu scopul de a menține lumenul arterei deschis. Astfel, cu cât mai rapid se va aplica tratamentul adecvat, cu atat mușchiul cardiac va fi salvat de necroză. Deci, pentru orice simptom sugestiv pentru un infarct miocardic, trebuie solicitat rapid serviciul de urgență 112.

Se pot repara mai multe infarcturi prin aceste proceduri? La ce distanță de timp între ele?

Sigur ca da.  Pe baza simptomelor și modificarilor specifice pe electrocardiogramă se ridică suspiciunea de infarct miocardic. În acest caz pacientul este direcționat prompt spre laboratorul de cateterism pentru coronarografie. În funcție de rezultat va primi tratament de reperfuzie miocardică prin angioplastie cu stent. Se face indiferent de intervalul de timp de la precedentul infarct miocardic (ore, zile sau câțiva ani). Scopul este același – deschiderea cât mai rapidă a arterei coronariene ocluzionate și restabilirea fluxului de sânge.

Call Center031 9300

Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.