22 mai 2022

Obezitatea și bolile de inimă

Obezitatea și bolile de inimă

Articol medical scris de către Dr. Ioana Mureșan, Cardiologie clinică la MONZA ARES Cluj-Napoca

Cuprins

Ce înseamnă obezitatea? 

Obezitatea este definită ca o o creștere ponderală anormală, datorată unui exces de grăsime, cu impact important asupra stării de sănătate.

Cum clasificăm obezitatea?

Clasificarea obezității se realizează în funcție de indicele de masă corporală (IMC), reprezentat de formula: Greutate/Înălțime2; definim o greutate normală la o valoare a IMC-ului cuprinsă între 20-24.9. Astfel, pornind de la valoarea IMC de 25 denumim gradele obezității după cum urmează: 25-29.9- supraponere, 30-34.9- obezitate grad I, 35-39.9- obezitate grad II și peste 40- obezitate grad III sau morbidă.

Care sunt cauzele obezității?

Principala cauză a obezității este reprezentată de stilul de viață, implicând alimentația și activitatea fizică. De menționat că aproximativ 30% din cazurile de obezitate au la bază o tulburare de comportament alimentar. 

Istoricul medical al pacientului nu trebuie neglijat, factorii genetici având un rol important în această patologie. Alte cauze secundare ale obezității care trebuie excluse sunt în principal bolile endocrinologice.   

Care sunt complicațiile obezității în general?

Obezitatea reprezintă, în primul rând, un factor de risc cardiovascular,  bolile cardiovasculare fiind astfel una dintre cele mai importante complicații. Supraponderabilitatea sau obezitatea pot avea repercursiuni asupra tuturor aparatelor și sistemelor organismului, dintre care precizăm cele mai relevante: aparatul respirator, neurologic, osteo-articular,  gastro-intestinal, tegumentul. De asemenea, nu trebuie neglijat impactul psihologic asupra acestor pacienți în ceea ce privește stigmatizarea socială.

Care sunt complicațiile obezității asupra inimii?

Rolul important al obezității în patologia cardiovasculară se poate extinde de la complicații minore, chiar asimptomatice, cum este hipertensiunea arterială, până la cele amenințătoare de viață, precum cardiopatia ischemică cronică sau infarctul miocardic acut. De subliniat că substratul afectării cardiace și vasculare este reprezentat de aterosclerză, proces accelerat la pacienții obezi.

Cum putem preveni obezitatea?

Obezitatea a devenit o patologie tot mai frecventă, cu impact puternic psiho-social, astfel că prevenția ei reprezintă un punct de interes intens explorat. Fiecare individ este independent responsbil de prevenția obezității, în măsura în care se recomanda un stil de viață cât mai echilibrat. În ceea ce privește greutatea, alimentația reprezintă 80%, în timp ce activității fizice îi corespunde 20%.

Cum putem trata obezitatea?

În funcție de gradul obezității, există mai multe variante de tratament. În primul rând, toți pacienții ar trebui instruiți în ceea ce privește modificarea stilului de viață, sub îndrumarea unui medic dietetician/nutriționist și a unui psiholog. În cazul în care aceste metode nu funcționează, contrar eforturilor pacientului și a medicilor, sau în cazul pacienților cu obezitate morbidă, există disponibile măsuri chirurgicale de control al greutății.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor