Bolile valvelor inimii - cauze, simptome tratament
Publicat: 29 noiembrie 2019
Ultima actualizare: 17 iulie 2024
Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti
Cuprins
- Cum funcționează valvele inimii?
- Tipuri de boli ale valvelor inimii
- Cauzele bolilor valvelor cardiace
- Simptomele bolilor valvelor cardiace
- Tratamentul bolilor valvelor inimii
Cum funcționează valvele inimii?
Sângele vine încărcat cu oxigen prin venele pulmonare, în atriul stâng. Din acest loc, ajunge apoi în ventriculul stâng, de unde este trimis în aortă, artera care transportă sângele în întregul organism. După ce se efectuează schimbul de gaze la nivelul celulelor, dioxidul de carbon este preluat și transportat de sângele venos înapoi la inimă, în atriul drept. Ulterior, acesta trece în ventriculul drept, de unde este transportat spre plămâni pentru reoxigenare, prin trunchiul arterei pulmonare.
Pentru ca sângele să poată fi vehiculat corespunzător în timpul circulației, este nevoie de prezența unor membrane care să asigure trecerea sângelui dintr-o cavitate în alta, dar să împiedice întoarcerea sângelui în cavitatea din care a fost expulzat. Aceste membrane se numesc valve cardiace, sunt în număr de 4 și sunt localizate diferit la nivelul cordului:
- Valvele atrioventriculare – valva mitrală (bicuspidă) și valva tricuspidă. Valva mitrală se găsește între atriul stâng și ventriculul stâng, iar valva tricuspidă este situată între atriul drept și ventriculul drept.
- Valvele semilunare – valva aortică și valva pulmonară. Valva aortică se află la intersecția dintre ventriculul stâng și artera aortă. Valva pulmonară se găsește între ventriculul drept și artera pulmonară.
Tipuri de boli ale valvelor inimii
Bolile acestor valve afectează circulația sangvină și cauzează complicații. Bolile valvelor inimii sunt de mai multe tipuri. Fie valvele sunt îngustate, ceea ce afectează ejecția sângelui, fie acestea nu se închid complet, ceea ce cauzează întoarcerea sângelui.
- Insuficiența (regurgitarea) aortică – valva aortică nu se închide complet, așadar sângele se întoarce din aortă în ventriculul stâng în diastolă.
- Stenoza aortică – îngustarea orificiului valvei aortice duce la îngreunarea ejecției sângelui în aortă în timpul sistolei.
- Prolapsul de valvă mitrală – o parte din valvă sau întreaga valvă pătrunde în atriul stâng în sistolă.
- Insuficiența (regurgitarea) mitrală – defectul valvei mitrale determină întoarcerea sângelui din ventriculul stâng în atriul stâng în sistolă.
- Stenoza mitrală – îngustare la nivelul orificiului valvei mitrale, care cauzează o dificultate în circulația sângelui de la atriul stâng spre ventriculul stâng.
- Insuficiența (regurgitarea) pulmonară – valva pulmonară nu se închide complet. Sângele se întoarce din artera pulmonară în ventriculul drept în diastolă.
- Stenoza pulmonară – orificiul valvei pulmonare este îngustat, ceea ce îngreunează expulzia sângelui în artera pulmonară în sistolă.
- Insuficiența (regurgitarea) tricuspidiană – valva tricuspidă nu se închide complet. Sângele se întoarce din ventriculul drept în atriul drept în sistolă.
- Stenoza tricuspidiană – valva tricuspidă are orificiul stenozat. Circulația dinspre atriul drept spre ventriculul drept este îngreunată.
Aceste afecțiuni duc la o disfuncție a inimii. Practic, mecanismul acesteia este degradat.
Cauzele bolilor valvelor cardiace
De obicei, bolile valvelor cardiace sunt prezente încă de la naștere (defecte congenitale). Fie acestea au fost moștenite, fie în timpul dezvoltării organelor fătului a apărut o problemă care a cauzat defectul respectiv. Spre exemplu, valvele nu s-au dezvoltat complet în timpul creșterii intrauterine.
Totuși, există și cazuri în care aceste boli pot fi dobândite pe parcursul vieții, fiind favorizate de:
- Endocardită
- Febra reumatică
- Infarct de miocard
- Sindromul carcinoid
- Utilizarea anumitor medicamente
- Radioterapia (utilizată în tratamentul cancerului)
Simptomele bolilor valvelor cardiace
Simptomele acestor afecțiuni sunt deseori asociate cu cele ale insuficienței cardiace. Acestea se manifestă prin:
- Dificultăți de respirație – respirație greoaie, scurtă în timpul activității fizice
- Durere toracică
- Dureri de cap
- Oboseală
- Leșin
- Amețeală
- Creștere în greutate
- Ritm cardiac neregulat
- Umflarea picioarelor sau abdomenului
- Murmur cardiac (suflu sistolic) – sunet perceput cu ajutorul stetoscopului
Complicațiile bolilor valvelor cardiace pot fi: insuficiența cardiacă, aritmiile, formarea cheagurilor de sânge, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard. Acestea cresc riscul de deces al bolnavului.
Tratamentul bolilor valvelor inimii
Tratamentul bolilor valvelor inimii poate include administrarea unor medicamente (anticoagulante, beta blocante, antitrombotice, antibiotice în cazul infecțiilor), care să minimizeze riscurile de a dezvolta complicațiile asociate acestor afecțiuni (de exemplu, formarea cheagurilor de sânge).
În cazurile grave, este necesar tratamentul chirurgical de reparare sau înlocuire a valvei afectate.
În prezent, există și metode de tratament mai blânde pentru organism, și anume tratamentele intervenționale. Valvuloplastia cu balon este o tehnică minim-invazivă de lărgire a orificiului valvular. Medicul introduce catetere (tuburi foarte subțiri) prin sistemul de artere, după efectuarea unei puncții la nivelul plicii inghinale. Apoi, este inserat un balon care este umflat pentru lărgirea acestei zone. Metoda nu lasă cicatrici, iar riscurile asociate sunt minime.
Prin aceeași metodă inovativă a cateterismului, pot fi tratate valvele defecte cu proteze care restabilesc funcția cardiacă normală – procedura TAVI, pentru valva aortică și MITRACLIP, pentru valva mitrală.
În concluzie, bolile valvelor inimii sunt afecțiuni care necesită tratament adecvat, astfel încât pacientul să ducă o viață normală, iar riscul dezvoltării complicațiilor să fie scăzut.