5 noiembrie 2020

Premieră medicală la Cluj-Napoca: Unei paciente în vârstă de 87 de ani i-a fost reparată valva mitrală a inimii, printr-o intervenție fără bisturiu

Premieră medicală la Cluj-Napoca: Unei paciente în vârstă de 87 de ani i-a fost reparată valva mitrală a inimii, printr-o intervenție fără bisturiu
Articol medical scris de către Dr. Oren Iancovici, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Afla mai multe detalii despre procedura!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Pocedura Medicala in Premiera in Cluj Napoca

Viața unei paciente în vârstă de 87 de ani s-a schimbat radical în bine, joi, în urma unei intervenții minim-invazive, în care medicii de la Spitalul ARES din Cluj-Napoca i-au implantat un dispozitiv care repară valva mitrală a inimii. Operația este o premieră absolută pentru Cluj. În țară acest tip de intervenții s-a mai făcut numai la ARES București. Este însă prima dată în România când unui pacient care avea implantată deja o valvă aortică prin procedura TAVI, i-a fost implantat și un dispozitiv Mitraclip. 

Pacienta suferea de diabet insulinodependent, hipertensiune arterială și pulmonară, insuficiență aortică de gradul I, precum și insuficiențe mitrală și triscuspidienă de gradul IV. Practic, trei din cele patru valve ale inimii ei erau sever afectate. Din acest motiv, calitatea vieții sale era extrem de proastă: obosea la cel mai mic efort, avea dureri în piept și dificultăți de respirație și făcea edem pulmonar. 

Afectiuni preexistente:

În luna iunie, pacienta a fost internată la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, pentru tratarea edemului pulmonar. După ce a fost stabilizată, medicii au început demersurile pentru corectarea celor trei valve sever afectate. Din cauză că avea un risc chirurgical crescut, echipa medicală de la Institutul Inimii a decis să îi înlocuiască valva aortică, pe cale endovasculară, prin procedura TAVI

Deși intervenția TAVI s-a desfășurat cu succes, starea pacientei era foarte puțin ameliorată. Insuficiența mitrală severă de care suferea făcea ca sângele să se întoarcă din ventriculul stâng în atriul stâng, invers față de fluxul sangvin normal. Astfel, tensiunea arterială era foarte mare și se acumulau lichide în plămâni. 

Singura șansă ca pacienta să se simtă mai bine era corectarea regurgitării mitrale. Aceasta se poate face pe cale chirurgicală, însă riscurile unei operații sunt crescute, iar pacienta nu ar fi rezistat unei astfel de intervenții. Din fericire, pentru pacienții ca ea, există o intervenție minim-invazivă de corectare a regurgitării mitrale. Intervenția presupune implantarea unui dispozitiv în formă de clips care prinde foițele valvei mitrale, aducându-le împreună, și reduce astfel regurgitarea. Procedura Mitraclip nu se mai efectuase până acum decât la ARES, în București.

Procedura disponibila doar la Centrele ARES!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Experienta ARES:

Echipa medicală parte a grupului de centre ARES, formată din dr. Vlasis Ninios, dr. Iulian Călin și dr. Daniela Anghelina, a reușit să îi introducă pacientei, prin vena femurală, un dispozitiv Mitraclip care a fost avansat până la nivelul valvei mitrale, unde a adus împreună foițele acesteia, reducând deschiderea valvei. Astfel, a fost împiedicată revenirea sângelui din ventriculul stâng înspre atriul stâng.

”Intervenția s-a desfășurat foarte bine și ne bucurăm că am putut corecta regurgitarea mitrală care afecta serios viața aceste paciente. Din păcate, afecțiunile asociate o aduseseră la limita resurselor fizice. În absența unei astfel de intervenții calitatea vieții sale ar fi fost foarte slabă. Există o limită la ce poți obține cu medicamente, pentru că, până la urmă este o problemă mecanică: valva mitrală nu funcționează corect, sângele curge, poate ajunge înapoi la plămâni, nu poți să respiri, ajungi la edem pulmonar. Folosim aceste terapii percutane din ce în ce mai mult pentru acești pacienți care nu mai pot fi tratați altfel și ne bucurăm că o putem face acum și la Cluj” a declarat dr. Vlasis Ninios, medic primar cardiolg ARES.

”Misiunea noastră este de a aduce inovația în cardiologie, oriunde în România. Procedurile moderne, cu grad mare de complexitate și cu o doză imensă de inovație au devenit proceduri standard în toate centrele ARES, atât în București, în cadrul Spitalului Monza, cât și în țară, în Spitalul de cardiologie din Cluj-Napoca, în incinta Muntenia Hospital Pitești, în incinta Spitalului Județean de Urgență Constanța. Ne vom concentra pe dezvoltarea centrelor de mare specializare în cardiologie intervențională în România, astfel incât tot mai mulți pacienți să aibă acess la aceste proceduri care nu sunt doar salvatoare de viață, ci o fac în cel mai puțin invaziv mod cu putință” a declarat Iulian Pleșcan, CMDO al Grupului ARES.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

 

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor