Pacient cu ocluzii de grafturi aorto-coronariene și stenoză critică de trunchi coronarian stâng salvat prin implantarea de stent
Articol medical scris de către Dr. Adnan Mustafa, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Constanța, Constanta, Tulcea
Cazul pe care vi-l prezentăm este al unui pacient de 82 de ani, cu istoric coronarian care a suferit în trecut un triplu bypass aorto-coronarian (artera mamara interna stanga - artera descendentă anterioară, vena safenă internă - ram marginal I , vena safenă internă - artera circumflexă II). Atunci a suferit un infarct miocardic acut datorat leziunilor bicoronariene.
În cursul săptămânii trecute, pacientul a resimțit durere toracică acută, iar în urma investigațiilor efectuate a primit diagnosticul de angină pectorală instabilă. Ajuns în atenția medicilor ARES Constanța, aceștia au recomandat o coronarografie pentru a identifica zonele care produc simptomele resimțite de pacient.
Coronarografia este cea mai bună metodă de diagnostic a posibilelor stenoze de la nivelul arterelor care irigă inima cu sânge bogat în oxigen.
Echipa medicală formată din Dr. Adnan Mustafa, medic cardiolog intervenționist și Dr. Mihai Spălățelu, medic rezident a efectuat procedura de coronarografie care a evidențiat o stenoză critică subocluzivă de trunchi coronarian stâng de la ostium și ocluzia (blocarea completă) a tuturor grafturilor aorto-coronariene efectuate în 2006. Grafturile aorto-coronariene ocluzionate rămân fără soluție de repermeabilizare, motiv pentru care, medicul intervenționist a decis realizarea angioplastiei pe vasul nativ (trunchiul coronarian stâng la nivel ostial).
Angioplastia cu stent este o procedură salvatoare de vieți. Aceasta este o procedură minim invazivă prin care sunt lărgite arterele inimii îngustate sau blocate de plăcile de aterom. În majoritatea cazurilor, angioplastia duce la îmbunătățirea fluxului sangvin prin arterele coronare și la ameliorarea simptomelor cauzate de îngustarea sau blocarea acestora. În cazul unui atac de cord, această procedură reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de tratament. Comparativ cu bypass-ul coronarian, riscurile și costurile sunt mai mici. Nu sunt necesare incizii chirurgicale sau anestezie generală. Perioada de spitalizare va fi mai scurtă și vei putea reveni la activitățile normale mai repede.
În cazul pacientului nostru, procedura intervențională s-a finalizat cu bine, rezultatul este foarte bun și pacientul, după ce a fost supravegheat 24 de ore, a fost externat în stare foarte bună, cu recomandări medicale adecvate.
Articole mai noi
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
- Hemangiomul hepatic și opțiunile de tratament: Cazul tratat la MONZA ARES
- Revascularizarea prin dezobstrucție cronică - Dr. Adnan Mustafa
Articole mai vechi
- Procedura Jetstream, o șansă nouă pentru pacienții cu boală ocluzivă periferică
- ARES – centrul privat cu cele mai multe proceduri TAVI realizate în ultimii 10 ani. Peste 270 de implantări percutane de valvă aortică
- Pacientă de 25 de ani, tratată de fibromatoză uterină prin embolizare
- Leziuni de trunchi comun tratate la ARES Constanța
- Stenoza de bifurcație, diagnostic și tratament la ARES Constanța