Bradicardie | Tratament aritmie cardiaca lenta


Anestezielocală
Durată proedură60 - 120 min
Durată spitalizare24 h
Bradicardie | Tratament aritmie cardiaca lenta | MONZA ARES
Publicat: 10 noiembrie 2022
Ultima actualizare: 17 decembrie 2024

Cuprins

Ce este stimulatorul cardiac fără sondă?

Stimulatorul cardiac Micra este cel mai mic stimulator cardiac din lume. Față de stimulatoarele convenționale, Micra este cu 93% mai mic având aproximativ dimensiunea unei capsule mari de vitamine. [3,4]

Acest mic dispozitiv face parte din familia de device-uri minim invazive ceea ce presupune că implantarea lui în inimă se efectuează endovascular, prin venele corpului.

Stimulatorul cardiac este proiectat pentru a ajuta inima să se contracte în cazul pacienților cu tulburări de ritm cardiac. El funcționează pe două arii: detectează ritmul anormal și stimulează mușchiul inimii, la nevoie. 

Prin detectare se înțelege că dispozitivul monitorizează permanent activitatea electrică a inimii. Atunci când detectează un ritm bradicardic, adică o tulburare de ritm cu frecvență joasă intervine stimularea.

Prin stimulare se înțelege că la detectarea ritmului anormal (frecvență prea lentă sau întrerupere în ritmul cardiac), dispozitivul transmite impulsuri electrice inimii care declanșează un ritm corespunzător. 

null

Componente

Stimulatoarele cardiace convenționale sunt compuse dintr-un dispozitiv propriu-zis denumit generator de puls și sondele de stimulare responsabile de transmiterea semnalelor electrice de la generator la inimă. 

Față de acestea, Micra este un stimulator care nu necesită sonde de stimulare și odată implantat, devine complet autonom în inimă. 

Când este necesară implantarea unui stimulator cardiac fără sondă?

Stimulatorul cardiac Micra este destinat pacienților care suferă de tulburări de ritm cardiac și au nevoie de stimulare cardiacă. 

Bradicardia reprezintă o dereglare a ritmului cardiac și se manifestă printr-un ritm cardiac prea lent. În mod normal, ritmul cardiac este cuprins între 60-100 de bătăi pe minut. 

Atunci când suferi de bradicardie, pulsul scade sub 60 de bătăi pe minut astfel inima nu reușește să pompeze în organism suficient sânge bogat în oxigen. 

De regulă, bradicardia apare din cauza unei defecțiuni la nivelul rețelei electrice a inimii, atât în producerea stimulilor electrici, cât și în mecanismul de conducere al acestora. 

Banner informativ

Printre cauzele apariției bradicardiei, cele mai comune sunt:

  • Alte afecțiuni cardiace;
  • Tratament medicamentos pentru afecțiuni cardiace;
  • Procesul de îmbătrânire;
  • Urmare a infarctului miocardic acut;
  • Disfuncția nodului sinusal (stimulatorul natural al inimii).
  • 1. Malformații congenitale cardiace (boli cardiace cu care te-ai născut)
    1. Malformații congenitale cardiace (boli cardiace cu care te-ai născut)
  • 2. Alte afecțiuni cardiace
    2. Alte afecțiuni cardiace
  • 3. Tratament medicamentos pentru afecțiuni cardiace
    3. Tratament medicamentos pentru afecțiuni cardiace
  • 4. Procesul de îmbătrânire
    4. Procesul de îmbătrânire
  • 5. Urmare a infarctului miocardic acut
    5. Urmare a infarctului miocardic acut
  • 6. Disfuncția nodului sinusal (stimulatorul natural al inimii)
    6. Disfuncția nodului sinusal (stimulatorul natural al inimii)

Simptome bradicardie

Este posibil să suferi de bradicardie dacă resimți următoarele simptome:

  • 1. Stări de amețeală și leșin
    1. Stări de amețeală și leșin
  • 2. Oboseală cronică
    2. Oboseală cronică
  • 3. Dificultăți de respirație
    3. Dificultăți de respirație

Diagnosticarea bradicardiei

Pentru a putea afla dacă într-adevăr suferi de bradicardie este important să te programezi la un consult cardiologic.

