Aritmie cardiaca - cauze, simptome, tratament
Publicat: 25 noiembrie 2019
Ultima actualizare: 17 iulie 2024
Articol medical scris de către Echipa MONZA ARES, Cardiologie clinică la MONZA ARES Bucuresti
Cuprins
- Ce înseamnă aritmie cardiacă?
- Tipuri de aritmii cardiace
- Tulburări de ritm
- Tulburări de conducere
- Cauzele aritmiei cardiace
- Simptomele aritmiei cardiace
- Diagnosticarea aritmiei cardiace
- Tratamentul aritmiei cardiace
- Prevenirea aritmiilor cardiace
- Întrebări frecvente
- Cum recunoști fibrilația atrială?
- Cum recunoști tahicardia?
- Cum recunoști sincopa?
- Cum recunoști extrasistola (aritmia extrasistolică)?
- Cum recunoști flutterul atrial?
Ce înseamnă aritmie cardiacă?
Aritmia cardiacă mai este cunoscută și ca aritmie sinusală. Aceasta se poate simți ca și cum inima îți tresare, bate mai rapid (ceea ce, în termeni medicali este cunoscut drept „tahicardie”), „flutură” sau bate prea lent, caz în care este vorba despre bradicardie. În alte cazuri, poți să nu îți dai seama că ai aritmie cardiacă.
Aritmiile cardiace pot fi o urgență medicală sau pot fi inofensive. În cazul în care simți ceva neobișnuit legat de modul în care îți bate inima, apelează cât mai rapid la un medic, pentru a obține diagnosticul și tratamentul corespunzător.
Tipuri de aritmii cardiace
Aritmiile se clasifică în două tipuri: tulburări de ritm sau tulburări de conducere.
Tulburări de ritm
Tulburările de ritm sunt aritmii cardiace care apar atunci când impulsul electric se produce în afara nodul sinusal. Tulburările de ritm pot fi supraventriculare sau ventriculare. Tulburările de ritm pot să apară atât pe o inimă sănătoasă, cât și în diverse condiții patologice.
Tulburări de ritm sunt: extrasistola, fibrilația atrială, flutterul atrial, tahicardiile paroxistice. Tulburările de ritm supraventriculare cele mai frecvente sunt extrasistolele.
Tulburări de conducere
Tulburările de conducere sunt aritmii cardiace care apar atunci când se produc anomalii pe circuitul prestabilit al impulsului electric. Aceste anomalii pot fi blocuri – sinusale, atrioventriculare sau blocuri de ramură.
Cauzele aritmiei cardiace
Te poți confrunta cu aritmie cardiacă și în cazul în care inima ta este sănătoasă sau este posibil să apară din următoarele cauze:
- Boli cardiovasculare;
- Dezechilibrul electroliților (precum sodiul sau potasiul) din sânge;
- Plăgi ale inimii;
- Procesul de vindecare în urma unei intervenții chirurgicale pe cord;
- Administrarea unor medicamente;
- Infecție sau febră;
- Emoții puternice, precum cele provocate de stres sau de surprize;
- Probleme cu semnalele electrice din inimă;
- Unele aspecte ale stilului de viață, de exemplu, consumul de alcool, tutun, cafeină sau practicarea exercițiilor fizice.
Simptomele aritmiei cardiace
Aritmia cardiacă poate trece neobservată. Medicul poate identifica o bătaie neregulată în timpul examinării fizice. Dacă ai simptome ce pot indica aritmie cardiacă, printre ele se află:
- Palpitații;
- Apăsare pe piept;
- Amețeli;
- Leșin;
- Anxietate;
- Vedere încețoșată;
- Prezența transpirației;
- Respirația întretăiată;
- Durere în piept sau senzația de strânsoare;
- Slăbiciune sau oboseală extremă.
Diagnosticarea aritmiei cardiace
Pentru a diagnostica aritmia cardiacă sau cu scopul de a detecta cauza apariției acesteia, medicul va efectua un examen fizic și va recomanda unele teste și investigații, de pildă:
- Electrocardiograma (EKG);
- Monitorul Holter;
- Test de rezistență la stres;
- Studiul electrofiziologic;
- Ecocardiograma;
- Cateterism cardiac;
- Testul mesei înclinate - măsoară tensiunea și pulsul la unele intervale care sunt prestabilite de medic.
Tratamentul aritmiei cardiace
În tratamentul aritmiilor cardiace este foarte importantă schimbarea stilului de viață: evitarea substanțelor psiho-excitante: cofeină în exces, băuturi energizante, ciocolată în exces, fumatul, alcoolul. Alcoolul este un factor precipitant pentru fibrilația atrială – fibrilația paroxistică la oamenii tineri cu cord normal. Un pahar de vin roșu este recomandat, dar trebuie să ne limităm la unul singur.
Tratamentul medicamentos pentru aritmiile cardiace constă în betablocante, medicamente cu relativ puține reacții adverse și eficiente în majoritatea tipurilor de aritmii. Pot fi administrate atât adulților, cât și în cazurile de aritmie cardiacă la copii. De asemenea, în tratarea aritmiilor se folosesc antiaritmicele, dar pentru administrarea lor este nevoie de un proces complex de diagnosticare.
În cazul aritmiilor cardiace (bătăi neregulate ale inimii), tratamentul medicamentos ameliorează simptomele, însă soluția este dată de tratament aritmie intervențional. În tulburările de ritm, cele mai importante sunt ablațiile, de exemplu ablația fibrilație atrială și ablația pentru tahicardie joncțională.
Prevenirea aritmiilor cardiace
Aritmia cardiacă nu poate fi întotdeauna prevenită. Consultațiile de rutină pot ajuta la monitorizarea stării de sănătate a inimii și la evitarea complicațiilor.
Asigură-te că știi denumirile tuturor medicamentelor pe care le iei și să îl înștiințezi pe medic cu privire la ele. Unele medicamente contra răcelii și tusei pot declanșa aritmia cardiacă, motiv pentru care trebuie să ceri părerea medicului înainte de a le lua.
Este posibil ca medicul să îți recomande unele schimbări ale stilului de viață, cu scopul de a preveni aritmiile cardiace. Iată care sunt acestea:
- Adoptarea unei alimentații sănătoase, bogate în legume, pește și proteine care provin din plante;
- Evitarea grăsimilor saturate și trans;
- Menținerea sub control a colesterolului și a tensiunii arteriale;
- Evitarea fumatului;
- Menținerea unei greutăți corporale sănătoase;
- Gestionarea stresului;
- Limitarea consumului de cafeină și de alcool. [1]
Întrebări frecvente
Iată care sunt cele mai frecvente întrebări relaționate cu subiecte legate de aritmie cardiacă:
Cum recunoști fibrilația atrială?
Un alt tip de aritmie foarte frecvent este fibrilația atrială. Fibrilația este un tip de aritmie cardiacă în care impulsurile apar cu o frecvență foarte mare, la nivelul atriului stâng. Frecvența undelor de fibrilație este de 400-600 pe minut. Pulsul pe care îl resimte pacientul în fibrilație, 150-160, este rata cu care acestea trec prin filtrul nodului atrioventricular.
Cum recunoști tahicardia?
De obicei, tahicardiile iau naștere și se opresc foarte brusc. Pacientul simte faptul că începe o tahicardie. Inima începe să bată rapid, cu 200 de bătăi pe minut și ritm perfect regulat.
Pacienții descriu senzația ca pe un galop al inimii: bătăile sunt resimțite foarte intens în piept și apoi se opresc brusc. Tahicardia poate să dureze o jumătate de oră sau chiar mai mult. După accesul de tahicardie, apare nevoia de a urina.
Cum recunoști sincopa?
Un simptom extrem de alarmant este sincopa. Ea presupune o pierdere a cunoștinței, cu absența pulsului și a respirației. Câteva secunde, pacientul nu este conștient, nu respiră și nu are puls.
Sincopa se poate produce în general în tahicardia ventriculară sau în fibrilația ventriculară, când nu mai există deloc debit cardiac pentru circulația cerebrală.
Cum recunoști extrasistola (aritmia extrasistolică)?
Extrasistola este o bătaie a inimii mai rapidă decât bătaia normală din centrul de comandă, care reușește totuși să se transmită prin nodul atrioventricular și trece mai departe.
Este resimțită ca o bătaie a inimii care vine mai repede, urmată de o pauză mai lungă – pauza extrasistolică, ce este caracterizată de mulți pacienți ca o senzație de gol în piept, ca și cum „a stat inima”.
Cum recunoști flutterul atrial?
Flutterul atrial poate să apară pe o inimă sănătoasă sau pe fondul unor patologii, în condiții similare cu fibrilația atrială. Spre deosebire de fibrilație, acest tip de aritmie are un alt circuit, în atriul drept. În general, în cadrul flutterului atrial, ritmul este regulat și se transmite regulat către ventriculi, în timp ce fibrilația este complet haotică și neregulată.
Mergi la controalele de rutină și verifică periodic sănătatea inimii. În cazul în care observi simptome ce ar putea indica un tip de aritmie cardiacă, discută cât mai repede cu un medic și mergi la consult amănunțit.
Sursă de referință:
1. “Arrhythmia: Symptoms, Types, Causes, Diagnosis, and Treatment.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/heart-disease-abnormal-heart-rhythm#091e9c5e800092c6-6-12, accesat la data de 6 ianuarie 2023.