Ce facem când arterele inimii sunt sever calcifiate? Apelăm la rotablație.
Cuprins
Infarctul miocardic
Cu toții știm că cel mai periculos eveniment cardiac este infarctul. Acest eveniment major se întâmplă atunci când circulația sângelui din arterele care alimentează inima ajunge să fie întreruptă sau complet blocată. Mușchiul cardiac din zona nealimentată nu mai primește sânge bogat în nutrienți și oxigen și începe să moară.
Angioplastie coronariană
Pentru a putea salva viața pacientului, medicii recurg la procedura denumită angioplastie coronariană. Această procedură este efectuată cu anestezie locală și presupune, după inserarea unei sonde subțiri până la nivelul blocajului arterial, dilatarea arterei respective cu un balon special. În funcție de severitatea stenozei, medicii pot implanta și un stent metalic menit să mențină activă circulația sângelui din zona inițial blocată.
Rotablație
Dar netratate la timp, anumite stenoze ajung să fie atât de sever calcifiate încât pentru a putea reda circulația sângelui prin arteră medicii trebuie să introducă un rotablator. Ce înseamnă asta?
Rotablatorul este o sondă subțire prevăzută în vârf cu un device oval, îmbrăcat în microcristale de diamant. Această sondă este înaintată prin artere până la nivelul blocajului și aici, prin rotație, descompune calciul și placa de aterom de pe pereții arterei. Calciul este dezintegrat în particule foarte fine care sunt preluate în circulația sangvină, iar circulația normală este redată. Pentru a evita reîngustarea arterei respective, medicul implantează un stent metalic.
Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările despre procedură!
Miruna Moise, Ares Helper
Miruna Moise îți răspunde la toate întrebările despre procedură!
Miruna Moise, Ares Helper
Caz tratat de artere sever calcificate
Astăzi vă prezentăm un astfel de caz. La centrul ARES din Constanța, pacientul nostru în vârstă de 76 de ani s-a prezentat la UPU cu un episod de durere precordială resimțită în ziua anterioară în urma unui efort intens. Durerea a fost însoțită de greață persistentă și un puseu hipertensiv. Investigațiile efectuate au indicat necesitatea unei coronarografii.
Doctorul Nicolae Cârstea, medic cardiolog intervenționist la ARES Constanța, a efectuat coronarografia și a conluzionat că pe artera coronară dreaptă exista o depunere semnificativă de grăsime (fig 1), iar pe artera descendentă anterioară există o îngustare de 95% a vasului de sânge (fig.2).
Practic, 5% din vasul respectiv era folosit pentru irigarea mușchiului inimii. Fără tratament, pacientul risca un eveniment cardiac major, un infarct miocardic acut care i-ar fi putut pune viața în pericol.
Pentru a reda circulația sângelui în artera coronară dreaptă, doctorul Nicolae Cârstea a efectuat dilatarea cu balon și ulterior, implantarea de stent. Rezultatul se poate vedea în imaginile de mai jos.
Pentru stenoza severă din artera descendentă anterioară, medicul intervenționist a apelat la procedura de rotablație.
În imagine se poate observa device-ul oval pe care medicul îl înaintează în arteră pentru a dezintegra calciul de pe pereții acesteia. După ce vasul este eliberat, dilată zona cu balon și implantează stentul metalic. (fig. 3)
Rezultatul procedurii prezentate astăzi este un succes ceea ce înseamnă că pacientul nostru este în afara pericolului de a suferit un infarct miocardic(fig.4, fig.5).
Bineînțeles, după o astfel de procedură, pacienții rămân sub supraveghere medicală și ulterior, sunt externați cu recomandări și tratament medicamentos.
Vrei să afli mai multe informații despre rotablație? Intră pe pagina dedicată acestei proceduri – Rotablatie coronariană sau completează formularul de contact de mai jos și noi te vom contacta în cel mai scurt timp.
Articole mai noi
- Dr. Nicolae Cârstea: TAVI și angioplastie cu stenturi, pacient de 92 de ani
- Hemangiom la copii: cauze, simptome, diagnostic și opțiuni de tratament
- Stopul cardio-respirator: cauze, simptome si opțiuni de tratament
- Primul implant de valvă aortică SAPIEN 3 Ultra RESILIA într-un spital privat din România
- Pacientă diagnosticată cu boală arterială periferică stadiul IV Fontaine, tratată fără tăieturi
Articole mai vechi
- Tratamentul infarctului miocardic la Tulcea
- Tratamentul endovascular al gonartrozei de grad mediu-avansat
- Prima angioplastie periferică efectuată la Tulcea, rezultat bun pentru pacient
- 5% dintre copiii evaluați în cadrul campaniei Nicio Zi Fără Joacă, depistați cu afecțiuni cardiace
- Dr. Iulian Călin este noul director medical al centrului ARES din Spitalul Monza