Foramen ovale patent - Cauze, simptome și tratament


Publicat: 28 noiembrie 2019
Ultima actualizare: 6 iulie 2023
Foramen ovale patent - Cauze, simptome și tratament

Cuprins

Acesta este un articol medical

În situațiile în care foramen ovale nu se închide la scurt timp după naștere, diagnosticul de foramen ovale patent este stabilit de către medicul specialist. 

Cu toate că afecțiunea este des întâlnită, majoritatea persoanelor pot trăi fără a ști că suferă de această malformație. Foramen ovale patent, în multe cazuri, este descoperit în urma testelor pentru diferite alte probleme, și cu toate că poate părea o afecțiune îngrijorătoare, în majoritatea cazurilor nu este necesar un tratament. 

 

Cauzele (FOP) Foramen Ovale Patent

 

Foramen ovale este un orificiu mic, localizat la nivelul septului interatrial, ce permite circulația sângelui în perioada intrauterină. Orificiul nu cauzează probleme fătului, deoarece acesta nu își folosește încă plămânii. Cordonul ombilical este cel desemnat să livreze sânge oxigenat către atriul drept al bebelușului și, în mare parte, acest sânge circulă și către atriul stâng prin foramen ovale. Mai departe, sângele circulă către ventriculul stâng și de acolo este pompat în tot corpul. Odată ce plămânii fătului încep să funcționeze normal, iar circulația sangvină își urmează cursul așa cum ar trebui, tensiunea creată forțează, în majoritatea cazurilor, închiderea foramenului ovale. Cauzele exacte ale acestei malformații nu sunt foarte bine cunoscute, dar factorul genetic are o mare importanță.

Programeaza-te in cateva minute!

Completeaza formularul si te sunam noi!

În general, foramen ovale patent nu provoacă complicații majore, dar există diferite studii care indică faptul că pacienții diagnosticați cu această malformație pot suferi accidente vasculare cerebrale care survin în urma unei emboli paradoxale.

Simptomele (FOP) foramen ovale patent

 

Majoritatea pacienților diagnosticați cu foramen ovale patent nu prezintă simptome. Închiderea înainte de timp a foramen ovale în utero poate duce la subdezvoltarea structurii cardiace și la sindromul inimii stângi hipoplazice. 

În anumite cazuri, pacienții prezintă evenimente ischemice cerebrale, migrene sau simptome similare migrenei. Încă nu este cunoscut dacă aceste simptome sunt datorate atacurilor ischemice sau embolismului paradoxal.  

 

Cu o frecvență mai mică, pot fi prezente simptomele:

 

  • infarctul miocardic acut
  • embolismul sistemic cu infarct renal
  • embolism paradoxal

 

Odată cu prezența foramenului ovale patent se instalează și migrenele, iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru nu este încă stabilit. Aproximativ 8% dintre pacienții cu migrene suferă și atacuri cerebrale ischemice asimptomatice, vizibile la scanarea RMN.

 

Tratamentul foramen ovale patent

 

Majoritatea pacienților diagnosticați cu foramen ovale patent nu necesită tratament, dar în anumite cazuri, medicul specialist poate recomanda o intervenție prin care orificiul să fie închis. O intervenție chirurgicală ar putea fi necesară dacă nivelul de oxigen din sânge este scăzut sau dacă fătul este supus unei alte proceduri chirurgicale cu scopul de a corecta un defect cardiac în preajma unui foramen ovale patent.

 

Medicul specialist poate folosi diferite abordări percutane, cum ar fi cateterism cardiac, o procedură prin care se introduce un dispozitiv în zona afectată, cu scopul de a monitoriza, diagnostica și trata afecțiunea. O altă abordare poate fi repararea chirurgicală a foramenului ovale patent, prin deschiderea inimii și coaserea orificiului. Sunt situații în care este folosit managementul medical: o terapie antiplachetară ce poate fi utilă pacienților care au suferit un atac vascular cerebral. Scopul acestei intervenții este de a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge care traversează foramenul ovale patent.

 

Diagnosticul de foramen ovale patent este baza deciziei terapeutice. Cateterismul cardiac drept, cu demonstrarea traversării septului este una dintre cele mai exacte metode de a confirma afecțiunea.  Examinarea Doppler color poate scoate în evidență directia șuntului. Sensibilitatea ecografiei transtoracice poate fi crescută cu ajutorul serului fiziologic barbotat și a manevrelor de provocare pentru creșterea tranzitorie a presiunii atriului drept. 

Află mai multe detalii despre aceste proceduri!

Completează formularul și vei fi contactat

Nu există studii de laborator specifice necesare pentru diagnosticarea malformației. La indivizii cu evenimente embolice și foramen ovale patent, un profil al coagulării este recomandat pentru a exclude o stare hipercoagulabilă. Dacă, totuși, se descoperă hipercoagulabilitatea, tratamentul indicat este bazat pe antiagregante și anticoagulante. Întotdeauna se recomandă consultul medicului de specialitate, mai ales pentru pacienții care sunt suspecți de o stare hipercoagulabilă. Deși există riscul trombozei cateterului, închiderea chirurgicală poate fi în continuare indicată.

 

În general, prognosticul este unul foarte bun, dar asta depinde de celelalte afecțiuni pe care le prezintă pacientul. Un bebeluș cu foramen ovale patent și șunt dreapta-stânga, ce a determinat cianoza, poate avea o rezoluție completă a șuntului, în timp ce rezistența vasculară pulmonară scade. Anumiți pacienți cu embolii paradoxale pot suferi în continuare de atacuri ischemice cerebrale criptogenice, chiar și după intervenția chirurgicală. 

 

Pacienții complet sănătoși, la care a fost depistat foramen ovale patent, nu necesită un tratament. Cei care nu au suferit de atacuri ischemice cerebrovasculare în trecut, nu prezintă riscul de a le dezvolta pe viitor.

Prin apăsarea butonului Trimite mesaj, sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal (ce pot include și date cu caracter medical) în vederea furnizării serviciilor de către MONZA ARES. Pentru mai multe informații, accesați pagina notei de informare.

Acest site a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.

MONZA ARES Group
Soluționarea Alternativă a LitigiilorSoluționarea online a litigiilor