Odată ce ai ajuns în cabinetul medicului cardiolog, acesta îți va adresa o serie de întrebări (anamneza pacientului) cu privire la istoricul de afecțiuni cunoscute în familia ta, stilul de viață propriu de zi cu zi, anumite dependențe, s.a.m.d. 

După efectuarea anamnezei, ți se va efectua:

În anumite cazuri, aceste investigații nu reușesc să confirme sau să elimine diagnosticarea bradicardiei așa că pentru a reuși să descopere afecțiunea, medicul tău poate recomanda chiar și un studiu electrofiziologic cardiac.

Deși nu este întotdeauna o afecțiune gravă, bradicardia poate afecta calitatea vieții tale. În prezent, există diferite strategii de tratament pentru bradicardie în funcție de cauzele și simptomele acesteia. În cazurile în care ajustarea tratamentului medicamentos nu reușește să dea rezultate, medicul cardiolog va recomanda implantarea unui stimulator cardiac. 

Cum te pregătești de procedură?

Înainte de orice procedură medicală este recomandat să renunți la fumat, dacă este cazul, să adopți un stil de viață sănătos cu diete sănătoase și exercițiile fizice regulate.

Înainte de procedura de implantare de stimulator Micra, se vor efectua câteva teste și analize pentru a se verifica dacă ești sau nu un candidat potrivit pentru această intervenție: 

  • 1. Vei face un examen clinic complet
    1. Vei face un examen clinic complet
  • 2. Vei face o radiografie toracică
    2. Vei face o radiografie toracică
  • 3. Vei face un set complet de analize de sânge
    3. Vei face un set complet de analize de sânge
  • 4. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc
    4. Vei elimina orice potențial focar infecțios: infecții ORL, stomatologice, etc

Ți s-ar putea cere să nu consumi alimente sau lichide în noaptea anterioară procedurii. [1]

De asemenea, ți se va spune și dacă este cazul să întrerupi administrarea anumitor tipuri de medicamente. 

Va trebui să găsești un membru al familiei sau un prieten care să te poată ajuta să ajungi acasă după ce vei fi externat. Dacă rămâi internat peste noapte, nu uita să-ți pregătești un bagaj cu obiectele esențiale (pijamale, trusă de toaletă etc.). [5]

Medici care efectuează tratamentul bradicardiei

Medici
Doctor Horia Roșianu, medic cardiolog ARES Cluj
Dr. Horia Roșianu
Electrofiziologie și Aritmologie

Vezi mai mult

Ce se întâmplă în timpul procedurii?

Dacă ești candidatul ideal pentru această procedură, vei fi internat în spitalul nostru. După completarea actelor administrative, vei fi condus în rezerva ta, ulterior în sala de electrofiziologie. 

Aici, asistenta medicală te va ruga să te urci pe masa de angiografie unde vei fi acoperit cu un câmp steril. Această procedură nu necesită anestezie generală așa că vei fi treaz pe toată durata intervenției și vei putea discuta cu medicul tău. La nivelul coapsei, medicul electrofiziolog va efectua o puncție în vena femurală pentru a introduce un cateter de livrare. Cateterul este un tub  subțire pe care medicul îl va ghida prin vene până la nivelul inimii cu ajutorul razelor X. Odată ajuns în ventriculul drept al inimii, folosindu-se de piciorușele device-ului, dispozitivul Micra va fi poziționat și fixat în peretele muscular. După ce a fost implantat, medicul electrofiziolog va verifica starea dispozitivului și se va asigura că acesta funcționează corect, după care va retrage cateterul. La locul de puncție, în partea superioară a coapsei, asistenta medicală va efectua un pansament compresiv și ulterior, vei fi condus în salon. 

null

Cât durează internarea?

Pentru că este o procedură minim invazivă, intervenția de implantare a dispozitivului Micra are avantajul unei recuperări rapide și a unei scurte durate de spitalizare. Durata de spitalizare este, în general, foarte scurtă, dacă evoluția post intervenție este favorabilă și fără complicații. Cel mai probabil, vei putea pleca acasă a doua zi după intervenție.

Ce se întâmplă după procedură?

  • 1. Vei fi transferat în camera de recuperare
    1. Vei fi transferat în camera de recuperare
  • 2. Vei primi un tratament medicamentos
    2. Vei primi un tratament medicamentos
  • 3. Vei primi instrucțiuni de îngrijire a locului de puncție
    3. Vei primi instrucțiuni de îngrijire a locului de puncție

După intervenție, vei primi un card de identificare al stimulatorului cardiac pe care vei fi sfătuit să îl porți tot timpul asupra ta pentru că acesta conține informații importante despre stimulatorul cardiac. 

Ce trebuie să faci după ce ieși din spital?

Vei ține legătura cu echipa medicală. Odată ce ești purtătorul unui stimulator cardiac Micra, medicul tău îți va recomanda controale medicale periodice în cadrul cărora se va monitoriza starea bateriei Micra, se vor examina și regla, dacă este cazul, setările stimulatorului și vei putea discuta despre eventualele simptome pe care le resimți.

Pentru a examina starea stimulatorului, medicul va folosi un calculator denumit programator care îi permite să recupereze informațiile stocate în dispozitiv. 

Monitorizarea la distanță

Pentru a fi permanent conectat cu echipa medicală, pacienții cu dispozitiv Micra pot fi monitorizati la distanță cu ajutorul unui mic monitor care trimite informații de la stimulator la clinică. Astfel că dispozitivul transmite orice ritm cardiac și orice modificări ale dispozitivului care necesită atenție. Când se întâmplă acest lucru, echipa medicală va lua legătura imediat cu tine și te va ajuta. 

Ce schimbări va trebui să faci pe termen lung? 

De cele mai multe ori, nu există recomandări stricte care să îți schimbe rutina însă medicul tău te va informa cu privire la ce activități fizice vei putea face.

Când trebuie schimbat stimulatorul?

Durata de viață estimate a bateriei stimulatorului Micra este de aproximativ 8-13 ani după implantarea acestuia. [3,4]

În cadrul fiecărui control periodic, medicul va verifica starea și puterea bateriei și va face recomandările medicale adecvate. Stimulatorul cardiac Micra trebuie înlocuit atunci când puterea bateriei ajunge la un nivel scăzut. Dacă bateria se consumă, dispozitivul Micra deja implantat nu poate fi scos din corp însă alături de el poate fi implantat un nou stimulator în ventriculul drept. [5,6]

Care sunt riscurile implantării unui stimulator cardiac fără sondă?

Stimulatorul Micra este implantat prin vena femurală și nu necesită conectarea generatorului la sonde astfel riscurile procedurii sunt foarte reduse. Nu există incizii ca în cazul stimulatoarelor tradiționale deci riscul de a face infecție locală este exclus. 

În unele cazuri, la locul de puncție poate să apară un hematom însoțit de durere locală însă acesta se poate trata ușor prin aplicarea locală de compresă rece și un unguent cu heparină. 

În cazul altor manifestări,  vei fi instruit să iei legătura cu echipa medicală.

Întrebări frecvente

Pot să fac un IRM dacă am stimulator Micra?

Micra este aprobat pentru utilizarea în mediul IRM datorită designului unic dezvoltat astfel încât, în anumite condiții, pacienții pot fi supuși în siguranță la scanări IRM. Înainte de programare la scanare IRM, discută cu medicul tău cardiolog. Acesta te va informa cu privire la toate beneficiile și riscurile potențiale ale unei scanări IRM. 

Majoitatea stimulatoarelor cardiace nu sunt considerate sigure pentru mediu IRM, deoarece IRM-ul poate modifica setările.

Telefonul mobil poate să interfereze cu stimulatorul?

Nu este recomandat să ții telefonul mobil în buzunarul cămășii sau a vestei în dreptul pieptului. Atunci când folosești telefonul mobil cu antenă, este recomandat să îl ții la aproximativ 15 centimetri de dispozitivul Micra. 

Activități intime 

Scopul implantării acestui dispozitiv este acela de a te ajuta să îți recapeți calitatea vieții. Intimitatea este o parte normală a vieții unui pacient, iar dispozitivul Micra nu impactează negativ acest aspect. Pacienții își pot relua activitatea sexuală normală atunci când se simt confortabil. 

Detectoare antifurt și sisteme de securitate aeroportuară

Pentru a fi liniștit puteți, încă de la începutul controlului de scuritate, să arătați cartela de identificare a stimulatorului ofițerului desemnat. Dacă acesta folosește o baghetă manuală, solicitați să nu o țină deasupra stimulatorului dumneavoastră sau să o rotească înainte și înapoi în zona respectivă. Ca alternativă, puteți solicita operatorului de securitate un control manual în zona stimulatorului.

Este puțin probabil ca stimulatorul Micra să fie afectat de detectoarele de metal și de scanerele imagistice corporale complete regăsite în aeroporturi. Însă trecerea prin acestea ar putea declanșa alarma unui detector de metale. 

Pentru a reduce la minimum riscul de interferență temporară cu stimulatorul cardiac este recomandat ca atunci când treceți prin arcadele de trcere să NU atingeți suprafețele metalice din jurul oricărui echipament de control în timpul procesului de verificare. 

Pot călători cu stimulator cardiac?

Pacienții cu Micra pot să călătorească fără niciun motiv de îngrijorare pentru că dispozitivul nu prezintă probleme cu presurizarea sau altitudinea. 

Însă dacă urmează să faci o călătorie mai lungă, discută înainte cu medicul tău. Acesta te poate sfătui unde să apeleze în cazul în care ai nevoie.

Pot să conduc dacă am stimulator cardiac? 

Este recomandat să ții cont de sfatul medicul tău cardiolog. Unele persoanele cu stimulator cardiac pot prezenta un risc de evenimente subite care pot cauza accidente. 

Articole electronice de uz casnic

Nu există nicio contraindicație în folosirea aparatelor de uz casnic atât timp cât acestea se regăsesc în stare perfectă de funcționare. 

Magneții și stimulatorul cardiac

Este recomandat ca orice element care conține magneți să fie ținut la o distanță de cel puțin 15 cm față de dispozitivul Micra. De cele mai multe ori, câmpurile magnetice din mediul de acasă nu afectează funcția stimulatorului atât timp cât obiectul respectiv este utilizat conform destinației prevăzute și este întreținut corespunzător. Cele mai comune dispozitive cu câmp electromagnetic sunt: cuptoarele cu microunde, telefoanele fără fir, aparatele radio, televizoarele, cd playere, uscătoarele de păr, aparate electrice de ras, aparatura din bucătărie, periuțe de dinți electrice, pături electrice, mașinile de tuns iarba, calculatoarele, uneltele de mici dimenisiuni, s.a.m.d.

Ce dispozitive pot afecta funcționarea normală a stimulatorului Micra?

Unele aparate care folosesc curent de peste 160 amperi pot afecta tempora funcționarea normală a dispozitivului Micra. Printre acestea facem referire la aparatura de sudură și ferăstraiele cu lanț. Se recomandă evitarea utilizării aparatelor de sudură care folosesc curent de peste 160 amperi. 

Dacă totuși lucrezi în acest domeniu și ești forțat de împrejurări să continui discută cu medicul tău cardiolog și respectă precauțiile de siguranță de mai jos:

Aparatura de sudură

  • Șorțurile sau vestele nu te vor proteja eficient de energia electromagnetică generată de aparatul de sudură
  • Lucrează într-o zonă uscată și folosește mănuși și pantofi uscați
  • Păstrează o distanță de 60 de cm între arcul de sudură și dispozitivul Micra
  • Poziționează aparatul de sudură la aproximativ 1,5 metri de zona de lucru, iar cablurile de sudură cât mai departe de zona stimulatorului. 
  • Conectează cleștele de masă la metal cât mai aproape de punctul de sudură. Organizează-ți lucrul astfel încât mânerul și tija să nu intre în contact cu metalul sudat în cazul în care sunt scăpate din greșeală
  • Lucrează într-o zonă care oferă o bază solidă și un spațiu suficient pentru a te mișca în voie
  • Lucrează alături de o persoană care este informată cu privire la condiția medicală și înțelege aceste indicații

Ferăstrăul cu lanț

Energia electromagnetică generată de un ferăstrău cu lanț este similară cu cea generată de alte tipuri de unelte electrice acționate cu benzină. Dacă apar interferențe electromagnetice cu stimulatorul cardiac și dacă prezinți simptome cum ar fi amețeală și stare de confuzie, un ferăstrău cu lanț aflat în stare de funcționare poate prezenta un risc mai mare de rănire pentru tine decât orice alte unelte de putere. 

Este recomandat să respecți precauțiile de siguranță de mai jos:

  • Asigură-te că echipamentul este împământat corespunzător și păstrează o distanță de 15 cm între motorul ferăstraului cu lanț și dispozitivul Micra. 
  • Păstrează o distanță de 30 de cm între componentele sistemului de aprindere al unui ferăstrau cu lanț acționat cu benzină și stimulator. 
  • Oprește imediat tăierea și ferăstraul cu lanț dacă te simți amețit sau ai stări de confuzie
  • Nu interveni asupra motorului în timpul funcționării
  • Nu atinge bobina, distribuitorul sau cablurile bujiilor unui motor pornit

Atenționări speciale:

Majoritatea articolelor de uz casnic și hobby sunt puțin susceptibile să afecteze dispozitivul cardiac atunci când acestea sunt în stare bună de funcționare, utilizate conform destinației prevăzute, iar distanțele recomandate sunt menținute. 

Pentru articolele care transmit energie printr-o antenă, se recomandă respectarea distanțelor menționate dintre antenă și stimulatorul tău cardiac. 

Menține cel puțin distanța recomandată între obiect și stimulatorul Micra:

Distanța de 30 de cm

  • Mașina/motocicletă – de la componentele sistemului de aprindere
  • Gard electric
  • Cutie cu transformator (cutia verde din curte)
  • Motor de barcă
  • Încărcător de baterii
  • Sisteme de aprindere pe benzină – de la componentele sistemului de aprindere
  • Unelte pentru motoare pe benzină – de la componentele sistemului de aprindere (cositoare, mașină de curățat zăpada, motocositoare, ferăstrău cu lanț)
  • Echipament radio pentru amatori, radio pentru amatori, radio de marină Walkie Talkie – între 3 -15 wați – de la antenă
  • Bandă de utlizare comună (CB) Radio – 5 wați sau mai puțin – de la antenă
  • Sursă de alimentare neîntreruptibilă (UPS)

Distanța de 60 de cm

  • Detector de metale Comber pentru plajă – din capul de căutare
  • Masină și plită de gătit prin inducție
  • Unelte de lucru montate pe banc/libere – pentru motoare cu 400 de cai putere sau mai puțin (compresor de aer, mașini de găurit, concasor, dispozitive de spălare sub presiune, ferăstrau pentru masă)
  • Cabluri de legătură
  • Aparat de sudură (curenți de până la 160 de Amperi)
  • Echipament Radio pentru amatori, radio pentru amatori, radio de marină Walkie Talkie – între 15 -30 de wați – de la antenă

NERECOMANDAT SPRE FOLOSIRE

  • Stimulator pentru abdomen
  • Cântar electronic pentru determinarea procentului de grăsime corporală
  • Apărătoare/pernă saltea magnetică
  • Aparat de sudură (curenți de peste 160 de Amperi)
  • Diatermie (unde de înaltă frecvență, unde scurte și microunde)
  • MRA (angiografie prin rezonanță magnetică) pentru dispozitivele care nu sunt condiționate RM (prin rezonanță magnetică)
  • IRM*
  • Colonoscopia virtuală cu IRM – pentru dispozitivele cae nu sunt condiționate RM

*Cu excepția cazului în care dispozitivul este condiționat cu mediul RM, consultă instrucțiunile IRM pentru dispozitivul respectiv. 

Referințe:

  1. “Heart Pacemaker: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2012, medlineplus.gov/ency/article/007369.htm. Accessed 20 May 2022. 
  2. Williams E. Whiting J. Micra Transcatheter Pacing System Size Comparison. Noiemrbie 2014.Date Medtronic din fișier.
  3. Medtronic Micra AV MC1AVR1 Device Manual. Martie 2020
  4. Pender J. Whiting Micra AV Battery Longevity. Ianuarie 2020. Datele Medtronic din fișier.
  5. Medtronic Micra MC1VR01 Clinican Manual. Aprilie 2015
  6. Reynolds D. Duray GZ, Omar R, et al. A Leadless Intracardiac Transcatheter Pacing System. N Engl J Med. Februarie 11,2016;374(6):533-541.

Locații MONZA ARES în care se efectuează Bradicardie | Tratament aritmie cardiaca lenta

Vizitează spitalul

Procedurile Noastre


Medici care efectuează această procedură:

Doctor Horia Roșianu, medic cardiolog ARES Cluj
Dr. Horia Roșianu
Electrofiziologie și Aritmologie

Curriculum Vitae

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

 Sună