23 septembrie 2019

Regim alimentar după interventia de implantare de stent

Regim alimentar după interventia de implantare de stent

Articol medical scris de către Dr. Irina Macovei Dorobanțu, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti

Cuprins

Introducere

Implantarea de stent reprezintă tratamentul optim recomandat pacienților diagnosticați cu blocaje la nivelul vaselor de sânge ale inimii. Această procedură va reda fluxul de sânge și va ajuta artera să rămână deschisă. Boala coronariană nu este o afecțiune care se vindecă de la sine, dar starea pacientului se va îmbunătăți considerabil după angioplastia coronariană cu balon și stent. 

 După procedura de implantare de stent, schimbarea stilului de viață al pacientului este obligatorie. Renunțarea la fumat și efectuarea regulată a exercițiilor fizice moderate vor fi primii pași pe care acesta trebuie să îi facă. Extrem de important este și regimul alimentar prin adoptarea unei diete sănătoase. Care sunt produsele la care un pacient care a trecut printr-o interventie de implantare de stent trebuie să renunțe? 

 

 

Regim – Fără fast-food sau sucuri din comerț

 

Covrigeii, produsele de cofetărie sau patiserie, dulciurile ambalate, chips-urile sau biscuiții conțin o cantitate foarte mare de grăsimi hidrogenate. Acestea nu sunt compatibile cu un regim de viață sănătos. Inima și sistemul cardiovascular au de suferit din cauza grăsimilor hidrogenate.  Acestea trebuie eliminate complet din alimentație, mai ales după o intervenție de montare a unui stent. 

 

De asemenea, aceste produse conțin o cantitate ridicată de sare. Sodiul este în strânsă legătură cu tensiunea arterială mare, așadar produsele alimentare care conțin sare ar trebui scoase de pe lista de cumpărături. Specialiștii recomandă să nu depășiți consumul a 2.300 de miligrame de sare pe zi sau de 1.500 de miligrame pe zi, în cazul în care tensiunea arterială este foarte ridicată. 

 Fără prăjeli

Poate părea dificil să țineți un regim alimentar și să renunțați complet la mâncarea procesată prin prăjire, mai ales dacă afecțiunile de inimă se instalează la o vârstă mai înaintată. Varianta sănătoasă pentru gătirea produselor preferate este sotarea acestora în puțin ulei de măsline de calitate sau pregătirea lor prin fierbere sau coacere la cuptor.

 Fără alimente bogate în colesterol sau sodiu

Mâncarea procesată este foarte dăunătoare pentru întreg sistemul vascular al organismului, fiind bogată în colesterol sau sodiu. Pacienții care au trecut printr-o intervenție de implantare de stent sunt îndrumați să verifice pe ambalajele produselor pe care le cumpără cantitatea de sodiu (sare) și colesterol (grăsimi). Produse precum untul, untura sau margarina NU trebuie să se regăsească în regimul alimentar al unei persoane cu probleme de inimă. 

 

Alternativele la produsele menționate anterior sunt:

  • uleiul de cocos
  • uleiul de avocado
  • uleiul de măsline
  • uleiul de nuci
  • uleiul de susan sau in.  

Nucile, măslinele și avocado sunt binevenite în alimentație, dacă sunt consumate în porții mici. 

Regim – Alimente recomandate după operația de stent

Dacă anterior am menționat doar metodele de gătire sau ingredientele nerecomandate, e necesar să precizăm care sunt alimentele hrănitoare și de mare ajutor imediat după operația de stent. Cantitățile exprimate mai jos se referă la alimentația pentru o săptămână.

 

  • 100 g de pește slab
  • 3 porții a câte 30 g de cereale integrale
  • 4 porții de nuci sau semințe
  • 2 porții de carne
  • 20 porții de fructe și/sau legume 

 

Carnea slabă, eventual dintr-o sursă sigură, albușul de ou, supele nesărate și bulionul preparat în casă sunt alte alimente recomandate în regimul alimentar de după operația de stent. Porțiile mici și dese sunt de preferat, în locul meselor îmbelșugate, dar mai rare. Iar cel puțin opt pahare cu apă băute zilnic vor face recuperarea mult mai ușoară.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună