24 noiembrie 2019

Fibromul uterin - tipuri , cauze, simptome, tratament

Fibromul uterin - tipuri , cauze, simptome, tratament

Cuprins

Acesta este un articol medical

El poate fi tratat prin: Embolizare fibrom uterin

Articol scris de : Dr. Cristiana Boitan - Medic Specialist Ginecolog la Centrele ARES Bucuresti

Fibromul uterin reprezinta cea mai frecventa patologie tumorala benigna ginecologica, ce afecteaza cu precadere peste 40% din femeile cu varsta cuprinsa intre 30-45 de ani. Aceasta excrescenta se formeaza la nivelul uterului, mai exact in stratul muscular denumit miometru, prin inmultirea celulelor musculare si conjuctive ce alcatuiesc in mod normal peretele acestui organ. Cu toate ca atunci cand vine vorba de fibrom uterin cele mai multe persoane considera ca este vorba de o formatiune canceroasa, tumoarea are un risc minim de malignizare. Fibromul uterin poate fi evidentiat in urma unui consult ginecologic de rutina sau prin examinarea ecografica daca femeia se prezinta simptome caracteristice acestei boli.

Fibromul uterin – tipuri

Aceasta boala se poate dezvolta sub forma unui singur nodul ori ca multipli noduli polilobati. In functie de grosimea peretelui uterului, fibromul uterin se poate localiza in diferite portiuni ale cavitatii musculare. In functie de zonele unde apare excrescenta, o femeie poate fi diagnosticata cu urmatoarele tipuri de fibrom uterin:

 • Fibrom uterin submucos

Dezvoltat in cavitatea interioara a uterului, fibromul uterin submucos are ca simptome sangerarile menstruale puternice, probleme in conceperea unui copil sau mentinerea sarcinii. Nu este intalnit des, insa prezinta localizarea cea mai nefavorabila pentru ca poate fi hemoragic chiar si la dimensiuni destul de mici.

 • Fibrom uterin subseros

Format la exteriorul uterului, fibromul uterin subseros determina probleme, in principal, la nivelul vezicii urinare sau a rectului. Aceasta este cea mai favorabila pozitionare deoarece formatiunea tumorala poate creste uneori pana la dimensiuni importante, in lipsa oricaror alte simptome. In cazul in care este legat de uter printr-un cordon vascularizat, diagnosticandu-se sub numele de fibrom subseros pediculat, se poate rasuci si provoca dureri abdominale intense.

 • Fibrom uterin intramural

Localizat in plina grosime a miometrului, fibromul uterin intramural prezinta simptome precum sangerari abundente in timpul menstruatiei, dureri de spate, presiune si durere pelvina, tulburari digestive sau urinare, infertilitate ori dificultati pe perioada sarcinii. Acesta este cel mai des intalnit tip de fibrom si poate capata dimensiuni foarte mari.

 • Fibrom uterin intraligamentar

Desi apare foarte rar, fibromul uterin intraligamentar sau cervical se formeaza la nivelul ligamentelor ce sustin uterul si la nivelul colului uterin.

Programare la ginecolog in cateva minute!

Completeaza formularul si te sunam noi!

Fibromul uterin – cauze

In ciuda numeroaselor teorii vehiculate de-a lungul timpului, specialistii nu au reusit pana in prezent sa defineasca o cauzalitate clara cu privire la aparitia fibromului uterin. Totusi, medicii au descoperit o serie de factori ce favorizeaza instalarea acestei boli. Dezechilibrul hormonal, mai precis excesul de estrogeni, poate stimula dezvoltarea unui fibrom uterin, la fel si predispozitia genetica in cazul femeilor care au rude de gradul I diagnosticate cu astfel de formatiuni. De asemenea, fibromul uterin  poate aparea in cazul persoanelor de sex feminin care au avut cel putin o sarcina, la cele supraponderale, care au avut prima menstruatie la o varsta mai mica de 10 ani sau care depasesc varsta de 30 de ani.

Fibromul uterin se asociaza si cu hipertensiunea arteriala, hiperplazia endometriala, mastoza fibrochistica, cancerul de endometru sau un stil de viata nesanatos ce include consum de alcool ori fumat. Totodata, s-a remarcat o predispozitie mai mare la femeile de culoare, 50% avand fibroame simptomatice, decat la femeile albe unde aproximativ 25% pot dezvolta aceasta boala.

Fibromul uterin – simptome

Desi in majoritatea cazurilor de fibrom uterin, acesta este asimptomatic si se depisteaza cu ocazia unei evaluari de rutina, atunci cand apar simptome acestea pot fi:

 • Sangerari intre menstruatii, dismenoree (dureri aparute in timpul menstruatiei) sau menoragii (menstruatii abundente)
 • Senzatia de presiune sau durere la nivelul pelvisului ori presiune rectala
 • Dispareunie (dureri spontane in timpul actului sexual)
 • Mictiuni frecvente, infectii urinare
 • Constipatie sau defecatie dureroasa
 • Anemie
 • Insuficienta venoasa (prezenta varicelor la nivelul membrelor inferioare)
 • Infertilitate
 • Nastere prematura ori avorturi multiple
 • Umflarea sau marirea abdomenului
 • Secretii vaginale albicioase crescute cantitativ.

Simptomele care semnaleaza prezenta unui fibrom uterin difera in functie de amplasare si dimensiunile tumorii. In cazul in care este vorba de o formatiune mica, de 2-4 cm, este posibil sa nu existe simptome deloc. Mai mult, daca femeia intra la menopauza, fibromul uterin isi reduce dimensiunile si simptomele aparitiei sale sunt mult mai blande.

Programare embolizare fibrom uterin!

Completeza formularul si te sunam noi!

Fibromul uterin – tratament

Se considera ca fibromul uterin nu poate fi prevenit, astfel ca principalele solutii pentru tratarea acestuia raman depistarea precoce si intervenirea cu tratament medicamentos sau chirurgical, in functie de complexitatea bolii. Decizia de a trata fibromul uterin depinde de cativa factori, si anume localizarea si marimea tumorii, varsta pacientei, intentia de a avea o sarcina ori severitatea simptomatologiei. Astfel, exista doua tipuri de tratament:

1. Tratament medicamentos pentru fibromul uterin

 • Medicamente hormonale – contraceptive orale combinate si progestative ce pot controla sangerarile anormale.
 • Analogii de gonadotropin relasing hormone (GnRH) – aceste medicamente induc menopauza pentru a diminua marimea unui fibrom uterin. Insa, nu este un tratament pe termen lung, iar la intreruperea sa fibromul uterin poate sa revina in cateva luni.
 • Modulatorii receptorilor de progesteron – au un efect apropiat cu analogii GnRH, realizeaza supresia functiei ovariene pentru a obtine un profil hormonal de pseudomenopauza.
 • Agenti antifibrinolitici – acidul tranexamic este utilizat in cazul sangerarilor importante.
 • Steroizi androgenici – danazol si gestrinone pot reprezenta o forma de tratament, insa efectele lor adverse sunt destul de importante.

Află mai multe detalii despre aceste proceduri!

Completează formularul și vei fi contactată

2. Tratament chirurgical pentru fibromul uterin

 • Miomectomia – extragerea fibromului pe cale laparoscopica, histeroscopica, vaginala sau abdominala in vederea conservarii uterului.
 • Histerectomia – extirparea definitiva a uterului.
 • Ablatia de endometru – metoda folosita singura sau impreuna cu miomectomia pentru gestionarea sangerarilor abundente.
 • Mioliza – coagularea termica sau crioablatia tesutului fibromatos.
 • Focalizarea ultrasonica ghidata RMN – distrugerea termica a tesutului fibromatos prin folosirea undelor ultrasonice.
 • Embolizare fibrom uterin – metoda minim invaziva sigura (98%), ce consta in pozitionarea sub control radioscopic a unui cateter in fiecare artera uterina si injecarea prin acesta a unui material emboligen ce va produce devascularizarea nodulului fibromatos. Acesta induce ischemia tesutului fibromului urmata de resorbtia trepatata a acestuia. 

Fibromul uterin afecteaza peste 70% dintre femei, 3 din 4 dezvoltand aceasta boala pe parcursul vietii. Nodulii pot fi mici sau dimpotriva, de dimensiuni impresionante, pana la cateva kilograme. Deoarece fibromul uterin poate fi depistat in stadii avansate si conduce la diferite complicatii, este recomandat ca fiecare femeie sa mearga cu regularitate la un consult ginecologic. 

Care sunt dimensiunile unui fibrom uterin?

 1. Mici ( > 1 cm pana la 5 cm) – bob de mazăre până la lime
 2. Medii ( 5 cm pana la aprox 10 cm) – piersică până la lămâie
 3. Mari (10cm+) – fruct de mango până la pepene.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor