7 februarie 2023

Infarct la 35 de ani tratat la ARES Constanța

Infarct la 35 de ani tratat la ARES Constanța

Cuprins

Infarct miocardic

Infarctul în rândul persoanelor tinere este întâlnit din ce în ce mai des. Medicii cardiologi avertizează că infarcturile sunt în creștere la adulții tineri sub 40 de ani, inclusiv la cei între 20 și 30 de ani și asta pentru că factorii de risc pentru un astfel de eveniment cardiac major sunt din ce în ce mai întâlniți în rândul persoanelor tinere.

Adultii tineri sunt astăzi diagnosticați frecvent cu hipertensiune arterială, diabet, obezitate, sedentarism și duc un stil de viață nesănătos care implică mult stres, consum de alcool în exces sau fumat.

Fără tratament și controlul factorilor de risc cardiovasculari, acești pacienți pot suferi, mai devreme sau mai târziu, un infarct miocardic acut.

Infarctul miocardic se întâmplă atunci când un vas de sânge care îmbracă inima și o hrănește cu sânge bogat în oxigen este obstrucționat. Acest blocaj poate apărea ca urmare a desprinderii unei depuneri de grăsime aflate în interiorul arterei inimii. Atunci când placa de aterom se desprinde de pe pereții vasului și blochează fluxul sanguin, sângele nu mai poate trece și nu mai poate iriga mușchiul inimii din zona respectivă astfel că țesutul intră într-un proces de necroză.

Cel mai frecvent simptom de infarct este durerea toracică sau angina pectorală. Pacienții descriu această durere ca pe o “gheară în piept” care îți taie respirația și nu cedează în repaus.

Caz infarct tratat în urgență

Vă prezentăm cazul unei paciente tinere, în vârstă de 35 de ani, fumătoare, cu antecedente heredocolaterale (afecțiuni prezente în istoricul medical al familiei) care a apelat serviciul de ambulanță pentru că resimțea pentru prima dată dureri toracice intense (durerile au debutat cu două ore înainte de prezentarea în UPU). Pacienta a fost transportată de urgență la Unitatea de primiri urgențe a spitalului Județean de Urgență din Constanța, iar în urma investigațiilor efectuate aici, în baza electrocardiogramei și a ecocardiografiei a fost diagnosticată cu infarct miocardic antero-lateral.

A fost transferată de urgență în sala de angiografie ARES unde dr. Adnan Mustafa, medic cardiolog intervenționist a efectuat o coronarografie pentru a identifica exact locul unde vasul de sânge al inimii este blocat.

Coronarografia este cea mai utilă și cea mai rapidă investigație care identifică zona unde vasul de sânge este blocat. În cazul pacientei noastre, după identificarea blocajului, doctorul Adnan Mustafa a efectuat implantarea de stent, procedură ce poartă denumirea de angioplastie coronariană cu stent. Practic, în dreptul blocajului, medicul a folosit un cateter predispus în capăt cu un mic balonaș și stent pentru a împinge și aplatiza grăsimea acumulată în arteră. Prin această manevră medicală executată în interiorul arterei, medicul interventionist redă circulația normală a sângelui, iar pentru a se asigura că acest flux nu va mai fi întrerupt, va monta un mic dispozitiv denumit stent.

Imagini angiografice înainte și după procedura de stentare

Pacienta noastră a fost salvată, a fost transferată în unitatea de terapie unde este ținută sub supraveghere medicală  pentru cel puțin 24 de ore, după care va fi externată cu recomandări medicale. Este important să cunoaștem factorii de risc care ne-ar putea pune viața în pericol și mai ales, simptomele care ne transmit că inima noastră suferă pentru a putea reacționa în timp util și a solicita ajutorul serviciului de ambulanță.

Te invităm să citești și articolul Infarctul miocardic pentru a afla mai multe informații.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor