21 aprilie 2023

Infarcte miocardice tratate în urgență la ARES Constanța

Infarcte miocardice tratate în urgență la ARES Constanța

Cuprins

Ce este infarctul?

Infarctul miocardic se întâmplă în momentul în care o porțiune din mușchiul inimii nu mai primește sânge. Inima este îmbrăcată în artere coronare responsabile de alimentarea ei cu sânge bogat în oxigen și nutrienți. De-a lungul vieții unui invidiv, întregul sistem cardiovascular are rolul de a circula și recircula sângele pentru a alimenta inima, creierul și celelalte organe și a le asigura funcționarea optimă. În tot acest timp, de când ne naștem, începe și procesul de ateroscleroză care reprezintă depunerea de grăsime și materiale lipidice din sânge pe pereții arterelor.

Acest proces de ateroscleroză este ireversibil și fără un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și practicarea exercițiilor fizice, poate conduce la creșterea accelerată a depunerilor de grăsime și la îngreunarea circulației sanguine.

În ceea ce privește procesul de ateroscleroză care afectează vasele inimii, odată cu înaintarea în vârstă, fără controlarea factorilor de risc cardiovasculari și în lipsa tratamentului medicamentos sau interventional, infarctul poate surveni în orice moment.

Factori de risc cardiovasculari

Principalii factori de risc cardiovasculari sunt reprezantați de înaintarea în vârstă și procesul aterosclerotic, urmate de ereditate, sedentarism care conduce la obezitate, boli associate cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, dar și factori externi care țin de obiceiurile fiecărui individ: fumatul, consumul excesiv de alcool, consumul de substanțe interzise, etc.

Simptome infarct

Cel mai întâlnit simptom al infarctului este durerea în piept sau în limbaj popular, senzația de “gheară” în piept (angina pectorală). Acest simptom este resimțit din cauza arterelor blocate de depunerile de grăsime. Atunci când este resimțit, pacientul este sfătuit să apeleze de urgență serviciul de ambulanță și să solicite ajutor medical.

Printre alte simptome ale infarctului putem enumera și respirație îngreunată, senzația de lipsă de aer, greața însoțită de vărsături, febra și amețelile.

Ai nevoie de coronarografie?

Contactează-ne pentru programare!

Tratament infarct – tehnica DKC

Atunci când pacientul recunoaște semnele infarctului și se adresează de urgență serviciilor de ambulanță, șansele de supraviețuire cresc.

Vă prezentăm două cazuri de infarct tratate în urgență la ARES Constanța din incinta Spitalului Județean de Urgență Constanța.

Primul caz este al unei paciente în vârstă de 60 de ani care prezenta angina pectorală instabilă, cu respirație îngreunată și fatigabilitate la efort minim pentru care s-a prezentat de urgență la spital. Angina instabilă apare atunci când depozitele de grăsime de pe pereții arterelor se rup și se formează cheaguri, arterele se îngustează brusc, iar fluxul de sânge este redus considerabil. Acest tip de angină nu cedează la repaus și nici la tratamentul obișnuit.

Pentru a putea salva pacienta și a reda fluxul de sânge normal de la nivelul inimii, echipa medicală formată din dr. Nicolae Cârstea, medic intervenționist cardiolog și dr. Adnan Mustafa, medic cardiolog interventionist, a efectuat procedura de coronarografie care a arătat stenoze semnficative la nivelul uneia dintre arterele principale ale inimii, într-o zonă de bifurcație a acesteia.

După efectuarea coronarografiei și identificarea blocajelor, medicul intervenționist a recurs la intervenția de deblocare a zonelor îngustate și anume, angioplastia coronariană cu balon și stent. Acest tratament se efectuează pe cale percutană, printr-o puncție realizată la nivel inghinal pentru a avea acces la artera femurală. După efectuarea puncției, medicul va introduce un cateter special predispus cu balon și stent, pe care îl va ghida prin artere cu ajutorul razelor X până la nivelul inimii, în zona arterei blocate. Aici va poziționa cateterul cu balon în interiorul depunerii de grăsime și va umfla balonul pentru a aplatiza stenoza și a reda circulația de sânge. Îndată ce fluxul de sânge este normal, medicul interventionist va implanta un stent, un dispozitiv metalic cu rol de a menține artera liberă și a împiedica reîngustarea.

În cazul acestei paciente, pentru a îi salva viața, dr. Nicolae Cârstea și dr. Adnan Mustafa au folosit o tehnică avansată numită “double kissing crush”. În timpul acestei tehnici, medicii au umflat simultan două baloane în cele două ramuri ale bifurcației, implantând, ulterior, cele două stenturi. Tehnica a fost executată cu succes, circulația la nivelul bifrucației a fost redată așa cum se poate observa din imaginile alăturate.

Tehnica intervențională Double Kissing Crush

Rezultatul procedurii este foarte bun, pacienta este în afara oricărui pericol cardiac și urmează să fie externată cu recomandări medicale și mențiunea să revină la controale cardiace periodice pentru a evita un astfel de eveniment cardiac major.

Rezultat angiorgafic după tehnica double kissing crush

Tratament infarct – șoc cardiogen

 Al doilea caz este al unei paciente de 55 de ani care a suferit un infarct miocardic acut cu șoc cardiogen. Șocul cardiogen reprezintă o urgență medicală care în lipsa tratamentului imediat poate fi fatală. Acesta apare atunci când inima nu mai poate să pompeze destul sânge pentru a satisface nevoile organismului şi, drept urmare, tensiunea arterială scade şi organele încep să cedeze.

 Pacienta noastră a fost transportată de urgență la spital unde echipa medicală ARES a intervenit pentru a-i salva viața.

Dr. Adnan Mustafa, medic cardiolog intervenționist la ARES Constanța a efectuat o coronarografie de urgență și a depistat o ocluzie de la origine a uneia dintre principalele artere care alimentează inima (artera coronară dreaptă). Echipa medicală a intervenit imediat și a efecuat o intervenție de repermeabilizare prin tehnici de umflare a balonului pentru a aplatiza depunerile de grăsimi și, ulterior, prin implantarea de stenturi. Pacienta este în afara oricărui pericol cardiac și va fi ținută sub supraveghere medicală până la externarea din spital.

Imagini angiografice inainte si dupa tratamentul interventional

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor