29 octombrie 2024

Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi

Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi

Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Avertisment: Conținut cu impact vizual puternic

În acest articol, veți găsi imagini care pot conține conținut grafic și pot avea un impact emoțional puternic. Vizualizarea lor este recomandată doar persoanelor care sunt pregătite pentru conținut sensibil. Vă rugăm să evitați vizualizarea dacă sunteți susceptibil la imagini grafice sau dacă acest tip de conținut vă poate afecta emoțional.

Ce ar trebui să știu despre boala arterială periferică?

Boala arterială periferică (BAP) este o afecțiune care afectează circulația sângelui în membrele inferioare și poate avea un impact major asupra sănătății tale, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp. Dacă simți dureri la picioare sau ai probleme în timpul mersului, este posibil să suferi de această boală fără să știi.

Povestea pacientei tratate dr Dr. Nicolae Cârstea

Astăzi, vom explora povestea unei paciente de 74 de ani care a trecut printr-o situație dificilă, dar care a reușit să își îmbunătățească semnificativ starea de sănătate după un tratament corect și intervenții medicale minim invazive. Prin povestea ei, vei înțelege mai bine ce este boala arterială periferică, care sunt simptomele și cum se poate trata.

Simptomele care nu trebuie ignorate

Pacienta noastră a început să observe probleme serioase la nivelul piciorului drept: degetele 3 și 4 au început să se înnegrească, semn clar de necroză (moartea țesutului).

Durerile persistente la nivelul piciorului drept i-au afectat capacitatea de a merge, lucru care a alarmat-o. Deși avea deja un istoric de diabet, hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare, nu își dădea seama de gravitatea situației până când a fost necesară intervenția de revascularizare cu balon menită să salveze circulația la nivelul membrului afectat. Această intervenție a fost programată în cadrul altei instituții medicale, însă procedura de revascularizare a arterei tibiale posterioare, cea care ar fi trebuit să alimenteze cu sânge degetele necrozate, nu a reușit. Piciorul pacientei nu se vindeca, aceasta avea dureri în continuare și boala periferică avansa.

Așadar, dacă simți durere la picioare sau observi modificări ale culorii pielii,ulcerații sau necroze, nu aștepta! Acestea ar putea fi semne că suferi de boala arterială periferică.

Ce este boala arterială periferică?

Boala arterială periferică apare atunci când arterele care transportă sângele către picioare se blochează sau se îngustează din cauza acumulării de plăci de colesterol. Această afecțiune este frecvent întâlnită la persoanele cu factori de risc precum:

Pacienta noastră prezenta toți acești factori de risc și, în plus, suferea de fibrilație atrială (o tulburare a ritmului cardiac), ceea ce a făcut ca boala să progreseze rapid și să necesite o intervenție complexă.

Cum se tratează boala arterială periferică?

După ce a fost diagnosticată cu ocluzie arterială severă (blocaj), în urma unei ecografii doppler arterială la internarea în spital efectuată de dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog, pacientei i-a fost recomandată procedura dezobstrucție periferică și angioplastie. Acest tratament a presupus deschiderea arterelor blocate și inserția a două stenturi pentru a menține arterele deschise. În plus, s-a folosit un balon special, farmacologic activ, pentru a restabili și a menține fluxul sanguin în artera tibială posterioară. În imaginile angiografice de mai jos, poți observa vasele de sânge îngustate care nu permiteau sângelui să circule și să irige corespunzător țesutul piciorului.

null

null

null

Intervenția efectuată de dr. Nicolae Cârstea, medic cardiolog interventionist cu experiență vastă în dezobstrucțiile periferice, a fost un succes, iar circulația sanguină în picior a fost îmbunătățită. În doar câteva zile, pacienta a început să simtă ameliorarea durerilor, iar riscul de complicații majore (cum ar fi amputarea) a scăzut semnificativ. Iar aspectul membrului la o lună după intervenție arată beneficiile acestei proceduri.

null

Care sunt recomandările după intervenție?

Tratamentul nu se termină odată cu intervenția minim invazivă de dezobstrucție despre care poți afla mai multe aici. Pacienta a primit recomandări stricte de la medicul curant, Dr. Cristina Hăbudeanu, medic specialist cardiolog pentru a-și menține starea de sănătate și pentru a preveni o nouă ocluzie arterială:

  • Medicație anticoagulantă și antitrombotică pentru prevenirea formării cheagurilor
  • Ecografii Doppler periodice pentru monitorizarea stării arterelor la 3, 6 și 12 luni
  • Regim alimentar echilibrat, cu reducerea sării și grăsimilor saturate, pentru a menține colesterolul sub control
  • Scădere ponderală treptată pentru a reduce stresul asupra inimii și a arterelor
  • Urmărirea strictă a diabetului zaharat și a nivelului de colesterol

Pacienta urmează acum aceste sfaturi și se află sub supravegherea medicilor pentru a se asigura că sănătatea ei rămâne stabilă.

Ce poți face dacă ai simptome similare?

Boala arterială periferică poate fi gestionată eficient dacă este descoperită la timp. Dacă ai unul sau mai mulți dintre factorii de risc amintiți – cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau un stil de viață sedentar – este esențial să îți monitorizezi sănătatea și să acționezi rapid dacă observi simptome precum:

  • Dureri la nivelul picioarelor, mai ales în timpul mersului
  • Piele palidă sau albăstruie pe picioare
  • Leziuni care nu se vindecă sau necroză (moartea țesutului)

Prevenția și intervenția rapidă sunt cheia pentru a evita complicațiile grave, cum ar fi amputația. Dacă observi aceste semne, programează-te la medic și cere un consult specializat, inclusiv o ecografie Doppler pentru a evalua circulația sângelui în picioare.

null

Concluzie

Boala arterială periferică este o afecțiune gravă, dar tratabilă. Povestea acestei paciente ne arată cât de importantă este diagnosticarea timpurie și tratamentul corect pentru a evita complicațiile majore. Cu un plan de tratament bine stabilit, schimbări în stilul de viață și monitorizare constantă, este posibil să îți îmbunătățești sănătatea și să te bucuri de o viață activă și fără dureri.

Dacă ai orice îndoială cu privire la sănătatea ta cardiovasculară, nu ezita să consulți un specialist. Prevenția și tratamentul corect îți pot salva viața!

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor