2 mai 2019

Despre Coronarografie - ce este și cât durează o astfel de procedură?

Despre Coronarografie - ce este și cât durează o astfel de procedură?

Articol medical scris de către Dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog la ARES Bucuresti

Cuprins

Află imediat costurile acestei proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Despre coronarografie:

Coronarografie : procedură medicală unică ce permite verificarea precisă a condițiilor de sănătate a arterelor care alimentează inima. Prin intermediul acesteia, este posibilă depistarea îngustărilor vaselor de sânge, care poartă numele de stenoze.

În cazul prezenței acestor sugrumări ale arterelor, fluxul sanguin al mușchiului cardiac poate fi redus, ceea ce poate determina instalarea unor dureri toracice, care poartă numele de angină pectorală. Așadar, prin efectuarea coronarografiei, medicul intervenționist poate identifica existența îngustărilor la nivelul arterelor coronare, dar și extensia și severitatea acestora.

Coronarografia – cine trebuie să o efectueze?

Coronarografia poate fi făcută doar în urma examinării de specialitate de către un medic cardiolog, prin stabilirea unui diagnostic. În urma simptomelor indicate de către pacient, specialistul va efectua teste de diagnostic și va decide dacă este sau nu cazul pentru procedura de coronarografie.

La ARES ai propriul tau consultant medical

Completeaza formularul si iti va raspunde la orice intrebare.

Pregătirea pentru coronarografie

 

Pacientului îi este indicată abstinența de la consumul de alimente sau lichide în ziua în care este programată coronarografia. Purtatul ochelarilor de vedere, a brățărilor sau a altor accesorii sunt nepermise în timpul procedurii propriu-zise. Cu câteva zile înainte de începerea coronarografiei, pacientului îi vor fi făcute câteva teste de compatibilitate cu substanța de contrast. Această substanță conține iod și urmează să fie administrată în timpul procedurii. În cazul în care se va descoperi faptul că pacientul este alergic la substanța de contrast, se va efectua desensibilizarea acestuia la substanța de contrast. Cu trei zile înainte de efectuarea coronarografiei i se va administra un tratament cu corticosteroizi și antihistaminice.

La ARES ai propriul tau consilier medical

La ARES ai propriul tau consilier medical

031 82 82 328

Suna-l si afla raspunsurile la orice intrebare!

Ce presupune o procedură de coronarografie?

 

Coronarografia urmează să fie făcută într-un laborator de angiografie, într-un ambient steril, în care se află un angiograf, adică aparatura specială pentru acest tip de investigație medicală, care folosește raze X. Procedura poate dura între 30 și 45 de minute.

Pacientul va sta întins pe toată perioada efectuării coronarografiei și va fi în permanență conștient, putând comunica cu medicul care efectuează procedura. De asemenea, acesta va fi acoperit cu un câmp steril și doar zona inghinală sau zona radială vor rămâne libere.

Medicul intervenționist va alege cea mai bună formă de anestezie locală, realizată cu Xilină 1%, fie în zona inghinală, fie la încheietura mâinii. Când anestezia va fi complet instalată, medicul va efectua o puncție arterială cu un ac special. Prin acesta  va introduce o canulă în artera care urmează a fi analizată.

Cu ajutorul unor sonde, care mai poartă numele de catetere, se va avansa până la originea arterelor inimii, sub control radioscopic. Medicul va putea observa, în urma injectării cu substanța de contrast, eventualele blocaje de la nivelul arterelor coronare. 

Chiar în timpul efectuării acestei proceduri, pacientul va afla de la medicul cardiolog care este diagnosticul precis. În cazul în care sunt observate obstacole care blochează curgerea normală a sângelui, tratamentul imediat va fi cel de efectuare a unei angioplastii cu balon și implantarea unui stent.

Când coronarografia se va finaliza, canula arterială va fi îndepărtată, iar zona puncționată va fi presată cu dispozitive speciale timp de 20 de minute. Astfel,  riscul de hemoragie este eliminat. Pacientul va trebui să poarte timp de 24 de ore de la finalizarea procedurii un pansament compresiv. În acest fel, se vor elimina și riscurile formării hematoamelor la nivel local.

 

Riscuri ale coronarografiei

 

Deși sunt extrem de rare, de 1%, riscurile unei coronarografii ar putea fi:

  • formarea unui hematom
  • apariția unor vânătăi
  • alergia la substanța de contrast
  • aritmie

Riscul vital al unei coronarografii este de 1 la mie. Celor mai mulți dintre pacienții (mai exact un procent de 70%) care prezintă stenoze coronariene critice le este indicată angioplastia coronariană cu balon și stent. Restul de 30% dintre cei care suferă de această problemă ajung pe masa de operație, pentru o intervenție de by-pass aorto-coronarian.

Acesta este un articol medical

Mai multe despre procedură aici: Coronarografie

Recuperarea după coronarografie

În cazul în care pacientul nu are o activitate solicitantă la locul de muncă, eventual dacă este ferit de eforturi fizice sau un nivel de stres ridicat, acesta poate reveni la slujbă după câteva zile de la coronarografie.

Ridicarea greutăților sau mișcările solicitante sunt interzise în prima săptămână de la intervenție.

Dacă procedura de coronarografie a fost urmată de angioplastie, perioada de recuperare a pacientului se poate prelungi până la câteva săptămâni de repaus total. Medicii vor prescrie tratamente pacienților care au trecut printr-o coronarografie pentru cel puțin primele șase luni de la intervenție. Aceste tratamente presupun administrarea medicamentelor antiplachetare, așa cum sunt aspirina sau clopidogrelul.

Durata tratamentului de recuperare poate fi diferită, în funcție de stentul implantat și de starea de sănătate a pacientului.

Call Center031 9300

SOM - Enayati

Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești nr 8A

ARES Pitesti - Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu 2A
Pitesti - Arges, Incinta Spitalului Muntenia Hospital

Cluj

Bld. Republicii nr. 8
Cluj Napoca

ARES Constanta - SCJU Constanta

Bulevardul Tomis 145,
Constanta, Incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Constanta

ARES - Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27
Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Tulcea

Str. 1848, nr. 32 , Tulcea

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.