Prima angioplastie periferică efectuată la Tulcea, rezultat bun pentru pacient
Cuprins
- Boala arterială periferică, pe scurt
- Primul caz tratat la ARES Tulcea
- Arteriografie periferică
- Angioplastie de picior
- Recomandări medic
Boala arterială periferică, pe scurt
Una dintre afecțiunile frecvente care afectează membrele inferioare și, mai rar, membrele superioare, poartă denumirea de boală arterială periferică. Cauza principală a acestei afecțiuni este ateroscleroza, mai exact, depunerea depozitelor de grăsime la nivelul pereților vaselor de sânge. În timp, fără tratament și fără schimbarea stilului de viață, această boală conduce la îngustarea arterelor respective și îngreunează fluxul de sânge. Netratate, leziunile avansează și ajung să producă modificări importante care pot cauza, în cele din urmă, amputația membrelor afectate.
Primul caz tratat la ARES Tulcea
Vă prezentăm astăzi cazul primului pacient tratat de această afecțiune la centrul de cardiologie intervențională ARES din Tulcea, un pacient de 62 de ani care s-a adresat echipei medicale din Spitalul Județean Tulcea pentru că avea dureri la nivelul membrului inferior drept chiar și în repaus, fără să depună vreun efort.
Pacientul risca să îi fie amputat întregul picior, însă datorită colaborării strânse dintre medicul chirurg și medicul cardiolog intervenționist, echipa medicală a decis abordarea intervențională a cazului.
Dr. Leonard Licheardopol a efectuat o arteriografie la nivelul membrului afectat și a constatat că leziunile descoperite la acest nivel pot fi tratate intervențional prin angioplastie cu balon.
Arteriografie periferică
Arteriografia efectuată în sala de angiografie ARES din Tulcea a arătat că artera femurală superficială era afectată de depuneri de grăsime și sângele nu putea să circule la acest nivel. Astfel, dr. Leonard Licheardopol a efectuat în premieră la ARES Tulcea o angioplastie periferică cu balon pentru a trata îngustările arteriale.
Angioplastie de picior
Angioplastia de arteră periferică este un tratament intervențional care constă în dilatarea arterei înfundate cu un balonaș și, dacă este necesar, implantarea unui stent menit să mențină vasul respectiv deschis pentru ca sângele să poată circula normal.
În cazul prezentat astăzi, s-a putut realiza cu succes dilatarea vasului îngustat cu balon astfel încât, așa cum se poate observa și în imaginile de mai jos, circulația sângelui a fost redată cu succes, iar pacientul a fost salvat de la amputația întregului picior.
Pacientul se simte bine și va urma un program de recuperare conform recomandărilor medicale ale doctorilor.
Recomandări medic
Recomandarea medicului intervenționist pentru pacienții cu boala arterială periferică este aceea de a solicita ajutorul medicilor înainte de a fi prea târziu. O consultație timpurie poate schimba un prognostic grav.
Pe măsură ce boala arterială periferică avansează și arterele se îngustează, simptomele bolii arteriale periferice variază. De regulă, pacienții simt durere musculară moderată sau chiar severă, în timpul mersului sau a efortului fizic ce pune presiune pe membrele inferioare. Aceste dureri sunt cauzate de lipsa de oxigen necesar pentru funcționarea normală a mușchilor.
Fără un diagnostic corect și fără tratament, arterele nu vor mai transporta suficient sânge, iar durerea devine permanentă, crescând în intensitate. Dacă arterele ajung să fie îngustate complet, iar leziunile să devină sever calcificate, o astfel de afecțiune poate duce la amputația membrelor.
Pacienții cu simptome de boală arterială periferică se pot adresa medicilor pentru efectuarea unui consult de rutină care să implice o ecografie doppler de artere. Această investigație poate diagnostica din timp afectarea vaselor de sânge și poate direcționa pacientul spre un tratament corespunzător.
Citește mai multe despre boala arterială periferică și tratamentul intervențional, aici.
Articole mai noi
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
- Primul caz din România de implantare transcateter a unei proteze biologice în valva mitrală nativă pentru stenoza severă calcificată (MAC)
- Hemangiomul hepatic și opțiunile de tratament: Cazul tratat la MONZA ARES
- Revascularizarea prin dezobstrucție cronică - Dr. Adnan Mustafa
Articole mai vechi
- 5% dintre copiii evaluați în cadrul campaniei Nicio Zi Fără Joacă, depistați cu afecțiuni cardiace
- Dr. Iulian Călin este noul director medical al centrului ARES din Spitalul Monza
- Tratamentul endovascular al disectiei carotidiene
- Proceduri hibrid pentru inimă efectuate de HeartTeam
- Durerea toracică, semn că inima este în suferință