7 mai 2019

Recuperarea după coronarografie

Recuperarea după coronarografie

Articol medical scris de către Dr. Dan Deleanu, Cardiologie intervențională la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Angiografia coronariană sau coronarografia este o procedură medicală prin care se poate diagnostica o boală coronariană, prin identificarea precisă a locurilor în care arterele coronare sunt îngustate.

Ce presupune și cât durează coronarografia?

 

Angiografia coronariană durează, în medie, 30 de minute, perioadă în care pacientul este conștient, pentru că intervenția se efectuează cu anestezie locală la locul în care urmează să fie introdus cateterul și uneori cu ajutorul unui sedativ, care va ajuta pacientul să se relaxeze.

Puncția poate fi realizată fie la încheietura mâinii, fie la baza coapsei, adică zona inghinală. Acolo, medicul face o înțepătură prin care va trece un tub subțire și flexibil, numit cateter.

Acesta are rolul de a transporta substanța de contrast pe care medicul o va injecta pentru vizualizarea arterelor coronare. Substanța de contrast conține iod și permite o vizualizare corectă a zonei din jurul inimii, cu ajutorul razelor X.

Dacă în timpul intervenției sunt observate îngustări ale arterelor, care limitează fluxul sanguin, se va continua cu procedura de angioplastie coronariană. Aceasta reprezintă dilatarea vaselor îngustate cu ajutorul unui balon sau a unui sau mai multe stenturi. Medicul va insera în locurile îngustate un balon cu dimensiuni foarte mici, care măsoară un diametru de 1.5 până la 2.5 milimetri, pe care mai apoi îi va umfla, pentru a lărgi vasul.

În cazul dilatării cu stent, în locul îngustat va fi introdus un dispozitiv de forma unui arc de pix, care își va extinde dimensiunea din interiorul arterei până la o un diametru care să permită fluxul normal al sângelui în interiorul acesteia.

 

Ce se întâmplă după o coronarografie?

 

Cateterul urmează să fie scos imediat după finalizarea procedurii explicate anterior.  Indiferent de locul puncției, la mână sau la picior, la finalul procedurii se va face un pansament compresiv. 

Pacientului care a trecut printr-o astfel de intervenție îi este recomandat repausul pentru o scurtă perioadă, la pat. Medicii vor măsura constant tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Deseori, se pot administra și analgezice, pentru diminuarea durerilor care pot apărea la locul de puncție. De obicei, pacienții care trec printr-o astfel de procedură medicală sunt supravegheați întreaga noapte.  A doua zi aceștia urmează a fi externați, dacă nu apar complicații.

 

Recuperarea după angiografia coronariană (coronarografie)

 

În cazul în care pacientul nu are o activitate solicitantă la locul de muncă, eventual dacă este ferit de eforturi fizice sau un nivel de stres ridicat, acesta poate reveni la slujbă după câteva zile de la coronarografie.

Ridicarea greutăților sau mișcările solicitante sunt interzise în prima săptămână de la intervenție.

Dacă procedura de coronarografie a fost urmată de angioplastie, perioada de recuperare a pacientului se poate prelungi până la câteva săptămâni de repaus total.

 

Medicii vor prescrie tratamente pacienților care au trecut printr-o coronarografie pentru cel puțin primele șase luni de la intervenție. Aceste tratamente presupun administrarea medicamentelor antiplachetare, așa cum sunt aspirina sau clopidogrelul.

Durata tratamentului de recuperare poate fi diferită, în funcție de stentul implantat și de starea de sănătate a pacientului.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor