Coronarografia - Riscuri

Coronarografia - Riscuri

Coronarografia – când se realizează?

Pacienții cu probleme de inimă care sunt fumători, au fost diagnosticați cu diabet zaharat, au un nivel al colesterolului crescut ori suferă de hipertensiune arterială pot fi îndrumați de către medicul cardiolog să apeleze la procedura de coronarografie. În urma unui consult amănunțit, specialistul poate recurge la această intervenție mai ales în cazul pacienților care:

 

  • acuză dureri toracice care se intensifică la efort, frig sau în stare de repaus
  • în cazul unui efort fizic, au leșinat sau și-au pierdut complet starea de cunoștință
  • au avut un rezultat anormal pe eletrocardiogramă
  • au suferit un infarct miocardic sau un preinfarct

 

Coronarografia necesită internare?

 

Chiar dacă coronarografia este realizată sub anestezie locală, internarea pentru 24 de ore este necesară. Motivul îl reprezintă necesitatea de repaus total a pacientului și supravegherea medicală după intervenție.

 

Ce presupune coronarografia?

 

Coronarografia va fi realizată în laboratorul de angiografie. Medicul intervenționist va stabili locul puncției arteriale, care poate fi la încheietura mâinii sau în zona inghinală. După anestezia locală, medicul va monta o teacă arterială la locul punției. Prin această teacă va introduce sonde cu care va avansa până la originea arterelor inimii. O dată ajuns la nivelul arterelor coronare, medicul va injecta  substanță de contrast pe bază de iod. Rolul acesteia este de îl ajuta să identifice eventualele îngustări ale vaselor de sânge. Imaginile furnizate de angiograf îl vor ajuta pe medicul cardiolog intervenționist să pună un diagnostic corect. Astfel va putea recomanda un tratament potrivit. 

Imediat după finalizarea procedurii, asistenta medicală va realiza o compresie fermă a locului în care a fost realizată puncția arterială. Această acțiune elimină riscul unei hemoragii. Toată această investigație poate dura între 30 și 45 de minute. 

 

Riscuri ale coronarografiei

 

Pacientul urmează să primească toate informațiile necesare de la cadrele specializate înainte de efectuarea coronarografiei. Acesta va efectua o serie de investigații preliminare procedurii, printre care hemograma, funcția renală, probe de coagulare, electrocardiograma și ecografia cardiacă. Se va recomanda și un test de intoleranță la substanța de contrast care urmează să fie administrată în timpul coronarografiei. 

Riscurile unei coronarografii sunt extrem de reduse, de 1%, și sunt reprezentate de posibilitatea formării unor hematoame sau de declanșarea unor sângerări la locul puncției arteriale. Riscul vital al coronarografiei este de cel mult 1 la mie.

 

La Centrele Ares am realizat zece intervenții în premieră în România și am salvat peste 10.000 de inimi, grație medicilor care au petrecut peste 30.000 de ore în sala de angiografie. Inima ta merită sfatul celor mai buni specialiști, așa că apelează la noi cu încredere!

Call Center031 9300

Spitalul Monza

Str. Tony Bulandra nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Spitalul Ponderas

Bld. Nicolae Caramfil nr. 85A, Sector 1, Bucuresti, incinta Spitalului PONDERAS

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.