3 februarie 2023

Leziunile la nivelul arterelor membrelor inferioare netratate cresc riscul de amputație

Leziunile la nivelul arterelor membrelor inferioare netratate cresc riscul de amputație

Cuprins

Ce sunt ocluziile totale cronice?

Ocluziile totale cronice sunt blocaje complete a fluxului de sânge prin arterele corpului. Acestea pot fi cauzate de ateroscleroză, o afecțiune în care placa de aterom se acumulează pe pereții arteriali, sau de alte boli, cum ar fi tromboza sau embolia arterială.

Simptome ocluzii totale cronice

Ocluziile totale cronice afectează în principal arterele membrelor inferioare, cum ar fi artera femurală sau cea tibială. Cele mai des întâlnite simptome pot include:

  • durere la mers a membrelor inferoare (fenomene de claudicație intermitentă)
  • durere la repaus a membrelor inferioare
  •  leziuni trofice
  • furnicături în membrele afectate, care se agravează la mersul pe jos sau se efectuează alte activități fizice.

Tratament ocluzii totale cronice

Tratamentul pentru ocluziile totale cronice poate include revascularizarea intervențională urmată de angioplastia cu baloane farmacologice active pentru a deschide artera afectată.

Așa cum se poate observa în imaginile de mai jos, membrul inferior drept al acestui pacient în vârstă de 59 de ani suferă de un blocaj arterial. În termeni medicali, această afecțiune poartă denumirea de stenoză periferică (arteriopatie obliterantă de membre inferioare - AOMI) și atunci când nu este tratată poate conduce la ocluzie totală a vasului de sânge și la amputarea membrului inferior.

În cazul pacientului nostru, în urma consultului, echipa medicală multidiciplinară formată din Dr. Nicolae Cârstea, medic cardiolog interventionist și dr. Raluca Naidin, medic primar cardiolog a recomandat efectuarea unui CTO – revascularizarea ocluziei totale cronice urmată de angioplastia cu balon farmacologic activ pe două dintre artere afectate.

Înainte de procedură

Astfel că doctorul Nicolae Cârstea a efectuat angiografia periferică pentru a identifica exact locul blocajelor și ulterior, a executat manevrele de revascularizare pentru a debloca artera femurală superficială dreaptă și artera poplitee dreaptă.

Imagini angiografice înainte de procedura de angioplastie cu baloane farmacologice active

După procedură

După revascularizare, medicul intervenționist a efectuat angioplastia periferică folosind două baloane farmacologice active, impregnate cu o substanță care împiedică reînfundarea vasului de sânge. Cum putem observa și în imagini, fluxul sanguin și-a reluat imediat circulația normală, iar rezultatul excelent al acestor două proceduri se poate observa cu ochiul liber.

Imagini angiografice după procedura CTO și revascularizare cu baloane farmacologice active

Înainte de tratamentul intervențional, piciorul pacientului arăta ca în fotografia de mai jos. A doua zi după procedură, se poate observa cum degetele membrului inferior și-au recăpătat circulația normală. Pacientul se simte foarte bine și a fost externat a doua zi după procedură.

Înainte și după procedură

Revascularizarea ocluziilor totale cronice

Revascularizarea ocluziilor totale cronice este o procedură minim invazivă utilizată pentru a trata blocajele complete a fluxului de sânge în artere. Scopul acestei proceduri este de a restaura fluxul de sânge către țesuturile afectate și de a preveni progresia bolii.

Angioplastia periferică

Angioplastia periferică este o procedură minim invazivă care implică introducerea unui cateter cu un balon la capăt în artera afectată. Balonul este apoi umflat pentru a împinge placa de aterom împotriva pereților arteriali și a îngusta lumenul arterial.

Ambele proceduri sunt efectuate sub anestezie locală sau sedare și durează în medie de la 30 de minute la o oră.

Recuperarea după angioplastia periferică

Recuperarea post angioplastie este rapidă, cu disparația fenomenlor de claudicație intermitentă (crampe musculare la mers) și cu vindecarea leziunilor trofice de la nivelul membrelor inferioare (rănile apărute fin cauza fluxului sangvin deficitar).

Pentru pacienții care trec prin această procedură intervențională este important să urmeze cu strictețe recomandările medicului și să monitorizeze cu regularitate progresia afecțiunii pentru a se asigura că artera rămâne deschisă și fluxul de sânge este restaurat.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor